Ny italiensk lov skal stoppe redningsskibe i Middelhavet

Indenrigsminister Matteo Salvini har fået fornyet skyts i sin krig mod ngo’er efter sagen om den tyske kaptajn Carola Rackete, som nu fører til lovstramning

Ngo-redningsskibe på redningsmissioner i Middelhavet skal blive fortid med ny lov, hvor myndighederne kan udstede en bøde på op mod en million euro, såfremt skibet skulle forsøge at lægge til kaj i italienske havne uden tilladelse. Kaptajnen vil desuden blive anholdt.
Ngo-redningsskibe på redningsmissioner i Middelhavet skal blive fortid med ny lov, hvor myndighederne kan udstede en bøde på op mod en million euro, såfremt skibet skulle forsøge at lægge til kaj i italienske havne uden tilladelse. Kaptajnen vil desuden blive anholdt. Foto: Handout / Sea-Watch. Org / Ritzau Scanpix.

Den tyske kaptajn Carola Rackete risikerer nu en ny arrestordre i Italien. Den italienske anklagemyndighed har anket hendes løsladelse og forlanger hende fængslet igen for meddelagtighed i menneskesmugling. I mellemtiden har hun forladt Italien og efterladt sit fartøj, redningsskibet ”Sea-Watch 3”, der stadig tilbageholdes i havnen Licata på Sicilien.

Sagen har fået Italiens indenrigsminister Matteo Salvini til at stramme loven i kampen mod de ngo’er, der har redningsbåde i Middelhavet.

Stramningen var til afstemning i parlamentets underhus, deputeretkammeret, i går og ventes snart at træde i kraft. Hvis andre kaptajner på ngo-skibe som ”Sea-Watch 3” i fremtiden forsøger at lægge til kaj i italienske havne uden tilladelse, vil skibet blive beslaglagt og konfiskeret, kaptajnen vil blive anholdt og få en bøde på op mod en million euro.

Salvini, der i sine mange tweets ikke nævner den tyske kaptajn ved navn, men i stedet blandt andet kalder hende ”banditten”, har kunnet bruge sagen, så den konservative avis Libero Quotidiano i en overskrift for nylig ligefrem hævdede, at ”Salvini takker Carola”.

”Sagen har givet Salvini det ideelle skyts” til at stramme loven, mener avisen, der forudser, at han nu vil få en ”jernnæve” at bruge, ikke kun over for Sea-Watch-organisationen, men også de andre ngo’er som Open Arms og Sea-Eye, der opererer i Middelhavet.

Carola Rackete blev anholdt den 29. juni, da hun som kaptajn på ”Sea-Watch 3” ignorerede et forbud fra den italienske kystvagt om at lægge til kaj ved øen Lampedusa. På det tidspunkt havde skibet sejlet rundt i godt to uger med 40 migranter om bord. En dommer løslod hende tre dage senere, og efter et langvarigt forhør for en uge siden rejste hun i følge nyhedsbureauet dpa tilbage til Tyskland – meget imod Salvinis vilje.

På Twitter skrev Lega-lederen om ”venstrefløjens heltinde”, at han håbede, at der var en dommer, som ”vil respektere loven, sikkerheden og landets værdighed”.

I onsdags offentliggjorde anklagemyndigheden på Sicilien så, at den har anket hendes løsladelse og nu går efter at få hende anholdt og fængslet.

Oppositionen i Italien anklager Salvini og regeringen for at bruge sagen og en påstået migrantkrise som et røgslør for manglende resultater. Antallet af migranter, der kommer til Italien, er faldet drastisk. Fra 83.000 i 2017 til 3186 indtil videre i år, viser tal fra FN’s Internationale Organisation for Migration, IOM.

”I har ingen svar at give italienerne på spørgsmålene om deres fremtid. I har ingen kvalificerede bud på at klare problemerne, ingen idé om, hvordan I skal gøre deres liv bedre, ikke så meget som et gran af et svar på, hvordan I vil bekæmpe den krise, der ødelægger Italien,” erklærede Rossella Muroni fra venstrefløjspartiet Liberi e Uguali (Frie og Lige) under en debat i parlamentet forleden.

”I kan kun finde ud af at udpege en fjende og angribe. I dag er det migranter, i morgen, hvem ved?”

Mens Carola Rackete nærmest er blevet lagt for had af internettrolde på den yderste højrefløj i Italien, blev hun for to uger siden belønnet af den franske hovedstad, Paris, der tildelte hende byens fineste hæderbevisning, Grand Vermeil-medaljen. Den 3. oktober er hun inviteret til at tale i Europa-Parlamentet.

På invitation fra den franske præsident, Emmanuel Macron, mødtes 14 indenrigs- og udenrigsministre i Paris i mandags, hvor de aftalte at arbejde for en ny solidarisk ordning for fordeling af bådflygtninge. Matteo Salvini deltog ikke og erklærede, at Italien er færdig med at være flygtningelejr for resten af EU.

”Italien har rejst hovedet, tager ikke imod ordrer og er ikke selskabsdame for nogen. Hvis Macron vil diskutere migranter, kan han komme til Rom,” erklærede Salvini på Twitter.

Indenrigsministeren og hans parti Lega er under mistanke i en sag om russiske olie-penge, der skal have finansieret deres valgkamp. Sal-vini har afvist alle beskyldninger, men politiet er gået i gang med at undersøge sagen, der er blevet døbt Moscopoli.

Alligevel ser opbakningen til Lega og Salvini kun ud til at gå frem. Ifølge de seneste meningsmålinger er partiet tæt på at ville kunne danne regering alene, og den italienske presse spekulerer derfor konstant i, om de snart daglige konflikter i regeringen med Femstjernebevægelsen vil ende i et brud og hurtigt valg efter sommer-ferien i august.