Donald Tusk tror på valgsejr til oppositionen i Polen

Efter valg viser nogle målinger føring til regeringspartiet Lov og Retfærdighed, men resultatet er uklart.

Donald Tusk fra Borgerplatformen tror på flertal til oppositionen. Hans parti har fået omkring 31,6 procent af stemmerne ifølge valgstedsmålingen. - Jeg har aldrig været så glad i hele mit liv, som jeg er i dag over vores andenplads. Polen har vundet, dem
Donald Tusk fra Borgerplatformen tror på flertal til oppositionen. Hans parti har fået omkring 31,6 procent af stemmerne ifølge valgstedsmålingen. - Jeg har aldrig været så glad i hele mit liv, som jeg er i dag over vores andenplads. Polen har vundet, dem. Foto: Janek Skarzynski/Ritzau Scanpix.

Ved Polens parlamentsvalg viste valgstedsmålinger fra Ipsos på valgaftenen et uklart resultat. Regering og opposition er uenige om udfaldet.

Regeringspartiet Lov og Retfærdiged, PiS, står til at få 36,8 procent af stemmerne ved valget ifølge valgstedsmåling offentliggjort ved lukningen af stemmelokalerne.

Men selv om partiet står til at blive størst, er det meget usikkert, om det kan finde partnere til et flertal i det nye parlament.

Oppositionslederen Donald Tusk fra Borgerplatformen tror på flertal til oppositionen. Hans parti har fået omkring 31,6 procent af stemmerne ifølge valgstedsmålingen.

- Jeg har aldrig været så glad i hele mit liv, som jeg er i dag over vores andenplads. Polen har vundet, demokratiet har vundet. Vi har fjernet PiS fra magten, siger Tusk.

- Valget markerer afslutningen på en regering under ledelse af partiet Lov og Retfærdighed, siger han.

Valgdeltagelsen var formentligt den højeste siden kommunismens fald i 1989, oplyser valgkommissionen, der angiver den til knap 73 procent.

Jaroslaw Kaczynski, som leder PiS, siger, at det er uklart, om hans parti kan komme til at lede den næste regering.

Hans partifælle, premierminister, Mateusz Morawiecki, siger imidlertid på det sociale medie X, det tidligere Twitter, at Lov og Retfærdighed er vinder af valget.

Parlamentsvalget anses for at være det vigtigste i Polen i over tre årtier. Det vurderes, at valgresultatet kan få stor indflydelse på Polens politiske fremtid og på landets forhold til EU og nabolandet Ukraine.

Lov og Retfærdighed går efter en tredje periode som det dominerende regeringsparti.

Donald Tusk, der er tidligere EU-præsident og leder af det midtersøgende oppositionsparti Borgerplatformen, sagde op til valgdagen, at søndag var den vigtigste dag i Polens demokratis historie siden 1989.

Tusk var fra 2014 til 2019 EU-præsident.

Hvis valgstedsmålingen fra Ipsos holder, får det regerende højreparti 200 pladser i nationalforsamlingen.

Partiets allierede i to mindre partier på den ydre højrefløj, Suverænt Polen og Det Republikanske Parti, står til at få 12 mandager, hvormed de samlet får 212 pladser. I nationalforsamlingen Sejmens er der 460 pladser.

Tusks blok står til at få 163 pladser, og det kan sammen med de potentielle samarbejdspartnere i koalitionen Den Tredje Vej og i Venstrepartiet nå op på et flertal med 248 mandater.

– Vi må vente og se, hvad der bliver udfaldet, siger Jaroslaw Kaczynski, som henviser til at stemmeoptællingen kan ændre på meget. Et endeligt resultat bliver ikke klart før tirsdag morgen.

Ved søndagens valg var omkring 29 millioner mennesker stemmeberettigede - blandt dem omkring en halv million, der bor i udlandet.

Endnu en valgsejr til Lov og Retfærdighed ventes at puste til Polens spændinger med både EU og Ukraine. Nogle er også bekymrede for, hvad det vil betyde for pressefriheden og kvinders og migranters rettigheder.

- Det er tid til forandring, sagde den 43-årige Ewa Bankowska søndag fra et valgsted i den polske hovedstad, Warszawa.

- Jeg er bekymret for økonomien. Jeg vil gerne have, at vi udvikler os, og regeringen skal stoppe med at bruge penge, den ikke har, siger hun.

En anden vælger - den 57-årige sygeplejerske Dorota Zbig - sagde til gengæld, at de seneste år med Lov og Retfærdigheds regering "har været virkelig gode for mig og min familie".

/ritzau/AFP