Ny kulturkrig raser i USA: Skal amerikanske skolebørn lære om systemisk racisme?

Konservative politikere over hele USA forsøger at udviske den såkaldt kritiske raceteori fra skolernes pensum

I løbet af de seneste uger har republikanere sat fart på en kampagne mod den ”kritiske raceteoris” plads i det offentlige uddannelsessystem.
I løbet af de seneste uger har republikanere sat fart på en kampagne mod den ”kritiske raceteoris” plads i det offentlige uddannelsessystem. Foto: Maskot/Ritzau Scanpix.

Spørgsmålet om, hvordan amerikanske skolebørn bliver undervist om racisme, er genstand for en ømtålelig og stadig mere ophedet kulturkrig mellem højre- og venstrefløjen i USA.

I løbet af de seneste uger har republikanere i både delstaterne og Kongressen i Washington sat fart på en kampagne mod den ”kritiske raceteoris” plads i det offentlige uddannelsessystem. Teorien kan kort beskrives som et begrebsapparat, hvis fortalere mener, at racisme er indlejret i amerikansk lovgivning og institutioner, og at arven fra slaveriet og raceadskillelsens tid stadig former afroamerikaneres og andre ikke-hvides livsvilkår.

LÆS OGSÅ: Professors brug af "N-ordet" udløser strid i USA: "De studerende er blevet gjort fortræd"

I Washington har 39 republikanske senatorer i et fælles brev protesteret imod et forslag fra Joe Bidens demokratiske regering om at promovere skolepensummer, der forholder sig til såkaldt systemisk racisme og arven fra slavetiden. I brevet, som er sendt til undervisningsminister Miguel Cardona, betegner senatorerne forslaget som ”aktivistisk indoktrinering”.

”Familier har ikke bedt om dette konfliktfyldte vrøvl,” skriver senatorerne.

Det sker, samtidig med at republikanske politikere rundt om i landet har vedtaget dusinvis af initiativer for at standse den kritiske raceteoris nylige sejrsgang på de offentlige skoler.

Delstaterne Idaho og Oklahoma har netop vedtaget love, der begrænser, hvor meget lærere kan tale om racisme i klasseværelserne, og lignende initiativer er på vej i Texas og andre republikansk regerede delstater. Debatten raser også på lokalt plan. I Loudoun amt i Virginia har konservative forældre og aktivister eksempelvis protesteret imod skoledistriktets forslag om obligatorisk efteruddannelse for lærere i ”systemisk undertrykkelse og implicit bias”.

Spørgsmålet om, hvad amerikanske skoleelever lærer om deres lands fortid og nutid, trækker tråde til det skelsættende raceopgør, som blev udløst af politidrabet på George Floyd for godt et år siden. Debatten har stærke identitetspolitiske undertoner og ventes at tage til i styrke op til midtvejsvalget næste år, hvor Republikanerne vil føre valgkamp på værdipolitik.

De konservative stemmers centrale argument er, at den kritiske raceteori opfordrer til splid og omvendt racisme ved at betragte alt i samfundet igennem en racemæssig linse og ved at udskamme hvide amerikanere. I Ohio har det republikanske flertal i delstatens parlament eksempelvis udformet et lovforslag, der vil forbyde lærere at undervise i, at nogen enkeltperson ”bærer ansvar for handlinger begået i fortiden af nogen fra samme race eller køn”.

”Kritisk raceteori er en farlig og decideret forkert teori. Elever bør ikke blive bedt om at ’udforske deres hvidhed’ eller ’tjekke deres privilegium’,” siger lovforslagets pennefører, republikaneren Don Jones, til avisen The New York Times.

Teoriens fortalere siger modsat, at den blot handler om at lære eleverne at tænke kritisk over den rolle, som race har spillet og fortsat spiller i amerikansk historie.

Borgerrettighedsgruppen American Civil Liberties Union, ACLU, karakteriserer forbuddene mod kritisk raceteori som et forsøg på at give studerende og elever mundkurv på og at fremme en version af amerikansk historie, ”som udvisker arven fra diskrimination og sorte og brune menneskers erfaringer”.

”Det er nødvendigt, at vores land erkender sin historie med systemisk racisme og forholder sig til nutidige følgevirkninger af racediskrimination. Dette inkluderer at være i stand til at undervise i og tale om disse koncepter i vores skoler,” skriver ACLU i en udtalelse.

Præsident Joe Biden har lovet at gøre opgøret med racisme til en hjørnesten i sit præsidentskab. Da han i sidste uge holdt en tale i Tulsa i Oklahoma for at mindes 100-årsdagen for en af de værste racemassakrer i amerikansk historie, sagde han, at en hvid menneskemængdes drab på hundredevis af sorte borgere i 1921 var næret af en racisme, der blev ”indlejret systematisk og systemisk i vores love og vores kultur”.

”Vi gør os selv ingen tjenester ved at lade som om, at intet af dette skete, eller at det ikke påvirker os i dag, fordi det påvirker os stadig den dag i dag,” sagde han.