Løkke og Støjberg står til at brage ind med nye partier

De tidligere V-profiler ser i første valgstedsmålinger ud til at komme ind i Folketinget med hver sit parti.

Lars Løkke Rasmussen havde et stort smil på læben, da han tirsdag stemte ved Nyboder Skole. Løkke, der sidste år annoncerede sit parti Moderaterne, ser i første valgstedsmålinger ud til at få 9,3 procent af stemmerne.
Lars Løkke Rasmussen havde et stort smil på læben, da han tirsdag stemte ved Nyboder Skole. Løkke, der sidste år annoncerede sit parti Moderaterne, ser i første valgstedsmålinger ud til at få 9,3 procent af stemmerne. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Lars Løkke Rasmussen (M) og Inger Støjberg (DD) ser ud til at brage ind i Folketinget med deres nystiftede partier.

Det viser valgstedsmålinger fra DR og TV 2 klokken 20.

I begge valgstedsmålinger står Lars Løkkes parti, Moderaterne, til at få 9,3 procent af stemmerne.

Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne, står i DR's valgstedsmåling til 6,9 procent af stemmerne, mens partiet i målingen fra TV 2 ligger til 7,0 procent.

Begge partier ligger således i de første valgstedsmålinger et godt stykke over spærregrænsen på to procent.

Moderaternes politiske chef, Jakob Engel-Schmidt, er taknemmelig over, at partiet i den første valgstedsmåling ser ud til at komme i Folketinget med mange mandater.

- Det handler om at være ydmyg over for sådan et resultat, siger han.

Moderaterne er gået til valg på at få en bred regering hen over midten. I DR's måling står partiet til at få 17 mandater og blive tungen på vægtskålen i Folketinget.

- Hvis det holder, er det i hvert fald det, vi sigtede efter, da vi startede valgkampen, siger han.

Danmarksdemokraterne står i DR's måling til at kunne veksle de knap syv procent af stemmerne til 12 mandater.

Det vækker begejstring hos partimedlemmet Søren Espersen, at Danmarksdemokraterne ser ud til at mønstre så stor opbakning efter at have eksisteret i godt fire måneder.

- Det kan ikke være bedre.

- Det er kæmpestor tillid ude i befolkningen til Inger Støjberg. Det er helt afgørende. Nøgleordet er tillid i al politik, og folk har virkelig tillid til hende, siger han.

Inger Støjberg har i modsætning til Lars Løkke Rasmussen peget på, hvilken blok, hun ønsker, skal overtage regeringsmagten i Danmark. Hun ønsker en blå regering.

Både Støjberg og Løkke var ved sidste folketingsvalg stemmeslugere for Venstre, som Løkke var formand for, mens Støjberg havde siddet som minister.

Lars Løkke var statsminister ved valget i 2019. Han gik nogle måneder efter valget af som V-formand, og senere tog han afsked med partiet for at være løsgænger, inden han stiftede partiet Moderaterne.

Inger Støjberg sidder i øjeblikket ikke i Folketinget. Efter at hun blev dømt i Rigsretten, blev hun af et flertal i Folketinget vurderet uværdig til at sidde på tinge.

Valgstedsmålingerne fra DR og TV 2 bliver udarbejdet på baggrund af interview med vælgere ved valgstederne, der oplyser, hvad de har stemt.

Allerede inden valgdagen har meningsmålinger indikeret, at både Danmarksdemokraterne og Moderaterne ville komme godt over to procent af stemmerne, som det kræver at komme i Folketinget.

I DR's måling spås rød blok at få 85 mandater, mens blokken står til 86 mandater hos TV 2. Blå blok ser ud til at få 73 mandater ifølge DR, mens TV 2 sender 72 mandater i blå retning.

Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, står dermed til at få en afgørende betydning. Ifølge både TV 2 og DR's valgstedsmålinger står partiet til at få 17 mandater.

/ritzau/