Kriseramte mænd får det bedre af ophold i naturen

Næsten alle kriseramte mænd, der har gennemgået et kursusforløb i naturen, har fået det bedre, fortæller forskere til videnskab.dk

Bål, skov og bakketop hjælper kriseramte mænd videre i livet.
Bål, skov og bakketop hjælper kriseramte mænd videre i livet. Foto: Torben Åndahl/ritzau.

Mænd, som af den ene eller den anden årsag er ramlet ind i en invaliderende livskrise, skal på kursusophold i naturen.

Et bål i skovbunden og mandehørm sænker nemlig hjernens produktion af stresshormoner og øger produktionen af velværehormoner, lyder det.

Men hvordan skræddersyer man et sådan kursusforløb, så det virker bedst muligt?

Det skal danske forskere finde ud af i et nyt forskningsprojekt fra Syddansk Universitet, skriver Videnskab.dk.

Virker bedre til mænd end mindfulness

Projekt ’Vildmænd’, som det danske projekt hedder, blev søsat som et rehabiliteringstilbud i Svendborg Kommune i foråret 2015.

Læs mere: Hvorfor falder sædkvaliteten hos vestlige mænd?

Sidenhen har 72 mænd gennemgået kursusforløbet, og næsten alle har fortalt, at de har fået det bedre. De mænd, som var arbejdsparate, har også fået et arbejde.

Det er disse positive resultater, som det nye forskningsprojekt skal bygge videre på for at skabe videnskabelig dokumentation for, hvorfor det hjælper kriseramte mænd at rende rundt og agere vildmænd i skoven.

"For mange af de her mænd hjælper de eksisterende tilbud ikke. De får ikke glæde af at blive sendt til fitness eller være med i kurser i mindfulness. Mange udtrykker, at de synes, at det er for feminint, og at de har brug for noget andet,"siger naturvejleder og ph.d.-studerende Simon Høegmark, der skal stå for forskningen, som kommer til at ligge til grund for udviklingen af det nye tilbud.

Kroppen belønner hjernen for at være ude

Simon Høegmark fortæller, at der er et solidt videnskabeligt grundlag for at sige, at naturen kan virke helbredende, når alt andet fejler.

Læs mere: Sunde mænd får pludselig alvorlig kræftform - HPV får skylden

At være ude i naturen bringer os i kontakt med vores egen natur, hvilket frigiver hormoner, som virker afstressende.

Det hele har noget at gøre med vores fortid som jæger-samlere.

"Der er typer af natur, hvor det i forhistorisk tid var godt at befinde sig, hvis man ville overleve. Skoven kunne man gemme sig i, bakketoppen kunne man se sine fjender fra, og stranden kunne man fange fisk ved. Kroppen belønner os for at opholde os på steder, der i fortiden øgede vores overlevelsesmuligheder som jæger-samlere, og det gør den ved at øge størrelsen på hippocampus og sende velværehormoner ud i blodet. Disse velværehormoner virker også på at reducere stress, og derfor kan ophold naturen hjælpe folk i livskriser i dag,"forklarer Simon Høegmark, der er tilknyttet Syddansk Universitet.

Læs mere på Videnskab.dk

Forsker: Danske skolelærere er for dårligt uddannede

Sådan får du de bedste tarmbakterier