Måling giver britisk Labour en sensationel stor føring

De britiske vælgere har taget dårligt imod den skatteplan, som premierminister Liz Truss har fremlagt.

Liz Truss vandt formandsopgøret i det britisk konservative parti. Den tidligere finansminister Rishi Sunak tabte. Hun lovede store skattelettelser, han advarede imod det i en tid med høj inflation. Truss blev premierminister, og nu straffes hun for alvor
Liz Truss vandt formandsopgøret i det britisk konservative parti. Den tidligere finansminister Rishi Sunak tabte. Hun lovede store skattelettelser, han advarede imod det i en tid med høj inflation. Truss blev premierminister, og nu straffes hun for alvor . Foto: Hannah McKay/Reuters.

En sensationel meningsmåling viser, at det britiske oppositionsparti Labour har opbygget et forspring på 33 procentpoint til det regerende konservative parti.

Den store føring kommer efter adskillige dages kaos på finansmarkederne.

De reagerer ifølge målingen fra YouGov på premierminister Liz Truss' skatteplan, der især vil belønne de rigeste briter.

Labour har aldrig tidligere i en måling fra YouGov været så langt foran. Det vil sige siden slutningen af 1990'erne ifølge Reuters.

Tidligere torsdag gav premierministeren en række interviews til medier, hvor hun forsvarede sin plan om ufinansierede skattelettelser på cirka 378 milliarder kroner.

Efter planen blev fremlagt fredag i sidste uge, er det britiske pund faldet, og det er blevet meget dyrere for landet art låne penge. Altså længe inden planen er blevet endeligt vedtaget.

YouGovs måling viser, at hvis der var valg i dag, ville Labour få 54 procent af stemmerne mod 21 procent til Det Konservative Parti.

Også tre andre målinger, der offentliggøres torsdag, viser en stor føring til Keir Starmers Labour.

Truss har kun været premierminister siden 6. september som afløser for den skandaleramte Boris Johnson.

Under formandsvalget hos De Konservative slog hun den tidligere finansminister Rishi Sunak. Han havde advaret mod at love skattelettelser, der ikke er finansieret.

Mange briters økonomi er hårdt presset. Desuden er der udsigt til en vinter med meget høj inflation og store elregninger.

Labour har ikke været ved magten siden 2010, hvor den daværende premierminister Gordon Brown tabte valget.

/ritzau/