Rusland anmoder Danmark om at blive del af efterforskning

Begæringer og krav er sendt til Danmark, Sverige og Tyskland om at være med i efterforskning af gaslækager.

27. september blev der meldt om lækager på to gasledninger i Østersøen, der var beregnet til at transportere russisk gas til Tyskland. Det vil Rusland gerne være med til at undersøge.
27. september blev der meldt om lækager på to gasledninger i Østersøen, der var beregnet til at transportere russisk gas til Tyskland. Det vil Rusland gerne være med til at undersøge. Foto: Handout/Ritzau Scanpix.

Rusland har sendt en anmodning til Danmarks regering om at deltage i efterforskningen af, hvordan der er opstået lækager på gasledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 ud for Bornholm.

Det oplyser vicepremierminister Aleksander Novak på et pressemøde ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

- Relevante begæringer og krav er sendt til regeringerne i de lande, der beskæftiger sig med sagen, nemlig Sverige, Tyskland og Danmark, siger han.

Seismologer i Sverige har konstateret, at der har været eksplosioner ved de to gasledninger.

Ifølge Tass har den russiske anklagemyndighed igangsat sin egen efterforskning. Landets præsident, Vladimir Putin, har konstateret, at der er tale om terrorisme.

Lækagerne på gasledningerne betyder, at der ikke længere kan transporteres naturgas fra Rusland til Tyskland.

I realiteten har det siden februar, hvor Rusland invaderede Ukraine, kun været Nord Stream 1, hvor der har strømmet gas til Tyskland og videre ned i Europa.

Men 1. september stoppede gasstrømmen i denne ledning, da der ifølge Rusland manglede udstyr til at fortsætte leverancerne.

Nord Stream 2 blev sat i stå af Tysklands forbundskansler Olaf Scholz og hans regering, da Rusland startede krigen i Ukraine 24. februar.

Gasledningerne drives af Nord Stream AG. Hovedaktionæren i selskabet er den russiske gasgigant Gazprom.

/ritzau/