Nybagte studenter får 12-tal i høflighed og dannelse

Åh nej, tænkte deltagerne til en begravelse, da de så den farverige studentervogn komme kørende ved Sæby Kirke i lørdags. Men det gik ikke, som de frygtede

En studentervogn og en begravelse mødtes i lørdags ved Sæby Kirke i Nordjylland.
En studentervogn og en begravelse mødtes i lørdags ved Sæby Kirke i Nordjylland. . Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Det er måske noget af det mest modsætningsfyldte, man kan forestille sig. Den larmende, euforiske glæde ved at være færdig med en ungdomsuddannelse, og så den stille sorg over at have mistet et familiemedlem eller ven. Trods væsensforskellen mødtes de to sindsstemninger i lørdags, da 3.n fra Frederikshavn Gymnasium på deres tur med studentervognen rundt i Nordjylland, passerede en bisættelse ved Sæby Kirke.

Mikael Justesen, der deltog i begravelsen, beskrev hændelsen således på Facebook:

“I det øjeblik kisten kommer til syne i kirkedøren, passeres kirken af en lastbil med en flok nye studenter på ladet. Afstand til rustvogn: max fem meter. Jeg når lige at tænke: åh nej, meget uheldig timing i dette meget højtidelige øjeblik.”

Men i stedet for bragende bas og hujende råb, var det en stille studentervogn, der kørte forbi den sørgende forsamling. Musikken var slukket og studenterne stod med front mod kirken, med deres huer i hænderne. Først da lastbilen rundede kirken, satte studenterne gang i festen igen.

Det fik Mikael Justesen til at sende en hilsen til de nybagte studenter:

“Tak fordi I midt i jeres jubel fandt det passende at standse festen et kort øjeblik i respekt. Det rørte de nærmeste pårørende og alle os andre. Så kære unge studenter: I får hermed alle sammen en ekstra karakter, et rent 12-tal i ordentlighed, høflighed og dannelse.”

En af de unge studenter, som Mikael Justesen roser, er Troels André C. Larsen. Da han vågnede med en passende hovedpine søndag morgen, var historien gået viralt i Danmark.

”Klassen er helt oppe at køre over det. Det er fedt at få sådan et klap på skulderen, men vi tænkte bare, at det var ganske normal opførsel,” siger studenten til Politiken.

3.n fra Frederikshavn Gymnasium er faktisk ikke en helt normal klasse. Eleverne i klassen har nemlig gået på en maritim hf-linje, hvor de har lært at sejle og været på firemåneders sejltur med skoleskibet ”Danmark”.

Og kutymen fra havet har ifølge Troels André C. Larsen smittet af på ham og resten af klassen:

”Det med respekt ligger dybt i os, og vi har lært, hvordan man skal gebærde sig. Når man går fra borde eller om bord på skoleskibet, så kigger man op på Dannebrog og tager hatten af.”