Prøv avisen

Søren Pape Poulsen om sit politiske forbillede: Ordentligheden stråler ud af ham

Han er en seriøs og ordentlig mand, siger Søren Pape Poulsen om sit politiske forbillede Poul Schlüter, der fyldte 90 i år. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Selvom Poul Schlüter er pragmatiker, formåede han som politiker at bibeholde sine skarpe holdninger, siger justitsminister og formand for Det Konservative Folkeparti Søren Pape Poulsen

Hvem er dit politiske forbillede – og hvorfor?

Der er ingen tvivl om, at det er Poul Schlüter. Han viste, hvordan det er muligt både at have klare, tydelige holdninger og samtidig være en pragmatiker. Hvis man ser på det parlamentariske grundlag for de regeringer, han har stået i spidsen for, er det jo tydeligt, at det ikke var nogen nem situation. Tænk sig at skulle finde politisk flertal og have Fremskridtspartiet på den ene side og De Radikale på den anden side. Det mestrede han helt fantastisk. Og så er han jo en oratorisk begavelse. Han kunne holde lange taler, der blev leveret med både vid og overskud.

Hvilke personlige egenskaber hos Poul Schlüter ser du op til?

Det var hans ordentlighed. Dengang kendte jeg ham jo ikke personligt, men det strålede ud af ham, at han var en seriøs og ordentlig mand, der ville gøre noget for sit land. Han havde et ægte samfundssind, som brændte i ham. Politik handler i bund og grund om at tage ansvar for at få landet til at fungere. At man kan få folk til at samle sig og finde fælles løsninger, og at det alt sammen foregår på en ordentlig og redelig måde. Det, synes jeg, han var et billede på.

Hvordan prøver du selv i dit politiske liv at efterleve det, som du ser op til hos Poul Schlüter?

Jeg bestræber mig i hvert fald på at tale ordentligt om andre og ikke gå ind i alt for mange diskussioner, hvor man hugger efter og angriber hinanden. Og så prøver jeg – i al beskedenhed – at være meget imødekommende og lyttende over for de partier, jeg samarbejder med. Jeg er jo rundet af det kommunalpolitiske, hvor vi finder løsninger på tværs, og det, kan jeg mærke, sidder meget dybt i mig – også her på Christiansborg. Dermed ikke sagt, at det skal være bredt for at være bredt, for så sælger man ud politisk. Men jeg er tilhænger af, at man er parat til lige at gå det ekstra skridt for at nå hinanden.