Splid i finsk regering: Sygeplejersker vil strejke for højere løn

Lige som danske sygeplejersker føler de finske sig ignoreret i årevis. Hastelov skal forhindre strejke.

Finlands statsminister, Sanna Marin, er sat under pres af landets sygeplejersker. De vil strejke for højere løn. Men hastelov skal stoppe en strejke. Det giver nu anledning til splid i regeringen. (Arkivfoto).
Finlands statsminister, Sanna Marin, er sat under pres af landets sygeplejersker. De vil strejke for højere løn. Men hastelov skal stoppe en strejke. Det giver nu anledning til splid i regeringen. (Arkivfoto). Foto: Frederick Florin/Ritzau Scanpix.

En varslet strejke blandt sygeplejersker splitter den finske regering, der består af fem partier.

Et af partierne, Venstrealliancen, er imod en hastelov, der skal forhindre sygeplejersker på en række intensivafdelinger i at gå i strejke, skriver nyhedsbureauet AFP.

Lige som i Danmark er der mangel sygeplejersker i Finland. Deres fagforening og de offentlige arbejdsgivere har siden i vinter skændtes om lønnen.

Mange sygeplejersker vil sige deres arbejde op eller ønsker at strejke.

Ledere på hospitaler siger, at hvis strejken går i gang, kan det koste menneskeliv.

Formanden for Venstrealliancen, Jussi Saramo, siger, at hans parti ikke har taget stilling til, om det skal forlade statsminister Sanna Marins regering. Hasteloven er til debat onsdag.

- Vi søger et udfald, som alle kan støtte, siger han.

Statsministeren siger, at hun forventer, at alle regeringens partier støtter lovforslaget.

Sygeplejerskernes fagforening har været midt i en lønstrid med de offentlige arbejdsgivere siden januar. De finske sygeplejersker mener lige som de danske, at deres ønske om en højere løn er blevet ignoreret i årevis.

- Den situation, som vi har nu, har udviklet sig over lang tid, og alle kender til problemet, siger Mari Kangasniemi til avisen Hufvudstadsbladet. Hun er professor i sundhedsvidenskab på universitet i Turku. Det handler om løn, men ikke kun.

- Det handler om mangel på personale på sygehusene, en ringere søgning til vores sundhedsuddannelser og en situation, hvor sikkerheden for patienterne er i fare, mener hun.

/ritzau/