Beskæftigelsen i USA steg med 150.000 personer i oktober

Beskæftigelsen er lidt svagere end ventet Det vidner om et lavere tempo på det amerikanske arbejdsmarked.

Beskæftigelsen i USA uden for landbruget steg med 150.000 personer i oktober, viser amerikansk beskæftigelsesrapport fredag.

Forventningen blandt økonomer var en stigning på 180.000. Jobvæksten blev mindre end ventet på grund af udviklingen i bilindustrien, skriver nyhedsbureauet AFP.

Ledigheden steg fra 3,8 til 3,9 procent.

- Kongetallet er lidt svagere end ventet. Det vidner om et lavere tempo på det amerikanske arbejdsmarked. Jobvæksten faldt i oktober til det næstlaveste niveau siden 2020. Ledigheden steg til højeste niveau i 22 måneder, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Han konstaterer, at ledigheden er steget siden starten af året, men situationen er stadig ikke alarmerende.

- Ledigheden ligger stadig på et lavt niveau i et historisk perspektiv. Der har kun været ganske få perioder i amerikansk historie, hvor ledigheden har været under fire procent som nu, tilføjer Allan Sørensen.

I Sydbank siger cheføkonom Søren Kristensen, at strejken i dele af den amerikanske bilsektor har trukket omkring 30.000 ud af beskæftigelsen.

- Uden det, så havde tallet for oktober været højere, men de vender altså tilbage og tæller med i november, siger Søren Kristensen.

- Gennemsnittet for de seneste måneder er fortsat solidt. Også på trods af en nedjustering af tallet for september, pointerer han.

Søren Kristensen henviser til, at de andre vigtige parametre i rapporten i form af arbejdsløsheden og lønstigningerne udvikler sig relativt roligt.

- Set med danske briller er det egentlig også ganske fornuftigt, at vores største eksportmarked oplever en pæn fremgang, men ikke ender i en overophedning. Det er derfor en rapport, som bør kunne sende de fleste tilfredse på weekend. Også de ekstra amerikanere, der nu går på arbejde og derfor også holder weekend.

/ritzau/