Hvornår er man ”rigtig dansk”?

Mød blandt andre Peter A.G. Nielsen, Nadia Nazim, Isam Bachiri og Anna Libak i det digitale magasin "danskhed"

Danskhed er ligesom et parforhold - det må aldrig lukke sig om sig selv, siger Peter A.G. Nielsen. Mød ham og en række andre markante danskere i nyt digitalt magasin.
Danskhed er ligesom et parforhold - det må aldrig lukke sig om sig selv, siger Peter A.G. Nielsen. Mød ham og en række andre markante danskere i nyt digitalt magasin. Foto: Esben Salling/Ritzau/Scanpix.

Du husker måske klippet. Fra Debatten på DR 2. Clement Kjersgaard stiller spørgsmålet:

Hvad vil det sige at være dansk?

Læs nyt digitalt magasin om danskhed her

Blandt aftenens gæster står en veltalende ung mand. Hans navn er Jens Philip Yazdani. Hans far er fra Iran, moderen fra Vestjylland. Han selv er født på Skejby Sygehus. Han har gået i en dansk vuggestue, en dansk folkeskole, og snart bliver han student fra et dansk gymnasium.

Selv har han aldrig tvivlet på, at han er dansk. Men Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti, der også er i studiet den aften, er mere skeptisk.

Clement Kjersgaard spørger derfor Martin Henriksen, om ikke Jens Philip Yazdani er dansk, når han er født i landet og har gået i dansk folkeskole og gymnasium.

Martin Henriksen siger: ”Man kan ikke sige, at fordi man henter hele verden til Danmark, og de får nogle børn i Danmark, at så bliver de børn danske.”

Den torsdag aften for tre år siden accelererede debatten på kort tid – ikke bare på skærmen, men også ude i de danske hjem. Der var stor uenighed om, hvorvidt danskheden står i passet eller ligger i blodet.

Siden da har vi fået en Danmarkskanon, danskhed blev kåret som årets ord i 2016, og der er blevet udgivet utallige artikler, debatindlæg og bøger om emnet.

Men vi er stadig ikke blevet enige.

I Den Danske Ordbog er definitionen af danskhed "det at være dansk og føle sig dansk". Kunne man spørge Grundtvig, ville han nok mene, at Jens Philip Yazdani er pæredansk. Grundtvig mente nemlig, at det nationale både indeholder en universalistisk og en følelsesmæssig del: Man skulle være statsborger, men også føle sig dansk.

Spørger man forskerne, har vores forståelse af, hvad nationalitet er, ændret sig markant de senere år. I den nationalkonservative forståelse af danskhed spillede begreber som kultur, tradition og religion ind.

I dag bevæger vi os i retning af en mere republikansk forståelse af nationalitet, der består i, at man bor i et land og bakker op om dets politiske institutioner og love.

Særligt blandt de yngre generationer ser man, at det at være født i Danmark betyder langt mindre.

I dagens digitale magasin dykker vi ned i begrebet danskhed, og vi har talt med en række markante danskere om, hvad de forstår som værende ”rigtig dansk”.

Mød blandt andre Peter A.G. Nielsen, Nadia Nazim, Isam Bachiri og Anna Libak m.fl.

God fornøjelse og god sommer!

Joanna Vallentin, udviklingsredaktør