Danske aktier banker opad efter sød amerikansk rentemusik

C25 er torsdag lukket i plus 2,1 procent. Det sker, efter der er kommet forventninger om renterettelser.

Nøjagtigt som på de fleste andre børser i verden åbnede den københavnske fondsbørs, OMX Nordic, med et brag torsdag morgen.

10 minutter efter børsåbning lå det toneangivende C25-indeks 2,5 procent højere end ved børslukning onsdag.

Ved børslukningen torsdag blev det til et plus i eliteindekset på 2,1 procent.

Det skyldes blandt andet stigninger på 9,7 procent til GN Store Nord og 6,5 procent til Ørsted-aktien. Til gengæld faldt højdespringeren Novo Nordisk med 1,1 procent.

Indeksets stigning på 2,1 procent er betydelig, vurderer investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen.

- Det er ikke gigantisk meget, men det er rigtig meget, siger han.

Stormen på fondsbørsen sker, efter at den amerikanske centralbank onsdag aften signalerede, at rentelettelser kunne være på vej inden længe.

Og den besked har gjort investorerne både mere investerings- og risikovillige, forklarer Per Hansen.

- De får lyst til at købe flere aktier. I dag er nogle af dem, der har haft det lidt svært, som GN Store Nord, steget, mens Novo Nordisk tilgengæld ikke er steget.

- Det er, fordi investorerne siger: Okay, nu tager vi nogle af de penge, vi har tjent i Novo Nordisk og flytter over i nogle andre aktier, forklarer han.

Han mener dog ikke, man de kommende børsdage vil se en direkte fortsættelse af torsdagens tendens.

- I morgen vil man lige trække vejret og se, om nogle af dem måske er steget lige til den gode side. De vil puste ud og tage bestik af, hvem der steget lidt for meget, og hvem der stadig har stort potentiale.

Finansmarkederne venter ifølge MarketWire nu, at der vil ske amerikanske rentenedsættelser i størrelsesordenen 1,5 procentpoint.

Det fik de amerikanske aktier til at stige med 1,4 procent onsdag, og i Danmark har reaktionen fra investorerne altså været endnu kraftigere.

/ritzau/