Nu mødes politikerne om længe ventet psykiatriplan - men valget lurer

En tiårsplan for psykiatrien er endnu ikke på plads. Organisation frygter et lurende valg, men kommentator tror på en aftale. Onsdag starter forhandlingerne.

Psykiatrien beskæftiger sig med psykiske sygdomme, som ifølge tal fra Bedre Psykiatri rammer hver fjerde dansker, inden de fylder 50 år. (Arkivfoto).
Psykiatrien beskæftiger sig med psykiske sygdomme, som ifølge tal fra Bedre Psykiatri rammer hver fjerde dansker, inden de fylder 50 år. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Det var allerede et tema under den seneste valgkamp, hvor Socialdemokratiet gik til valg på forbedringer i psykiatrien.

Tre år senere er en bebudet tiårsplan ikke på plads, og med et muligt snarligt valg i horisonten begynder tiden at rinde ud.

Det får foreningen for pårørende Bedre Psykiatri til at frygte, at en valgkamp vil spille ind på forhandlingerne, der starter på onsdag.

- Jeg frygter, at der går Christiansborg-fnidder i den, fordi valget er så tæt på, og partierne ikke når til enighed, fordi de skal positionere sig op imod et valg, siger generalsekretær Jane Alrø Sørensen.

Hun peger på, at der er brug for en bred og langsigtet plan.

- Vi har ikke brug for en situation, hvor magten skifter, og aftalen ikke har værdi, fordi der ikke længere er et flertal, lyder det.

Efter at have været et tema i valgkampen i 2019 blev en plan for psykiatrien nævnt i regeringens forståelsespapir med støttepartierne.

Den er dog blevet udskudt flere gange.

Et valg skal ifølge De Radikale udskrives senest ved Folketingets åbning 4. oktober. Ellers vil partiet vælte regeringen ved at stemme for et mistillidsvotum.

Bedre Psykiatris frygt for valgkampsfnidder i forhandlingerne deles af Pernille Skipper, Enhedslistens psykiatriordfører.

- Det er en rigtig stor opgave, men jeg håber, at der er politisk velvilje til det.

- Men jeg er også bekymret for, at valgtrommerne, som de lyder lige nu, kan få rigtig dårlige konsekvenser inde i forhandlingslokalet, siger hun.

Også SF's ditto, Trine Torp, kan være bekymret for valgkampsfnidder.

- Men jeg synes ikke, det gør noget, at der går politiske diskussioner i den, for sådan skal det være.

- Jeg håber på, at hele kredsen af ordførere fortsætter det, jeg mener, vi har haft en generel enighed om: At der skal være en bred aftale, siger hun.

Det er Venstre meget interesseret i, fortæller psykiatriordfører Jane Heitmann.

- Jeg synes, at det er en katastrofe for psykiatrien, hvis vi ikke får landet en tiårsplan, siger hun og peger på, at både Socialdemokratiet og Venstre i 2019 gik til valg på netop det.

Siden er Sundhedsstyrelsen kommet med et rost oplæg til planen. Her lød det blandt andet, at indsatser for børn og unge bør prioriteres.

- Det er tydeligt for alle, at der er brug for handling, siger Jane Heitmann.

Per Larsen fra Konservative frygter også, at forhandlingerne kan blive besværliggjort af, at der i øjeblikket er et element af valgkamp.

- Det kan ikke afvises, og derfor er det også ærgerligt, at der er gået så lang tid, for psykiatrien er voldsomt presset, siger han.

Selv om et valg måske et nært forestående, skal en aftale dog nok nå at falde på plads, vurderer politisk kommentator Hans Engell. Den er nemlig helt afgørende for regeringen.

- Det er en sag, hvor regeringen er rigtig sårbar. Vi har set ved tidligere valg, at området har været en kæmpe hæmsko for regeringer, der ikke har fået lagt ordentlige planer, siger han.

De Radikales psykiatriordfører, Stinus Lindgreen, er mere tvivlende.

- Vi skal nok nå en aftale. Spørgsmålet er bare, om det bliver på denne side af et valg, siger han.

/ritzau/