”Hvor er Nancy, hvor er Nancy?”: Angreb på politikers mand ryster USA

En gerningsmand var efter sigende ude efter formand for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi, da han angreb hendes mand med en hammer

Politiet var til stede ved formand for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosis hjem fredag. En gerningsmand var brudt ind og havde angrebet hendes mand, Paul Pelosi, med en hammer.
Politiet var til stede ved formand for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosis hjem fredag. En gerningsmand var brudt ind og havde angrebet hendes mand, Paul Pelosi, med en hammer. Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det ligner endnu et eksempel på politisk motiveret vold i USA, at en mand natten til fredag lokal tid brød ind i formand for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosis hjem i San Francisco og angreb hendes mand, Paul Pelosi, med en hammer. 

Ifølge flere aviser skulle gerningsmanden have råbt "hvor er Nancy, hvor er Nancy", da han overfaldt den magtfulde politiker fra Det Demokratiske Partis mand. Paul Pelosi blev efterfølgende kørt til hospitalet, og man forventer, at han kommer sig helt.

Nancy Pelosi selv var ikke i huset, men i Washington D.C.

Politikere fra begge partier var hurtige til at fordømme angrebet. Det gælder blandt andre Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, der på Twitter skrev:

"Forfærdet og forarget over nyheden om, at Paul Pelosi blev overfaldet i sit og formand Pelois hjem i nat. Taknemmelig for at høre, at Paul er på vej til at komme sig helt."

Angrebet på Nancy Pelosis mand er det seneste eksempel på et bekymrende antal tilfælde af politisk motiveret vold og trusler mod politikere og organisationer de seneste år.

Denne sommer blev en bevæbnet mand for eksempel anholdt på højesteretsdommer Brett Kavanaughs gade i en forstad til Washington D.C. Den 26-årige mand havde angiveligt rejst tværs over landet for at dræbe højesteretsdommeren, der netop havde været med til at underkende en tidligere afgørelse, der sikrede fri abort frem til 20.-24. uge for kvinder i hele USA. Manden fik af ukendte grunde kolde fødder og meldte sig selv.

I ugerne omkring dette blev især katolske kirker og katolske organisationer udsat for hærværk landet over på grund af samme højesteretsafgørelse. Efter disse angreb fulgte flere eksempler på højreekstrem vold, som var mest tydelig den 6. januar 2021, hvor en flok demonstranter brød ind i USA's Kongres. Flere af dem med voldelige tilråb som for eksempel "hæng Mike Pence" med henvisning til den daværende vicepræsident, der havde nægtet at følge daværende præsident Donald Trumps ordre om ikke at bekræfte valgresultatet af præsidentvalget i 2020.

Onsdag blev tre mænd kendt skyldige i at have bidraget med "materiel støtte" til en gruppe, der planlagde at bortføre den demokratiske guvernør i delstaten Michigan, Gretchen Whitmer.

Efter at have læst om angrebet på Paul Pelosi skriver den politiske kommentator og klummeskribent ved magasinet The Atlantic, David French på Twitter:

"Skræmmende. Det er mere end på tide at skrue ned for den politiske retorik. Hvis man siger til nok mennesker, at deres politiske modstandere er det rene ondskab, der vil ødelægge landet, vil man radikalisere visse mennesker, og nogle af disse ekstremister vil gribe til handling."

Talskvinden for Det Hvide Hus Karine Jean-Pierre skriver i en erklæring, at præsident Joe Biden har været i telefonisk kontakt med Nancy Pelosi, og at han beder for hendes familie.