Statue af Hans Egede vandaliseret: Nu kommer hærværk mod monumenter også for alvor til Danmark

Flere statuer verden over er blevet ramt af hærværk den seneste måned. Siden er statuer af Hans Egede blevet vandaliseret først i Grønland og nu i Danmark. "Vulgært" og "historieløst" bliver hærværket kaldt af Søren Espersen (DF)

Der er skrevet det samme på to statuer af Hans Egede i henholdsvis Grønland og Danmark: "Decolonize". Den danske statue blev ramt af hærværk natten til tirsdag. -Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.
Der er skrevet det samme på to statuer af Hans Egede i henholdsvis Grønland og Danmark: "Decolonize". Den danske statue blev ramt af hærværk natten til tirsdag. -Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Først blev der begået hærværk mod en statue af Hans Egede i Nuuk i Grønland. Og natten til tirsdag skete det også for en statue af den danske missionær ved Marmorkirken i det indre København. Ligesom i Nuuk blev der skrevet ”decolonize” (afkoloniser) på statuen i København.

Verden over er der blevet begået hærværk mod statuer af personer, som forbindes med racisme eller kolonisering. Det er eskaleret efter drabet på George Floyd i USA, som også har ført til flere protester og demonstrationer.

En buste af den danske polarforsker Knud Rasmussen er der også blevet begået hærværk mod tirsdag. Busten, der står ved Hundested Bibliotek i Nordsjælland, er blevet dækket med rød maling. Tidligere er der også blevet skrevet racist på en statue af Christian den Fjerde i Nyboder i København.

Det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut, der er socialdemokratisk) mener, at statuen i Nuuk af Hans Egede bør fjernes og i stedet indgå som en del af en udstilling på et museum, selvom hun understreger, at hun ikke mener, at vandalisering af statuen er i orden. Hun forklarer samtidig, at hun ikke vil blande sig i debatten om, at det nu sker i Danmark.

”Det har jeg ikke en holdning til. Jeg mener, at det er en vigtig diskussion at have internt i Grønland. Der skal det diskuteres, hvordan vi forstår vores fortid, og hvordan vi kommer videre derfra. Jeg vidste faktisk ikke, at der er en statue af Hans Egede i København, men det er ikke op til mig at vurdere, om den bør stå der, og om der skal være en diskussion af det,” siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Det vil Søren Espersen til gengæld gerne. Han er folketingsmedlem for Dansk Folkeparti og medlem af Grønlandsudvalget i Folketinget. Han kalder vandaliseringerne af statuerne i både Danmark og Grønland for ”vulgære”.

”Når man gør det, har man ingen historieforståelse. Det, der kendetegner en koloni, er, at kolonimagten får udbytte fra landet, som er koloniseret. Det har aldrig været tilfældet med Grønland. Så når der tales om kolonisering af Grønland, siger jeg nej. Jeg betragter det som vås og vrøvl, og jeg synes, at det er en uhyggelig jamren fra grønlændere, der burde holde sig fra gode til den slags,” siger Søren Espersen og fortsætter:

”Hvis man begynder at tale om at rive statuer ned, så skal man også rive alle kirkerne ned i Grønland. Hans Egede var der ikke som kolonibestyrer, men som missionær, og han er grunden til, at grønlænderne i så høj grad er kirkegængere.”

I Marmorkirken, som statuen af Hans Egede står ved, mener kirkens sognepræst Mikkel Wold, at grunden til, at man begår hærværk mod statuer af den danske missionær, er misinformation.

”Dumhed skal mødes med oplysning. Hvis man ser Hans Egede som kolonialist og årsag til ondskab, så har man misforstået ham. Måske skulle jeg mødes til en kop kaffe med dem, der har dekoreret ham, så kunne det være, de måske fortrød. De kunne så også betale for rensningen. Jeg tænker også, at det kunne være godt at holde en række aftener for at tale om de her statuer og personer, der er rundt om kirken. Tænk, hvis de nu finder ud af, at Kingo ikke var perfekt, eller at Ansgar var koleriker. Så nu begynder vi med Hans Egede,” siger Mikkel Wold.

Artiklen er blevet rettet den 30. juni klokken 14:29: Det fremgik tidligere af denne artikel, at hærværket mod Hans Egede-statuen var det første eksempel på hærværk mod statuer i Danmark efter drabet på George Floyd i USA, der har ført til vandaliseringer af statuer rundt om i verden. Det er ikke korrekt, da der eksempelvis er blevet skrevet "racist" på en statue af Christan den Fjerde. Kristeligt Dagblad beklager fejlen.