Sydafrika indtager den globale scene med anklager mod Israel

Sydafrikas anklager mod Israel om folkedrab trækker tråde til landets fortid som apartheidstyre, siger lektor.

Siden Cyril Ramaphosa i 2018 blev præsident i Sydafrika, har landet intensiveret sit engagement i verden i håbet om at indtage en større rolle i det internationale samfund. Anklagerne mod Israel skal derfor ses i samme lys, mener lektor Stig Jensen. (Arki
Siden Cyril Ramaphosa i 2018 blev præsident i Sydafrika, har landet intensiveret sit engagement i verden i håbet om at indtage en større rolle i det internationale samfund. Anklagerne mod Israel skal derfor ses i samme lys, mener lektor Stig Jensen. (Arki. Foto: Alet Pretorius/Reuters.

Med anklager mod Israel indvarsler præsident Cyril Ramaphosa en ny rolle for Sydafrika i det internationale samfund.

Det siger Stig Jensen, der er lektor på Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet.

Han kalder det en kæmpe sejr for Sydafrika, at Den Internationale Domstol i Haag (ICJ) har valgt at gå videre med anklagerne om folkedrab på befolkningen i Gaza.

- Lige meget hvad ICJ havde besluttet, er det kæmpe stort for Sydafrika. Særligt når vestlige aktører havde været på banen og dømt sagen for spild af tid, siger han.

Traditionelt set har det været det globale nord, der har taget sager til ICJ. Derfor er det interessant, at Sydafrika nu træder ind i den rolle, mener han.

- Sydafrika vil gerne spille en større rolle i det internationale samfund, men også gerne pege vesten ud som hykleriske, dobbeltmoralske, og som ikke lever op til rollen som humanistisk stormagt - en rolle, Vesten gerne vil påtage sig, siger Jensen.

Under Cyril Ramaphosa, der har været landets præsident siden 2018, har Sydafrika intensiveret sit engagement i verden.

Ifølge lektoren mener Sydafrika, at FN har mistet rollen som dialogskaber.

Ramaphosa ser derfor en mulighed for at skabe forandringer i retning af en bedre verden. Både om at kunne samle det globale syd og udfordre Vesten.

Samtidig trækker Sydafrika paralleller mellem landets tidligere apartheidstyre og Israels styre.

- I Afrika er der generelt en enorm sympati for den palæstinensiske sag. Man ser det som, at Israel med Vestens opbakning har besat et område, der var palæstinensisk, siger Stig Jensen.

Det spiller også ind, at der til sommer skal være valg i Sydafrika, mener Stig Jensen.

Ramaphosas parti, African National Congress (ANC), står svagt, og håbet er, at sagen ved ICJ mod Israel kan give et bedre valg.

/ritzau/