Folkeejet havmøllepark i København risikerer lukning

Havmøllepark har i foreløbigt ni måneder ventet på svar på, om vindmøller er i strid med EU-regler.

Det er over 20 år siden, at Middelgrundens Vindmøllepark som et af de første projekter blev godkendt under åben dør-ordningen. (Arkivfoto).
Det er over 20 år siden, at Middelgrundens Vindmøllepark som et af de første projekter blev godkendt under åben dør-ordningen. (Arkivfoto). Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Middelgrundens Havmøllepark i København er som følge af EU-regler om statsstøtte i fare for at blive erklæret ulovlig og lukket.

Det skriver Information.

Mølleparken har i mere end 20 år leveret grøn strøm svarende til 30.000 københavnske husstandes forbrug.

- Jeg er dybt rystet over det her, siger Erik Christiansen, der er bestyrelsesformand for Middelgrundens Vindmøllelaug, til mediet.

Sagen handler om åben dør-ordning, som for nylig førte til afslag til det ligeledes folkeejede projekt Bornholms Havvind foruden en række andre ansøgte havmølleparker.

Middelgrundens Vindmøllepark blev som et af de første projekter godkendt under åben dør-ordningen.

Nu skal Energistyrelsen granske den for, om fortsat drift efter 2025 kan være i strid med EU-reglerne om ulovlig statsstøtte, oplyser styrelsen til Information.

Energistyrelsen suspenderede i februar åben dør-ordningen på baggrund af netop en mistanke om, at den er i strid mod EU-reglerne.

Dengang lovede styrelsen Middelgrunden Havvindmøllepark en hurtig afklaring om fornyet driftstilladelse. Men siden er der intet reelt sket i sagen, skriver Information.

- Det er en uanstændig måde at behandle os på. Vores nuværende tilladelse til at producere strøm udløber med udgangen af 2025, siger Erik Christiansen til Information.

- Vi har 8000 medlemmer af lauget, der spørger: "Hvor mange penge skal vi spæde i noget, som vi ikke ved om fortsætter efter 2025?" Det er en absurd situation. Jeg er simpelthen så indigneret, siger han.

Energistyrelsen oplyser til Information, at de gør, hvad de kan for hurtigst muligt at afslutte vurderingen.

I juni fremlagde Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet et notat, der i det juridiske tvivlsspørgsmål konkluderer, at nye tilladelser efter åben dør-ordningen vil "udgøre ulovlig statsstøtte".

Her understreges det også, at vurderingen om lovlighed eller ej ikke vedrører verserende ansøgninger om levetidsforlængelse af eksisterende havmølleparker.

/ritzau/