Overblik: Her er alle afsnit af lydserien ”Jeg er påklædt”

Folk skaber klæder, og klæder skaber folk. Men hvordan klæder man sig på til livet – det gode såvel som det svære? Lydserie med kulturjournalist Daniel Øhrstrøm som vært giver svar

Fra inderst til yderst. Fra top til tå. I Kristeligt Dagblads lydavis fortæller forfatter Leonora Christina Skov, museumsdirektør Rane Willerslev, skuespiller Ina-Miriam Rosenbaum og sognepræst Kathrine Lilleør om sammenhængen mellem udseende og personlighed.
Fra inderst til yderst. Fra top til tå. I Kristeligt Dagblads lydavis fortæller forfatter Leonora Christina Skov, museumsdirektør Rane Willerslev, skuespiller Ina-Miriam Rosenbaum og sognepræst Kathrine Lilleør om sammenhængen mellem udseende og personlighed. Foto: Emil Kastrup Andersen (tv.); Mads Joakim Rimer Rasmussen (mf.); Emil Kastrup Andersen (øverst th.); Petra Theibel Jacobsen (nederst th.).

Søren Kierkegaard sagde drilsk i sit store eksistensværk "Enten-Eller", at udseendet er et skin, som sjældent afslører sit indholds dybeste hemmeligheder. Så hvad kan man egentlig læse ud fra et menneskes klæder? Er det muligt at udtrykke sin personlighed gennem tøj, sko, smykker, våben, udklædning, uniform?

Det har Kristeligt Dagblad stillet skarpt på med lydserien "Jeg er påklædt", hvor fire kulturpersonligheder taler om, hvad der gemmer sig i deres garderobe og i deres inderste hjertekammer.

Klædt på i respekt

For Rane Willerselv, der er antropolog og direktør for Nationalmuseet, er der en uoverenstemmelse mellem det indre og det ydre. Da han levede i skjul for mafiaen i Sibirien skinnede den indre jæger og vildmand igennem i "uniformen" med dyreskind og gevær. På museet er uniformen dog en anden, af respekt for institutionen. Men nærdødsoplevelserne – som det at bære slips også er for direktøren – er forblevet i vildmarken.

Hør afsnittet af "Jeg er påklædt" med Rane Willerselv her

Missing media item.

Rane Willerselv blev også dannet af en gammeldags far, der stod stærkt på klassisk dannelse og hård pædagogik. Han oplærte sine sønner Rane og Eske i "renæssance-forskerens" flid og glæde ved boglig dannelse.

Klædt på som minde

Leonora Christina Skov, der er forfatter og debattør, lod sin mor genopstå for sig, da hun tog hendes gamle tøj ned fra loftet som 16-årig.

"Den stil, jeg har i dag, og den stil, jeg havde den gang, ligner sådan set ret meget de billeder, jeg har set af min mor," siger hun.

Hendes og moderens forhold var i den sidste tid overfladisk og bestod mest af tøj og sko og tasker, men det har alligevel sat sig dybere præg i personligheden.

Hør afsnittet af "Jeg er påklædt" med Leonora Christina Skov her

Missing media item.

Leonora Christina Skov havde det svært som homoseksuel i sin opvækst, hvor hendes forældre ikke ville møde hendes pige-kæreste. Derfor brød hun med dem. Men ved moderens sygdom senere i livet genoptog hun kontakten.

Klædt på til kærlighed

Skuespiller Ina-Miriam Rosenbaum ville egentlig hellere "ud at frelse verden" end være skuespiller. Hendes far, musikeren og skuespilleren Simon Rosenbaum huskede hende på, at hun er et musikalsk menneske, og det holdt hende i den kreative branche. I sit arbejde er det ikke Ina, der er spændende, men den, som Ina spiller, siger hun. Men faderen formåede at se bag masken, og det er et kærlighedsudtryk.

Hør afsnittet af "Jeg er påklædt" med Ina-Miriam Rosenbaum her

Missing media item.

Ina-Miriam Rosenbaum er selv af en stor jødisk familie, så når hun spiller historien om migranten Mendel Singer i forestillingen "Job – et enkelt menneske", mindes hun sin egen farfar, som var skrædder, og hans kone, der begge kom til Danmark i 1912.

Klædt på som dække

"Jeg er fuldstændig fløjtende ligeglad med, hvis mit udseende i øvrigt støder nogen," siger sognepræst Kathrine Lilleør. Hun ser intet problem i, at en præst klæder sig i nedringede overdele eller nylonstrømper med søm – som privatperson. Men i kirken er hun iklædt uniform, og den sørger for, at hendes person ikke er i vejen for budskabet.

Præstekjolen er hendes yndlingstøj.

Hør afsnittet af "Jeg er påklædt" med Kathrine Lilleør her

Missing media item.

Der er også et vigtigt dannelses-element i påklædningen, mener Kathrine Lilleør. Vi skylder vores omgivelser at gøre os umage og ære dem med vores tøj og udtryk. Men kan man skylde andre sit udseende – og i så fald hvordan?

Kreditering: De står bag

Kristeligt Dagblads lydserie "Jeg er påklædt" har journalist Daniel Øhrstrøm som vært. Jonas Breum har stået for musikken, og Karen Albertsen er redaktør og har stået for optagelse og redigering med Anne Lundager Kristensen fra Munck Studios.

Programansvarlig er Morten Thomsen Højsgaard.

Quiz: Hvilken beklædning hører til hvilken religion? Prøv Kristeligt Dagblads quiz om religiøs beklædning her