Den dræbte, jødiske vagtmand Dan Uzan: Han tog én for holdet

37-årige Dan Uzan blev skudt og dræbt, mens han var vagt i synagogen i København. Den to meter høje og milde mand var en søn af menigheden, som han levede og døde for at beskytte

Den dræbte, jødiske vagtmand Dan Uzan.
Den dræbte, jødiske vagtmand Dan Uzan. Foto: Privatfoto.

Dan Uzan stod i vejen. Når bolden kom susende, stod den to meter høje mand bravt fast på græsset og gjorde hvad han kunne for at standse den. Som målmand for den jødiske fodboldklub Hakoah i København i årtier stod Dan Uzan mellem angriberen og målet – og tog én for holdet.

Natten til søndag tog Dan Uzan endnu en for holdet som vagt for den jødiske menighed i København.

Omkring 80 jøder, heraf mange teenagere, deltog i en ung piges jødiske konfirmation i Krystalgade i København og kunne være blevet ofre for et terrorangreb. Med skarpladt skydevåben forsøgte terroristen omkring klokken 00.30 tilsyneladende at skaffe sig adgang til det jødiske kulturhus bag synagogen.

Men Dan stod i vejen. Ved indgangen foretog han adgangskontrol og blev skudt i hovedet, ubevæbnet, på klos hold. Dan Uzan døde kort tid efter skuddene. To betjente på stedet blev såret af skud fra terroristen, som herefter flygtede fra stedet.

Dan Uzan var en fast spiller i menighedens frivillige vagtkorps gennem mange år og stod vagt på lørdage og helligdage i synagogen. Han beskyttede eleverne på den jødiske skole Carolineskolen i København, hvor han selv havde sin skolegang. Dan Uzan stillede op til alskens arrangementer i menigheden, senest til Hakoahs 90 års jubilæumsfest i slutningen af januar.

”Han var altid smilende, altid glad, hilsende på allesammen,” siger Morten Margolinsky, der var træner og lærer for Dan Uzan gennem mange år.

Dan ”var et barn af menigheden”, skriver Det Jødiske Samfund i en pressemeddelelse.

De fleste i den jødiske menighed vidste, hvem Dan Uzan var. I kulde og blæst, sne og regn kunne man regne med, at han stillede op for at sikre andre muligheden for at samles i ro og fred. Han var ofte det første ansigt, man mødte i synagogen til gudstjenester. Et ordentligt brød, skræmmende i sin fysik, men mild, rar og positiv af natur, fortæller venner og bekendte. Dan Uzan var også på pletten natten til søndag, da terrorismen ramte det jødiske samfund.

”Uheldigvis var han på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, mens han passede på andre, som han altid gjorde”, skriver en af Dan Uzans tidligere klassekammerater på Facebook, hvor der gennem søndagen blev sendt mange hilsner til venner og familie, mange afsluttende med de hebraiske ord ”baruch dayan haemet” (lovet været den sande dommer).

Dan Uzan døde på en måde i sit andet hus, der er Guds. Han var ikke selv dybt troende, men gjorde sit arbejde, fordi menigheden var hans anden familie. ”Alle følte, at Dan kunne passe på dem. Og det gjorde han indtil i nat. Dan var en varm, kærlig og livsglad ven, der altid stillede op og gav en hjælpende hånd uden tøven. Han havde et enormt hjerte med plads til alle. En søn, bror, ven og holdkammerat, der blev taget fra os alt for tidligt,” skriver Dan Uzans holdkammerat Daniel S. Gonn i en besked til Kristeligt Dagblad.

Dan Uzan er andet barn af et blandet ægteskab og voksede op i Hvidovre. Moren er dansk og faren israelsk. De besluttede, at jødedommen skulle være en central del af børnenes liv. Dan blev sendt på Carolineskolen, som mange af de andre jødiske børn i 1980’erne og 1990’erne, hvor man som dreng lige så naturligt gjorde en indsats på grønsværen for den jødiske fodboldklub. Her var han kendt som en utroligt loyal medspiller. Han deltog i hele fem internationale jødiske sportslege, Maccabiader, og repræsenterede Danmark og klubben som målmand.

Tage Skolnik var træner for Dan Uzan fra 1995 til 2007 og husker en fantastisk kammerat, som altid kom til træning.

”Der var aldrig surmuleri. Han var altid opsat på at gøre noget godt for fællesskabet. Hvis han vandt lidt penge i spil, donerede han dem til klubben. Menigheden var et ståsted for ham, og han gav, hvad han kunne. På jiddisch kaldes sådan en ’mensch’.”

Tidligere overrabbiner Bent Lexner kendte Dan Uzan, fra Dan var otte dage gammel. Her foretog Lexner den jødiske omskæring brit milah på ham. Han har undervist ham på Carolineskolen, og det var Bent Lexner, der natten til søndag sammen med politiet kørte ud til Dan Uzans forældre for at fortælle dem om deres søns skæbne.

”Han passede godt på os,” siger rabbineren.

Dan Uzan var uddannet cand. polit. og spillede ud over fodbold også basketball i en klub i Hørsholm, hvor han også var aktiv. Han har arbejdet i SAS og for Tiger-kæden. Dan Uzan boede alene og efterlader sig forældre og en søster.