Prisstigninger driver fortsat væksten hos danske Chr. Hansen

Enzymproducenten Chr. Hansen fortsætter sin omsætningsvækst, men indtjening ligger på niveau med året før.

Chr. Hansen har fortsat vækst i omsætningen. Den er drevet af prisstigninger på koncernens produkter. (Arkivfoto).
Chr. Hansen har fortsat vækst i omsætningen. Den er drevet af prisstigninger på koncernens produkter. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Væksten fortsætter hos den danske enzymproducent Chr. Hansen, men den er stadig primært drevet af prisstigninger.

I tredje kvartal af selskabets regnskabsår har det omsat for 335 millioner euro. Det svarer til knap 2,5 milliarder kroner.

Det er fem procent mere end samme kvartal sidste år, viser regnskabet.

Her fremgår det også, at selskabet forventer, at der fortsat vil være udfordringer inden for kategorierne mejeriprodukter, kød og forarbejdede fødevarer.

I løbet af 2023 forventer Chr. Hansen ellers mere salg til osteprodukter. Men selskabet forventer, at den vækst vil blive opvejet af et fald i salget til fermenteret mælk, kød og forarbejdede fødevarer.

Derfor forventer selskabet, at mængden af salget til disse området samlet set vil forblive uændret.

Alligevel regner selskabet med, at den organiske vækst i hele regnskabsåret for 2022/23 ender på 9-11 procent. Tidligere lå forventningerne på 8-11 procent.

Chr. Hansen producerer blandt andet enzymer og ingredienser til mejeri- og fødevarebranchen.

I tredje kvartal tjente selskabet omkring 436 millioner kroner. Det ligger på omtrent samme niveau som året før og er lidt mindre, end analytikerne havde forventet.

I slutningen af juni kom det frem, at Chr. Hansen har fjernet regnbueflaget, som symboliserer LGBT-personers rettigheder, fra de sociale medier.

Det har det efter at have været under pres fra amerikanske interessenter. Det skrev Børsen i juni på baggrund af et lækket notat til selskabets medarbejdere.

Ifølge selskabets topchef, Mauricio Graber, er det for at beskytte den amerikanske del af forretningen samt de amerikanske ansatte mod blandt andet trusler og anklager.

- Det hænger sammen med, at Pride-flaget i USA i år desværre er blevet meget politiseret og er blevet et ekstremt følsomt emne. Og som en global virksomhed er vi nogle gange nødt til at tage sådanne forbehold, siger han til MarketWire.

Det netop offentliggjorte regnskab bliver det sidste regnskab for et tredje kvartal, som Chr. Hansen kommer til at udsende.

Selskabet står nemlig over for en kæmpefusion med det andet C25-selskab Novozymes.

Aktionærerne i begge selskaber stemte for fusionen i slutningen af marts, og selskaberne forventer, at fusionen kan gennemføres i løbet af sidste kvartal i år eller første kvartal i 2024.

Dog mangler der stadig en række godkendelser fra myndighederne, heriblandt en fra EU-Kommissionen.

Det samlede selskab vil få en årlig omsætning på omkring 26 milliarder kroner. Målt på omsætning er Chr. Hansen det mindste af de to selskaber.

/ritzau/