Biskopper minder præster om deres tavshedspligt

Det overrasker flere biskopper, at alle landets præster tilsyneladende ikke har styr på, hvad deres tavshedspligt betyder. Det bliver nu indskærpet

En skrivelse fra stiftskontorcheferne i Danmark er blevet sendt til alle præster. Her slår man fast, at præster har en udvidet tavshedspligt i forhold til andre offentligt ansatte. Fra venstre ses Elof Westergaard, Marianne Gaarden og Thomas Reinholdt Rasmussen.
En skrivelse fra stiftskontorcheferne i Danmark er blevet sendt til alle præster. Her slår man fast, at præster har en udvidet tavshedspligt i forhold til andre offentligt ansatte. Fra venstre ses Elof Westergaard, Marianne Gaarden og Thomas Reinholdt Rasmussen. Foto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix, Jacob Ehrbahn/Politiken/Ritzau Scanpix og Cathrine Ertmann.

At der er blevet delt personlige oplysninger om sognebørn i en lukket Facebook-gruppe for præster, er kommet bag på flere eksperter, der kalder det et brud på både gdpr-loven, der sikrer private oplysninger, og præsternes tavshedspligt.

De delte oplysninger omhandler blandt andet sognebørns personlige tragedier og sygdomme, der er blevet videregivet i gruppen med over 1200 medlemmer uden at være blevet anonymiseret i tilstrækkelig grad.

At det har kunnet finde sted, overrasker Elof Westergaard, biskop over Ribe Stift, som mener, at der er behov for en indskærpelse af tavshedspligten.

"Der er brug for kollegial sparring mellem præster, som også kan finde sted på sociale medier, så længe det handler om salmevalg og den slags. Men når det gælder spørgsmål, som har med myndighedsopgaver og håndtering af disse at gøre, så kontakter man sin provst eller biskop eller stiftet og tager drøftelsen der. Eller man slår op i Karnov og finder svar. Det undrer mig, at man ikke i højere grad er skarp på det," siger han og fortsætter:

"Det siger mig, at der brug for en styrkelse af embedsmandsrollen i præstegerningen. Herunder måske en styrkelse af kendskabet til den offentlige forvaltning. Det er vigtigt, at præsten har forståelse for, hvad det vil sige at være embedsmand."

Hvorfor står det ikke helt klart for alle præster allerede? 

"Det er et godt spørgsmål, og det må vi se nærmere på. Man må forvente en høj grad af professionalitet i præsters måde at forvalte embedet på. Men det kalder også på nogle overvejelser om, hvordan man kan styrke sparringen for præster, når de ikke har kontaktet provst eller biskop i disse tilfælde, men har set sig nødsaget til at skrive på Facebook. Vi står i stiftet til rådighed i tvivlsspørgsmål, og det skal måske tydeliggøres," siger Elof Westergaard, der vil drøfte med sine provster, om man løbende bør have en dialog eller et  "opfriskningskursus" om de regler og pligter, der knytter sig til rollen som embedsmand.

Som reaktion på sagen er en skrivelse fra stiftskontorcheferne i Danmark blevet sendt til alle præster. Her slår man fast, at præster har en udvidet tavshedspligt i forhold til andre offentligt ansatte. Derudover står der: 

"Bestemmelsen er total, forstået på den måde, at præsten for eksempel ikke må fortælle forældre, hvad et barn har sagt til ham eller hende og heller ikke en ægtefælle til den, der har betroet sig. Præsten må heller ikke tale med egen ægtefælle om samtalen og dens indhold og heller ikke med venner og kollegaer."

Derudover står der i skrivelsen, at alle kan betro sig til sin præst i forvisning om, at præsten ikke må eller kan pålægges at sige noget videre til nogen. Præstens tavshedspligt gælder livet ud og altså også, når vedkommende ikke er præst længere. Fra stiftskontorcheferne lyder opfordringen til præsterne, at "man skal passe meget på med at dele oplysninger om enkeltpersoners private eller økonomiske forhold med andre, herunder kolleger, uanset om det foregår mundtligt, skriftligt eller på sociale medier".

Indskærpelsen finder også biskop over Aalborg Stift Thomas Reinholdt Rasmussen nødvendig. Han har derfor sendt et følgebrev til stiftskontorchefernes skrivelse til sine præster. 

"Det her er helt uacceptabelt. Vi må ikke bryde tavshedspligten, ikke i en Facebook-gruppe, heller ikke engang hvis vi tror, det er i et lukket forum. Tavshedspligten kan være tung at bære, men så må man gå ind i sit kammer og bede til Gud. Det skal indskærpes, at det er reglerne, og at det er en pastoralteologisk juvel, som gør, at folk har tillid til præster," siger Thomas Reinholdt Rasmussen, der understreger, at langt de fleste præster overholder tavshedspligten.

"Jeg er overrasket over det, fordi vi allerede indskærper tavshedspligten, synes jeg. Når jeg har eksamener med kommende præster, så er tavshedspligt noget, vi tager op."

Er der noget i sagen, der giver anledning til, at man i folkekirken ser indad? 

"Vi ser indad ved at indskærpe reglerne, som åbenbart skal indskærpes en gang til. Jeg er dybt skuffet over det. Men reglerne skal ikke ændres. De er klokkeklare."

Marianne Gaarden, biskop over Lolland-Falsters Stift, har også sendt et følgebrev til præsterne i hendes område. Her indskærper hun tavshedspligten og gør opmærksom på stiftets muligheder for supervision og muligheden for at "bearbejde oplevelser, sparre med kollegaer og få hjælp til at håndterede svære situationer".

I denne uge oplyste Datatilsynet i en pressemeddelelse, at man ser på sagen med stor alvor og derfor har iværksat en undersøgelse.