Inskription i ruin kan være beviset på, at apostlen Peters fødested er fundet

Arkæologer mener at have gjort en opdagelse, som bekræfter Bibelens omtale af den første kirkeleders fødeby i det nuværende Israel

Arkæologiske udgravninger ved den bibelske by Betsaida ved Genesaret-søen, hvor disciplen Peter menes at være født.
Arkæologiske udgravninger ved den bibelske by Betsaida ved Genesaret-søen, hvor disciplen Peter menes at være født. Foto: Robertharding/Masterfile/Ritzau Scanpix.

Byen Betsaida er omtalt flere steder i Det Nye Testamente og som fødested for Jesu disciple Peter, Andreas og Filip. Stedet har også været udgangspunkt for arkæologiske udgravninger de seneste år, og der er fundet blandt andet ved en bygning, som menes at være en kirke dedikeret til Peter.

Nye udgravninger ved byen, som ligger ved Genesaret-søen i det nuværende nordlige Israel, har ført til et mere håndgribeligt bevis på, at Peter rent faktisk var født dette sted, som dermed også er en historisk by.

Forskerne har ifølge blandt andet det israelske dagblad Haaretz og Artnet.com opdaget en inskription, der kan være bevis på, at der er tale om Peters fødested.

Der er tale om en inskription, der dedikerer en kirke til Peter, som ifølge Johannes-evangeliet blev født netop her. Arkæologer og bibelforskere har længe ledt efter den gamle landsby forskellige steder i området. Udgravningerne ved Betsaida, der ligger på den nordlige kyst af Genesaret-søen, har fundet sted siden 2016. Her er fundet beviser på romersk besættelse af byen, herunder et badehus.

Senest har man ved udgravninger samme sted opdaget en mosaik med blomstermønster ved en bygning, der blev fundet første gang i 2019. Den har en inskription, der opfordrer til forbøn for "lederen af de himmelske apostle" - også kendt som Peter, der også bliver kaldt for den kristne kirkes første leder.

"Denne opdagelse er vores stærkeste indikator på, at Peter havde en særlig tilknytning til stedet, som sandsynligvis var dedikeret til ham. Da byzantinsk kristen tradition ofte har identificeret Peters hjem i Betsaida og ikke i Kapernaum, som man ofte tror i dag, forekommer det sandsynligt, at resterne af basilikaen markerer hans hus,” siger Steven Notley, fra Nyack College, New York, og akademisk leder af udgravningen, i en erklæring ifølge AP News.

Bygningen, der er genstand for opdagelsen, menes at være Apostlenes Kirke, en basilika fra den byzantinske periode, som blev beskrevet af den tyske biskop Willibald fra det 8. århundrede, som valfartede til hellige steder ved Genesaret-søen i 724.

Han skrev blandt andet, at "de tog til Betsaida, Peters og Andreas' bolig, hvor der nu er en kirke på stedet for deres hus."

Betsaida betyder "fiskernes hjem", og Jesus kaldte Peter og Andreas til at følge ham, mens de arbejdede som netop fiskere. Det var også det samme sted, hvor Jesus fodrede de 5000 ifølge Lukasevangeliet.

Peter var disciplen, som fornægtede Jesus langfredag. Alligevel blev han apostlenes leder, og han spillede en afgørende rolle for den første udbredelse af det kristne budskab og organiseringen af den spirende kristne kirke.