Efter norsk forbud: Burde ”omvendelsesterapi” af homoseksuelle også være forbudt i Danmark?

Et flertal i Stortinget i Norge stemte i går for et totalforbud mod ”homoterapi”, som på dansk kaldes omvendelsesterapi. Selvom ligestillingsminister Mogens Jensen (S) tager kraftigt afstand fra praksissen, vil han afvente udviklingen i Danmark før et eventuelt forbud

Ligestillingsminister Mogens Jensen vil afvente og se, om omvendelsesterapi bliver et problem i Danmark. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Ligestillingsminister Mogens Jensen vil afvente og se, om omvendelsesterapi bliver et problem i Danmark. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Burde der være forbud mod terapiformer, der har til formål at omvende homoseksuelle?

Spørgsmålet har været på dagsordenen i Norge siden starten af december. I går vedtog Stortinget i Norge, at der skal indføres et totalt forbud mod ”homoterapi”, som vi kalder omvendelsesterapi på dansk. Terapiformen går ud på at omvende homo- og biseksuelle til heteroseksuelle og er især brugt inden for bestemte kulturelle og religiøse miljøer. Både Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, der er de tre regeringspartier i Norge, stemte for at gøre omvendelsesterapi ulovligt.

Fænomenet har været meget omdiskuteret efter dokumentarserien ”Homoterapi” på netavisen VG viste, hvor skadelige følger terapiformen kan have. Her siger Ulf Lidman, der tidligere har arbejdet med omvendelsesterapi i den internationale organisation Exodus, at han har haft flere klienter, der efterfølgende tog deres eget liv.

I Danmark er omvendelsesterapi mindre kendt, men især i USA er fænomenet udbredt. Også i England er terapiformen forbudt, ligesom Tyskland i fremtiden vil forbyde praksissen.

Hos Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner (LGBT Danmark) ser man forbuddet i Norge som et frisk pust.

”Det er godt, at der kommer et forbud mod omvendelsesterapi - det er et rigtigt skridt på vejen. Det er en meget omdiskuteret terapiform og dybt diskriminerende, at man bliver sygeliggjort, fordi man er homoseksuel,” siger forpersonen for LGBT Danmark, Susanne Branner Jespersen.

LGBT Danmark kender ikke til, at omvendelsesterapi skulle være udbredt her i landet. Men selvom forpersonen ikke mener, at et forbud er nødvendigt, understeger hun, at terapiformen ikke har nogen gang på jorden.

”Skulle man ikke hellere hjælpe homoseksuelle til at leve med, at de er det, de er? Man kan og skal ikke bilde dem ind, at man terapeutisk kan holde op med at være homoseksuel,” siger Susanne Branner Jespersen.

Kristelig Folkeparti i Norge er det eneste parti, der stemte imod forbuddet mod omvendelsesterapi. Ifølge den norske avis Dagsavisen begrunder partiet det med, at forslaget strider imod trosfrihed. Kristendemokraterne i Danmark har ikke vedtaget en politik om omvendelsesterapi, men kan nikke genkendende til Kristelig Folkepartis begrundelse.

”Vi er selvfølgelig imod tvungen terapi, men min umiddelbare tanke er, at det er en terapiform, man opsøger frivilligt. Så hvis der er nogle homoseksuelle, der kæmper med tro og seksualitet, så virker det mærkeligt at forbyde, at de kan søge hjælp til at få svar på de spørgsmål, de står med,” siger Isabella Arendt (KD), formand for Kristendemokraterne.

I regeringen tager man kraftigt afstand fra omvendelsesterapi, siger ligestillingsminister Mogens Jensen (S). Alligevel er der ikke et forbud mod terapiformen på vej i Danmark, da ministeren ikke anser det som et problem her i landet.

”Det er en forfærdelig praksis, som jeg synes er at sammenligne med psykisk- og i nogle tilfælde fysisk vold mod mennesker, alene på grund af deres seksualitet eller kønsidentitet. Retten til at bestemme over sin egen krop og hvem, man elsker, skal stå i højsædet og må ikke gradbøjes efter religion eller kultur. Jeg holder øje med udviklingen i Norge, og hvordan forbuddet fungerer, og så kan vi handle på baggrund af det, hvis det bliver et problem i Danmark,” siger Mogens Jensen.

Men sender man ikke et signal om, at homoseksualitet er sygeligt, så længe omvendelsesterapi er tilladt?

”Der er mange forskellige former for behandling af mennesker i vores samfund, som selvfølgelig ikke er statsligt reguleret. Et manglende forbud er ikke ensbetydende med, at det er i orden at gøre. Der er ingen tvivl om, at regeringen tager kraftigt afstand fra omvendelsesterapi, men vi vil afvente og se, om det bliver et problem i Danmark.”