Rolf ejer 1158 trykfigurer: Det hele startede med en tur i Irma

Læser Rolf Murhart fra Fejø har 1158 trykfigurer, som blev opfundet for snart 100 år siden

Rolf Murharts samling blev ”født” en dag i december 1973, hvor han var på indkøb i Irma i Haslev. Der stod tre trykfigurer.
Rolf Murharts samling blev ”født” en dag i december 1973, hvor han var på indkøb i Irma i Haslev. Der stod tre trykfigurer. Foto: Privatfoto.

Mange husker dem nok fra barndommen, de sjove trykfigurer, som begynder at danse, vippe eller bare falde sammen, når man trykker under dem. De kan både forestille dyr og personer, og er ofte skåret i træ.

Læser Rolf Murhart fra Fejø husker dem også fra barndommen, men interessen hang ved. Han har i dag Danmarks og en af Europas største samlinger af trykfigurer/vippedyr, fortæller han til  Kristeligt Dagblad, der har efterlyst historier om samlere i forbindelse med en serie, der bringes her på Bagsiden i disse uger. 

Rolf Murharts samling blev ”født” en dag i december 1973, hvor han var på indkøb i Irma i Haslev. Der stod tre trykfigurer. Og dermed grundlagdes en samling, der har vokset sig til 1158. I samlingen er også fem figurer i rav, som er de eneste i verden, fortæller han.

Fire ravfigurer i rav hver især cirka 10 centimeter høje lavet i Polen.
Fire ravfigurer i rav hver især cirka 10 centimeter høje lavet i Polen. Foto: Privatfoto

Rolf Murharts hustru hjælper med at finde dem, men også venner og familie bidrager til samlingen.  Han gætter, at der findes 5000-6000 forskellige figurer. De bliver fundet i genbrugsbutikker, antikvitetshandler og på rejser.

Engang fandt han en butik i en lille by ved Gardasøen i Italien, hvor de kun havde trykfigurer. Tivoli har også lavet nogle serier, og Knuthenborg Safaripark solgte også nogle for 20-30 år siden, fortæller Rolf Murhart. 

Trykfiguren er legetøj, som blev opfundet af schweizeren Walter Kourt Walss i 1926. Han kaldte sin figur ”Wakouwa”. Fra 1928 og de følgende fire år blev de fremstillet i Losone  i Schweitz. 
I Rolf Murharts samling findes også en figur fra 1947, som er blandt de første, han fandt. Det er en giraf. Der er ogs

Træfigur
Træfigur Foto: Privatfoto

å en Zebra-figur fra 1944, som en kvinde i Helsinki sendte til ham for 20 år siden, fordi hun læste om hans samling et sted. 

”Jeg har også skrevet med nogle samlere i England, som jeg har byttet lidt med. Man ender jo med at have nogle af de samme, for eksempel 20 giraffer, men de er alligevel forskellige i udseende og så videre,” siger Rolf Murhart. 

Til næste år har hans samling 50års jubilæum. Figurerne er udstillet i skabe i hjemmet og kan ses efter aftale.