Boligpriser falder for fjerde måned i træk

Det er for alvor blevet købers boligmarked. Største månedlige prisfald siden 2011.

Lejlighederne i København er hårdt ramt af de vedvarende prisfald. Men det er også her, at de største prisstigninger har fundet sted. (Arkivfoto).
Lejlighederne i København er hårdt ramt af de vedvarende prisfald. Men det er også her, at de største prisstigninger har fundet sted. (Arkivfoto). Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix.

De høje renter er for alvor begyndt at slå igennem på boligmarkedet. Det viser Boligsidens tal for boligpriserne i oktober måned.

Både priserne på huse og ejerlejligheder falder, og det er nu fjerde måned i træk, at det er tilfældet for begge boligtyper.

På landsplan faldt husene med 1,0 procent, når man korrigerer for sæson, og for lejlighedernes vedkommende er faldet på 1,5 procent.

Selv om det umiddelbart ikke lyder af meget, så er det det højeste fald for en enkelt måned, der er registreret siden efteråret 2011.

- Det er meget voldsomme tal, og det viser, at markedet er vendt, så det nu er køber, der står med de bedste kort på hånden.

- Og tilsyneladende har sælgerne erkendt det og slækket gevaldigt på deres priskrav, siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom og chefanalytiker hos Nykredit.

Hun peger særligt på de relativt nyslåede boligejere som de største tabere i forbindelse med den nye udvikling.

Omvendt er de unge, der vil ind på boligmarkedet, ikke nødvendigvis meget bedre stillet, end de har været.

- Deres finansieringsomkostninger er jo blevet større, fordi renterne er steget, og derfor kommer de ikke nødvendigvis til at sidde billigere.

- Derfor er det umiddelbart også kun prisfald, der lige nu kan løsne boligmarkedet lidt op, siger Mira Lie Nielsen.

Det er hovedsageligt i de områder, hvor boligpriserne er steget hurtigst de senere år - Hovedstadsområdet og Nordsjælland - at prisfaldene kan mærkes.

I det sydlige Sjælland og store dele af Jylland er der i højere grad tale om langsommere og mere gradvise prisfald.

/ritzau/