Ny særavis: 10 valg, der ændrede Danmark for altid

Igennem historien har Danmark forandret sig, og nogle folketingsvalg har omrokeret hele vores system i en sådan grad, at det for altid er forandret.  Her er historien om nogle af dem, skriver udviklingsredaktør Joanna Vallentin. Arkivfoto af Thorvald Stauning, partiformand for Socialdemokratiet (1910-1939): Ritzau / Scanpix
Igennem historien har Danmark forandret sig, og nogle folketingsvalg har omrokeret hele vores system i en sådan grad, at det for altid er forandret. Her er historien om nogle af dem, skriver udviklingsredaktør Joanna Vallentin. Arkivfoto af Thorvald Stauning, partiformand for Socialdemokratiet (1910-1939): Ritzau / Scanpix.

Danmark er et dejligt land. Men også et land i hastig forandring. Vi har fået flere ældre, men færre til at forsørge dem. Flere flytter til byerne, mens huse står tomme og forfalder i mange mindre byer. Og det danske arbejdsmarked er under pres på grund af globalisering, udflytning af arbejdspladser og voksende konkurrence.

De mange forandringer har sat de danske politikere på en svær prøve, når de skal forsøge at forudsige og løse nogle af fremtidens udfordringer. Skal vi have flere robotter i hjemmeplejen? Skal der bygges en ny type boliger? Er der brug for et mere fleksibelt arbejdsmarked?

Også et væld af politiske kommentatorer har travlt med at spå om fremtiden i disse dage: Hvor bevæger den politiske stemning sig hen? Hvordan vil dette valg påvirke Danmark? Vil dette valg mon gå over i historien? Og har vi overhovedet en velfærdsstat om 100 år?

I denne særavis kigger Kristeligt Dagblad den modsatte vej – nemlig tilbage i historien. For måske vi kan lære noget af tidligere tiders valg. Eller blot blive klogere på, hvordan vores politiske historie har formet os som nation.

I dagens Danmark følger vi partirunderne fra flere skærme derhjemme, og man bliver dagligt mødt af hundredvis af nye historier fra valgkampen. Alle, der er fyldt 18 år, kan stemme, og når man afgiver sin stemme, står det en frit for at vælge, hvem man vil sætte sit kryds ud for.

Sådan har det ikke altid været.

Engang rakte man i stedet hånden op på torvet, når man skulle afgive sin stemme, og hvis man var arbejder, kunne man komme i klemme, hvis chefen så, at man stemte på noget andet end ham.

Igennem de seneste 100 år har Danmark ændret sig, og nogle folketingsvalg har omrokeret hele vores politiske system i en sådan grad, at det for altid er forandret.

Her er historien om nogle af dem. Håbet er, at denne særavis kan gøre læserne klogere på, hvad vores demokratiske samfund er rundet af.

God fornøjelse!

Joanna Vallentin, udviklingsredaktør