Blå blok kræver svar fra statsminister i FE-sag inden valg

Der er flertal for at undersøge sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste, og oppositionen kræver svar.

Formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen (t.h.) og formand for De Konservative Søren Pape Poulsen (t.v.) står ved Kastellet.
Formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen (t.h.) og formand for De Konservative Søren Pape Poulsen (t.v.) står ved Kastellet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Blå blok kræver inden folketingsvalget svar på, om den tiltalte spionchef Lars Findsen blev hjemsendt af politiske grunde. Derfor har de fire spørgsmål til regeringen.

Det er blandt andet, om statsminister Mette Frederiksen (S) var involveret i hjemsendelsen af dele af ledelsen af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i august 2020.

Desuden giver oppositionen sit bud på, hvad der skal undersøges i sagen, hvor der er et flertal for det. Det siger formand Søren Pape Poulsen (K) og formand Jakob Ellemann-Jensen (V) onsdag på et fælles pressemøde foran Kastellet i København.

- Vi mangler afklaring af denne alvorlige sag, og derfor præsenterer vi to politiske spor, som den borgerlige opposition vil forfølge, så vi kan komme til bunds i det, siger Søren Pape Poulsen.

Oppositionen vil også have svar på, om FE-chef Lars Findsen skulle hjemsendes, fordi der kunne være et politisk flertal for det.

Et tredje spørgsmål er, om regeringen hjemsendte dele af ledelsen for at give dem med "den lille hammer", som Lars Findsen har påstået, at daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) har sagt.

Det sidste spørgsmål går på, om det er korrekt, at ministre har fået at vide, at de skal lægge afstand til embedsværket i problematiske sager.

Begge partiformænd mener, at sagen har skadet efterretningstjenesten.

- Det er selvsagt ekstremt alvorligt, hvis regeringen har vægtet partipolitiske hensyn højere end hensynet til efterretningstjenesterne og vores sikkerhed, siger Pape.

Et andet spor er, hvad der skal være en del af undersøgelsen, som skal iværksættes efter folketingsvalget.

Blå blok vil have undersøgt forløbet om hjemsendelsen, pressemeddelelsen fra et tilsyn, og hvordan sagen har påvirket efterretningstjenesten og relationerne til udenlandske tjenester.

- Det tegner et billede af endnu en fejlslagen overreaktion, som skadede vores efterretningstjenesters renommé.

- Det rejser spørgsmål om, hvad der skete, da regeringen besluttede sig for at rejse tvivl om vores efterretningstjeneste med den pressemeddelelse, siger Jakob Ellemann-Jensen.

De to partiformænd bliver spurgt til, om de selv var orienteret om hjemsendelserne på forhånd, da blå blok har kritiseret dem efterfølgende og nu kræver svar fra statsministeren.

Men de afviser at svare på pressemødet. Efterfølgende bliver Pape dog foreholdt spørgsmålet.

- De fortrolige orienteringer, vi har fået, behandler vi selvfølgelig fortroligt. Regeringen må fortælle, hvad den har orienteret om, siger han.

Spørgsmål: Men nu er det kommet frem, så kan I vel godt svare?

- Det præcise og forskellige indhold om møder kan jeg ikke fortælle om. Regeringen må svare på de her meget simple spørgsmål.

Spørgsmål: Men er I klar til, at jeres rolle bliver undersøgt, hvis I er blevet informeret inden?

- Vi har ikke en rolle. Verden er ikke sådan, at en regering spørger, hvad synes I? Verden er sådan, at vi får en orientering om sagen, og det er en orientering, man tager imod og siger tak, siger Pape.

/ritzau/