Nærhed i parforholdet kræver initiativ

For mange par kan det være svært at bevare den berømte gnist i forholdet. Det forsøger forfatter og parterapeut Kirsten Ahlburg at råde bod på med bogen "Kærlighed Kræver Knofedt", hvor hun blandt andet giver gode råd til, hvordan nærhed og kærlighed kommer tilbage i samlivet

Forfatter til bogen "Kærlighed Kræver Knofedt", Kirsten Ahlburg, mener det er helt afgørende, at man tager initiativ, hvis man vil bevare nærheden i sit parforhold.
Forfatter til bogen "Kærlighed Kræver Knofedt", Kirsten Ahlburg, mener det er helt afgørende, at man tager initiativ, hvis man vil bevare nærheden i sit parforhold. .

Claus og Janni har været gift i snart 15 år. De har begge et spændende og krævende job, sunde interesser og gode venner. Sammen har de to børn, der skal passes og to hold forældre, der skal besøges. Desuden har de hus, have og bil, som skal vedligeholdes.

For Claus og Janni er det lykkedes at skabe et godt familieliv, selv om tiden er knap, når alt skal passes. Men det kniber
med tid til parforholdet. Det er altid det, der kommer i sidste række.

Når alle pligter i hjemmet er udført, og børnene er lagt, er der som regel ikke meget energi tilbage i dem. Hvis de ikke skal af sted til sportsaktiviteter eller på vennebesøg, falder de derfor sammen i sofaen med avisen eller et godt fjernsynsprogram.

Dette er efterhånden blevet en vane for dem, så det kommer derfor som en stor overraskelse for Claus, da Janni en aften tænder for noget klassisk musik, sætter to glas vin på bordet og tænder to stearinlys.

Claus synes, at det ser hyggeligt ud, men han bliver også irriteret. For han havde lige tænkt sig, at han ville se tv-avisen, som han plejer. Da han er kommet sig over irritationen, bliver han pludselig nervøs for, om han har glemt noget, de skulle fejre.

Han tænker hurtigt deres mærkedage igennem: Bryllupsdagen, den dag de mødte hinanden, fødselsdage, morsdag, farsdag, Valentines dag, men han kan ikke komme på noget, der skal fejres.

Han kigger på Janni, men hun ser hverken vred eller ked ud af det. Hun ser bare glad ud, så Claus slapper af og sætter sig ved siden af hende uden at sige noget. Janni tager ham i hånden og læner sig op ad hans skulder. Det er længe siden, de har siddet sådan sammen en almindelig hverdagsaften.

Faktisk kan Claus ikke huske, at de har hygget sig sammen på den måde, siden de fik børn. Da de har siddet sammen lidt, spørger Claus Janni om, hvorfor hun har tændt lysene og sat vin frem. Han vil gerne vide, om de fejrer noget.

Janni fortæller med et smil, at hun syntes, de var for lidt sammen. Hun trænger til nærhed og romantik i deres forhold, og det får de jo ikke, hvis de hele tiden ser fjernsyn og læser avis.

Claus kan godt lide den måde, som Janni fortæller på, at hun savner nærhed og romantik. Før i tiden har Janni bebrejdet ham, at han ikke har haft tid til at være sammen med hende,
men det er altid endt med et skænderi. Nu har hun selv skabt en atmosfære, som lægger op hertil, og så er det meget nemmere for Claus. Han giver Janni et kys og sidder sammen
med hende, indtil musikken er færdig.

Hvis man savner nærhed i sit forhold, er det en god ide at begynde, som Janni gør det. På den måde skræmmer hun ikke sin partner væk med bebrejdelser og lange snakke. Hun
handler og får dermed noget af det, hun søger.

De fleste par, som har travlt til hverdag, glemmer nogle gange at passe og pleje deres forhold, og så er det godt, at en af parterne stopper op og lader nærhed, kærlighed, omsorg og opmærksomhed fylde i forholdet.

Ofte skal der ikke mere end et par stearinlys, to glas vin og lidt musik til at bryde vanen med tv og avis. Og det kræver ikke særlig megen energi at være romantisk på den måde, hvis man er kommet træt hjem fra arbejde.

Hvis man trænger til at puste liv i parforholdet igen, er der mange ting, man kan gøre. Hvis man har overskud til det, er det selvfølgelig altid en god ide at få talt om, hvad man savner og har brug for. Det i sig selv kan skabe en følelse af nærhed. Men ellers er det ofte de små ting i hverdagen, der gør, at man føler, at man er hinanden nær.

Nærhed i hverdagen kan være at lytte opmærksomt til sin partner. Det kan være at fortælle vigtige ting fra sit eget liv. Det kan være kærtegn, øjenkontakt og kærlige ord. Det kan
også være fælles oplevelser, hvor man ikke nødvendigvis taler sammen, men blot mærker hinandens nærvær.

Hvis man f.eks. ikke ved, hvad man skal sige til hinanden, kan man nøjes med at sætte sig tæt sammen og holde om hinanden. Man kan ligge stille sammen i sofaen og kærtegne hinanden. Man kan tage en stille dans eller give hinanden en god massage. Eller man kan som Janni tænde et par stearinlys, sætte lidt god musik på og bare være sammen.

Sådanne enkle, men nære, fælles oplevelser påvirker hele hverdagen og gør, at man bedre kan klare hverdagens opgaver og adskillelse. Man bliver mere åben, tolerant og medgørlig overfor hinanden, hvis man sørger for jævnligt at have sådanne hyggestunder helt for sig selv.

Foto: Foto: Henrik Bjerregrav

Nogle vil måske sige, at de slet ikke har tid til at være sammen på denne måde. Det har man heller ikke, hvis man fortsætter med at gøre alt, som man plejer. Men hvis man vil betale prisen og f.eks. slukke for fjernsyn, computer eller telefon og lægge avisen væk hver anden aften, vil der hurtigt blive en del tid til overs, som man kan bruge til at opbygge nærhed i parforholdet.

Desværre er mange kvinder blevet bange for fysisk nærhed som massage, holden i hånd, dans eller kærtegn i hverdagen, fordi de oplever, at det altid forpligtiger til at fortsætte med
seksuelt samvær, og det har de måske ikke overskud til.

Hvis du selv eller din partner har det sådan, er det vigtigt, at I på forhånd aftaler, at disse øjeblikke af nærhed ikke fører til mere end beskrevet. Det kan give gensidig tryghed. Modsat har mange mænd svært ved den følelsesmæssige nærhed.

Især hvis kvinden uafbrudt ønsker at tale om, hvor dårligt det går i parforholdet. Så har de tendens til at lukke af i stedet for at lytte. Hvis manden i jeres forhold har det sådan, skal I lade være med at presse ham til lange, dybe snakke. Prøv i stedet at acceptere, at han har det, som han har det og lad kvinden i forholdet nærme sig ham i det tempo, han kan klare.

Små smil, et lille håndtryk eller søde ord kan skabe fornyet nærhed i forholdet, ligesom et par stearinlys og en god kop te kan lukke op for romantikken. Det er ikke altid, man skal sige så meget. Nogle gange er handling bedre.

Læs interview med bogens forfatter her