OpenChurch i Roskilde er et frirum for festivalgængere

Jakobskirken har siden 2014 åbnet sine døre for gæster fra Roskilde Festival, som enten er trætte, mangler skygge eller strøm på telefonen, eller bare har brug for at låne et rent toilet. Og selvom kirkens timing har været dårlig, er gæsterne begejstrede

Et kirkerum fyldt med sækkestole er et sjældent syn - men ikke når Jakobskirken holder OpenChurch under Roskilde Festival. Her kan festivalgæsterne få en pause fra den bagende sol, låne toilettet eller tage en velfortjent lur. Kort efter dette billede blev taget, lå der støvede og trætte festivalgæster over det hele.
Et kirkerum fyldt med sækkestole er et sjældent syn - men ikke når Jakobskirken holder OpenChurch under Roskilde Festival. Her kan festivalgæsterne få en pause fra den bagende sol, låne toilettet eller tage en velfortjent lur. Kort efter dette billede blev taget, lå der støvede og trætte festivalgæster over det hele. Foto: Anne-Sofie Holm.

Med et træt “hej” og tunge skridt kommer en ung mand ind i kirkerummet. Han virker hjemmevant, som han tager fat i en grøn sækkestol på gulvet og slæber den hen i gangen mellem stolerækkerne. Han lægger sig til rette og ikke mange øjeblikke er gået, før hans vejrtrækning lyder tung og dyb.

Rundt om ham ligger allerede andre unge mænd og sover dybt og roligt i sækkestolenes bløde omfavnelse. Deres tøj er dækket af støv, og flere har solskoldede næser. Et par solbriller er faldet ned på gulvet ved siden af en hånd, der i søvnen har slækket sit greb.

I kirkerummet er luften sval og den keltiske meditationsmusik, der strømmer ud af højttalerne på en gammel ghettoblaster, får straks roen til at sænke sig. Loftets ovenlysvinduer gør rummet lyst og imødekommende, men tilbyder samtidig en pause i skyggen til festivalgængerne, der siden i lørdags har levet under julisolens brændende stråler.

Ingen andagter men masser af solcreme og god musik
Jakobskirken har siden 2014 været åben for besøgende under Roskilde Festival. Her kan man tage en lur, få en tår koldt vand eller få hjælp til at smøre solcremen ud på det der sted øverst på ryggen, man aldrig selv kan nå.

Tidligere år har Jakobskirken også tilbudt organiserede andagter, som festivalgæsterne kunne deltage i, men det har ændret sig. Mogens Ohm Jensen, der er sognepræst i Jakobskirken, forklarer, at det skyldes et større fokus på de ting, de besøgende efterspørger under festivalen:

“I løbet af de fire år har vi justeret konceptet, for der er ingen grund til at tilbyde noget, som festivalgæsterne ikke efterspørger. Og de ønsker ikke så meget at deltage i organiserede andagter, så det har vi fravalgt nu,” skriver Mogens Ohm Jensen i en e-mail. Han uddyber:

“Øverst på deres ønskeliste er derimod rene toiletter, frisk drikkevand, ro til at slappe af i kirken, behagelig musik fra orgelet eller en cd, solcreme til den varme hud, gratis internet, så de kan komme på facebook, og en god snak med en frivillig. Nogle skriver også bønner med deres ønsker for livet – deres eget liv og dem de tænker særligt på – og hænger dem op på væggen eller tænder et lys ved lysalteret.”

I Jakobskirken kan man til OpenChurch blandt andet skrive sine drømme og håb ned på disse små farvede sedler. Rundt om drømmes der sødt i sækkestolene. "God helse i livet og på Roskilde," kunne man blandt andet læse på en af sedlerne.
I Jakobskirken kan man til OpenChurch blandt andet skrive sine drømme og håb ned på disse små farvede sedler. Rundt om drømmes der sødt i sækkestolene. "God helse i livet og på Roskilde," kunne man blandt andet læse på en af sedlerne. Foto: Anne-Sofie Holm

Dårlig timing
Kirken oplevede særligt de første år god opbakning fra festivalgæsterne, men i de senere år har dette dog ændret sig en smule. Det er dog ikke kun tilfældet i Jakobskirken, men er en generel tendens hos kulturinstitutioner og forretningsdrivende i hele Roskilde by under festivalen. Det skyldes, at der er kommet bedre indkøbsmuligheder inden for festivalens område, og derfor benytter festivalgæsterne sig i mindre grad af byens muligheder, mener Mogens Ohm Jensen:

“Det ændrede adfærdsmønster skyldes dels, at der på festivalen er indrettet bydelscentre med supermarkeder, apotek, boder osv. tæt på teltpladserne, hvor folk bor. Den procentvise andel af danske festivaldeltagere er også steget kraftigt under finanskrise-årene, hvor folk andre steder i Europa simpelthen ikke havde råd til både rejsen, festivalbilletten og leveomkostningerne i den uge. Og danskerne er ikke lige så nysgerrige ‘turister’ i provinsbyen som udlændingene,” forklarer han og tilføjer:

“Desuden har festivalen også i de senere år opgraderet programmet i opvarmningsdagene (opvarmningsdagene løber fra lørdag-tirsdag inden dagene med koncerter onsdag-lørdag, red.), så der både er et program med kunst-, kultur- og debatarrangementer. Badefaciliteterne er også blevet forbedret, så man ikke behøver at vandre til RoskildeBadet tæt på Jakobskirken for at blive vasket. Så kritisk kan man sige, at ved at vi åbner kirken nu, hvor antallet af potentielle gæster daler kraftigt, har Jakobskirkens timing ikke været særlig god.”

20-årige Bendik Valstad fra Drammen i Norge besøger kirken flere gange under Roskilde Festival sammen med sine venner. "Jeg føler, at jeg på en måde kommer ind i min egen dimension, når jeg kommer ind i kirken. Det er utroligt dejligt," fortæller han.
20-årige Bendik Valstad fra Drammen i Norge besøger kirken flere gange under Roskilde Festival sammen med sine venner. "Jeg føler, at jeg på en måde kommer ind i min egen dimension, når jeg kommer ind i kirken. Det er utroligt dejligt," fortæller han. Foto: Anne-Sofie Holm

“I kirken føler jeg mig fri”
Selvom kirkens timing måske ikke har været optimal i takt med festivalens egne opgraderede tilbud, benytter en del festivalgængere sig stadig af Jakobskirkens tilbud. En af dem er 20-årige Bendik Valstad fra Drammen i Norge, der har besøgt kirken flere gange sammen med sine venner. For dem er det fast tradition at lægge vejen forbi Jakobskirken i festivalens første dage:

“Vi plejer altid at gå en tur og købe ind i Fakta, der ligger overfor kirken. Første gang vi var her, så vi at der var åben kirke. Vi ville egentlig bare låne toilettet, men så syntes vi, at det var så hyggeligt, og at de havde nogle rigtig gode tilbud,” fortæller han på trappen foran kirken. Han er netop vågnet fra en lang lur på en sækkestol bagved stolerækkerne.

Bendik Valstad og hans venner benytter sig af kirkens åbne døre til at få en pause fra den hektiske festival:

“Når jeg kommer her, bliver jeg glad og afslappet, og jeg får ro i sjælen. Det er rart at komme ind i kirken, for her er rolig og behagelig musik og ikke en masse mennesker og larm, som der er på festivalen. Når jeg kommer ind i kirken, føler jeg mig fri.”