Justitsminister beder politi om redegørelse om opfordring til terror

Flere demonstrationer har fundet sted i Danmark, hvor nogle udtrykker sympati for Hamas, som stod bag angreb.

Fredag gennemførte den fundamentalistiske islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir en demonstration i København. Demonstranterne råbte blandt andet "Palæstina er besat. Det skal løses af jihad". Billedet er fra 14. oktober.
Fredag gennemførte den fundamentalistiske islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir en demonstration i København. Demonstranterne råbte blandt andet "Palæstina er besat. Det skal løses af jihad". Billedet er fra 14. oktober. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix.

Danske jøders sikkerhed har regeringens "højeste prioritet". Derfor har regeringen bedt politiet om en redegørelse af sager om billigelse af terror.

Tidligere har statsminister Mette Frederiksen (S) bedt justitsminister Peter Hummelgaard (S) om en redegørelse. Og han har nu bedt politiet om en, oplyser han i et skriftligt svar til Ritzau.

- Jeg har bedt politiet og anklagemyndigheden om at udarbejde en redegørelse om myndighedernes håndtering af sager, hvor lovgivningen om blandt andet tilskyndelse til og billigelse af terror med videre kan være overtrådt, siger han.

Regeringen er bekymret over demonstrationer og offentlige ytringer i Danmark i forbindelse med den blodige konflikt i Israel og Gaza.

Mette Frederiksen vil vide, om politi og anklagemyndighed kan skride ind.

Mindst en person er blevet sigtet for billigelse af Hamas' angreb på Israel i perioden fra 12. oktober til 9. november 2023. Det oplyste Rigspolitiet fredag til Ritzau.

Rigspolitiet har i samme periode registreret otte anmeldelser, der vedrører billigelse af Hamas' angreb på Israel.

Regeringen har fuldt fokus på området.

- Danske jøders sikkerhed og kampen imod antisemitisme har min og regeringens højeste prioritet. Danske jøder skal kunne færdes trygt og leve i fred, siger Hummelgaard.

Angrebet i Israel fandt sted 7. oktober og kostede 1200 mennesker livet.

Siden har Israel bombet Gazastriben, hvilket har kostet ti gange så mange mennesker livet ifølge de palæstinensiske myndigheder.

Der har efterfølgende været flere demonstrationer i primært København med forbindelse til krigshandlingerne i Gaza.

Enkelte demonstranter har udtrykt sympati for den terrorlistede bevægelse Hamas, som stod bag angrebet mod Israel.

Fredag gennemførte den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir en demonstration i København.

Demonstranterne råbte blandt andet "Palæstina er besat. Det skal løses af jihad". Det samme skete kort efter angrebet mod Israel.

Det bekymrer justitsministeren.

- Det er dybt foruroligende, når nogen går ud på gader og stræder og opfordrer til jihad. Helt generelt mener jeg, at Hizb ut-Tahrir er en forening, som vi i fællesskab bør tage afstand fra, siger Peter Hummelgaard.

Justitsministeren har tidligere bedt politiet om at have "skærpet opmærksomhed" på ytringer om billigelse af terror, som kan være strafbare.

/ritzau/