Handicappede møder fysiske forhindringer på jobbet

Mennesker, der lever med varige mén efter en ulykke, må ofte melde fra til arrangementer med kolleger, viser en ny undersøgelse. Flere peger også på, at det er svært at komme rundt på arbejdspladsen

Hverdagen er præget af problemer med arbejdspladsens fysiske indretning, og handicappede føler sig ofte nødsaget til at at melde afbud til sociale arrangementer på jobbet. Det viser en ny undersøgelse fra Ulykkespatientforeningen
Hverdagen er præget af problemer med arbejdspladsens fysiske indretning, og handicappede føler sig ofte nødsaget til at at melde afbud til sociale arrangementer på jobbet. Det viser en ny undersøgelse fra Ulykkespatientforeningen.

Mennesker med et fysisk handicap oplever i stor stil problemer på jobbet, der hænger sammen med deres handicap. Det skriver Avisen.dk. 
Hverdagen er præget af problemer med arbejdspladsens fysiske indretning, og handicappede føler sig ofte nødsaget til at at melde afbud til sociale arrangementer på jobbet.

Det viser en ny undersøgelse fra Ulykkespatientforeningen, hvor 287 medlemmer har svaret på spørgsmål om, hvad deres handicap betyder for hverdagen på jobbet. Deltagerne i undersøgelsen er mennesker, der har været ude for en ulykke og efterfølgende er blevet handicappede.

Knap halvdelen af de adspurgte har meldt fra til et fagligt eller socialt arrangement med kollegerne, fordi de fysiske omstændigheder ikke har været til, at de kunne være med.

Desuden oplever 25 procent, at der er fysiske forhindringer på deres arbejdsplads. Det kan være problemer, som at medarbejdere med et handicap ikke nå den øverste hylde med papirer, en kantine i kælderen uden elevator eller en stol og bord, der ikke passer til behovet.

Og 21,1 procent har svært ved at komme til og fra arbejde.

Det bør ikke være et problem at have handicappede på arbejdspladsen, mener socialrådgiver i Ulykkespatientforeningen, Bente Elton Rasmussen:

- Det er ikke godt nok, og det er for høje tal, fordi det ikke behøver at være et problem for dem. Jeg taler tit med folk om, at det er vigtigt at få sat ord på, hvad det er for udfordringer, de har, siger Bente Elton Rasmussen.

Folk med et handicap kan få tildelt særlige kompensationsordninger som hjælp til at have et job. Det kan være løntilskud, personlig assistance, særlige hjælpemidler til arbejdet, arbejdspladsindretning og mentorordning.

Men to ud af tre danske virksomheder kender ikke til kompensationsordninger for handicappede, viser en undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening. 65 procent af de danske virksomheder mener, at viden om støtteordninger er afgørende, når man skal ansætte en borger med handicap.

Det er en udfordring, at virksomhederne mangler viden om, hvad det indebærer at have en medarbejder med handicap, peger chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening, Maria Bille Høeg derfor på.

- Hvis virksomheden og medarbejderne kender til handicappet fra start og ved, hvad der skal til for at indrette arbejdspladsen, så vil det give virksomheden og medarbejderne en tryghed og sikre en bedre inklusion, siger Maria Bille Høeg.