Vinstokkens hemmelighed

18. søndag efter trinitatis

Johannesevangeliet 15, 1-12

På vinmarkerne står vinstokkene på rad og række. Egentlig er vinstokkene ikke særligt kønne. Stokkene har en underlig knudret stamme med store grønne blade og druer i klaser. En vinstok bliver sjældent højere end en voksen mand. Og grenene strækker sig ikke lodret mod himlen, men vandret. Ligesom korsets tværbjælker. 

Når Jesus taler om, hvem vi er sammen, bruger han billedet af vinstokken. Han siger, at det er ham, der billedligt talt er den knudrede stamme og os, der er de skæve grene på stammen.  De skæve grene er manden, kvinden, den rige, den fattige, direktøren, den arbejdsløse, den troende, den tvivlende, den håbende, den håbløse. De er vegetaren, klimaaktivisten, feministen og ham, der mest stemmer på noget til højre for midten. Uanset, hvem vi er, er vi skæve grene på den samme stamme, siger Jesus. Og det er ham, der er stammen.

Ser vi det, aner vi, at vi har mere sammen, end vi måske går og tror. For her på den knudrede stamme hænger vi forunderligt sammen. Kvindens liv hænger sammen med mandens, direktørens med den arbejdsløses, den troendes med den tvivlendes. Vi griber ind i hinandens liv som skæve grene på det samme træ. Samtidig er vi fælles om, at stammens saft og kraft strømmer over i vores fælles skæve liv og får det til at vokse og bære frugt. Jesus lægger ikke skjul på, at denne saft og kraft er Guds kærlighed. Og her er hans kærlighed ikke en romantisk kærlighed, hvor vi føler os henførte. Det er snarere en kærlighed, der strømmer fra Gud gennem Jesus og fra ham gennem os for at give os gode vækstbetingelser sammen. Sådan kommer vi til at bære frugt.  

Vi lever i en tid, hvor vi er så optagede af os selv og vores egen identitet. Så meget, at vi har mere end svært ved at se hinanden i al vores forskellighed.  Ja, vi har mere end svært ved at se, at vi i al vores forskellighed kun er, hvad vi er sammen. Se vinstokken. Se, at vi er det, vi er sammen. Som skæve grene på vinstokken deler vi den kærlighed, som kommer fra Gud gennem den korsfæstede Jesus til os, så vi sammen vokser og sætter frugt.

Søndagsordet skrives på skift af sognepræst i Varde Morten Thaysen, sognepræst i Jægersborg Lea Skovsgaard, lektor, cand.theol. Leif Andersen og pastor emer. Lisbeth Smedegaard Andersen.

"Ordet" er Kristeligt Dagblads daglige bibelrefleksion.