Bør vi ændre abortgrænsen? I Socialdemokratiet hersker der delte meninger

Socialdemokratiet “bakker fuldt ud op” om Verdenssundhedsorganisationen WHO’s anbefalinger om at fjerne abortgrænsen. Men om der bør ændres på den danske abortgrænse, er der uenighed om i partiet.

"Jeg har ikke noget religiøst forhold til, at det skal være ved en bestemt uge, så længe det ikke går den forkerte vej, hvor grænsen bliver sat ned," siger Lars Aslan (S).
"Jeg har ikke noget religiøst forhold til, at det skal være ved en bestemt uge, så længe det ikke går den forkerte vej, hvor grænsen bliver sat ned," siger Lars Aslan (S). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Debatten om abort ulmer. I sommer fjernede højesteret i USA retten til fri abort. Modsat kom Verdenssundhedsorganisationen, WHO, med anbefalinger om at give kvinder adgang til fri abort under hele graviditeten. I Danmark har Det Etiske Råd udtalt, at rådet vil diskutere grænsen for, hvornår en kvinde frit kan få foretaget en abort. Grænsen ligger i dag på 12. uge og har gjort det, siden der blev indført fri abort  i 1973.

Kristeligt Dagblad bragte den 12. oktober et læserbrev af folketingsmedlem Pia Kjærsgaard (DF), hvor hun spurgte, hvad Socialdemokratiet egentlig mener om abortlovgivningen i Danmark. 

Hun stillede spørgsmålet, fordi regeringen i et høringssvar har erklæret, at de “bakker (...) fuldt ud op om WHO’s indsatser for at øge adgangen til sikker abort og beskytte seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder globalt” - og dermed at de bakker op om anbefalingen om at fjerne tidsgrænsen for, hvornår kvinder kan få foretaget en fri abort.

Alligevel fortæller folketingsmedlem Lars Aslan, der er ligestillingsordfører i Socialdemokratiet, at partiet ikke mener, at der bør ændres ved den danske abortgrænse.

“Vi har ikke nogle planer om at ændre noget ved den danske abortgrænse. Den abortgrænse, vi har nu, har ligget fast i lang tid, og det, synes vi egentlig, er fint. Men hvis der er nogen, der mener noget andet, må vi diskutere det med dem, når det er aktuelt,” siger Lars Aslan. 

Nu er der jo nogen, der mener noget andet. Blandt andre WHO. Så er det ikke aktuelt?

“Jo, vi har heller ikke noget imod, at man snakker om det. Men når jeg har talt med organisationer, der arbejder med det her, blandt andre Sex & Samfund, har der været en tilfredshed omkring lovgivningen, som den er.”

Til spørgsmålet om, hvordan Socialdemokratiet på den ene side støtter op om WHO’s anbefalinger om at ville fjerne abortgrænsen samtidig med, at partiet ikke vil ændre på den danske abortgrænse, fortæller Lars Aslan, at han ikke læser anbefalingerne som et krav om, at alle lande skal fjerne abortgrænsen. Han læser derimod anbefalingerne som en måde at åbne en debat om, hvor abortgrænsen bør ligge. 

Så I støtter ikke op om WHO’s anbefalinger om at fjerne tidsgrænsen for abort?

“Jeg støtter op om ønsket om at snakke om abortgrænsen. Jeg har ikke noget religiøst forhold til, at det skal være ved en bestemt uge, så længe det ikke går den forkerte vej, hvor grænsen bliver sat ned. Vi har heller ikke noget ønske om, at grænsen skal ligge senere, men vi lytter meget gerne til eksperter,” siger Lars Aslan. 

Mener du ikke, at WHO er eksperter?

“Jo, det er de. Men jeg synes generelt, man har ret gode muligheder for at få en abort i Danmark, hvis man gerne vil have det,” siger Lars Aslan. 

At man kan læse anbefalingerne på forskellige måder, er Laura Rosenvinge enig i. Hun er politisk ordfører og socialordfører for Socialdemokratiet i Københavns Kommune. 

“Jeg læser anbefalingerne som en måde at sige, at så længe det er lægeligt forsvarligt, skal vi ikke som lovgivere gå ind og moralisere kvinder til at træffe et valg over deres egen krop, fordi vi mener, at det er bedre for dem at få et barn, som de ikke ønsker. Så jeg ser det som en global beslutning om, at kvinders ret til at bestemme selv ikke er noget, der til forhandling.”

Laura Rosenvinge er ikke enig med Lars Aslan i, at der ikke bør kigges på den danske abortgrænse. Politisk går hun ind for, at man hæver den danske abortgrænse til 18. uge, ligesom den er i Sverige og Tyskland.

“At få en abort er ikke bare noget, man gør for sjov. Og det kan være et svært valg at træffe. Men når man har truffet det valg, synes jeg, man skal kunne få det gjort. Selvfølgelig skal man kunne få råd og vejledning og også tale med en læge,” fortæller hun. 

Hun henviser til, at da hun selv fik foretaget en medicinsk abort i sjette uge, blev hun udsat for en række “unødvendige blokeringer.” Hun skulle blandt andet skrive under på, at hun godt vidste, at staten ville hjælpe hende, hvis hun valgte at få barnet. 

Både Lars Aslan og Laura Rosenvinge understreger, at Socialdemokratiet ikke er villig til at diskutere, om kvinder skal have ret til abort eller ej. Det mener de begge er en selvfølge.