Grene på vintræet

VI ER SOM GRENE på vintræet. Denne knudrede og alt andet end kønne plante, som vel knap nok kan kaldes et træ. Det er langt fra rank og lige. Det er nærmest lidt rodet at se på.

Er det mennesker, det handler om, må de sammenlignes med grene på en knudret plante. Anderledes kan det ikke være. Altså er vi som grene på et knudret vintræ.

Vi er et stort, knudret sammensurium af forskellige grene. Nogle af os er unge og stærke. Nogle er gamle og svage. Nogle af os er vindere. Andre er tabere. Ligesom vi er forskellige, er grenene på træet forskellige. I al vores forskellighed er vi dog fælles om at sidde på det samme træ.

Vi er fælles om at leve af den samme kraft, der udgår fra stammen. Da vi alle lever af denne kraft, hænger vore liv forunderligt sammen. Den unge og stærkes liv hænger forunderligt sammen med den gamle og svages liv. Vinderens liv hænger sammen med taberens. Vi griber ind i hinandens liv som grene på det samme træ. Vi ville visne, hvis vi blev skilt fra stammen og levede for os selv. Et liv uden sammenhæng er et liv, der visner.

Billedet af grenene på vintræet er et billede på, hvordan vi kun kan leve, hvis vi er fælles om at leve på det samme træ. Træet lader sin kraft strømme over i os og får os til at sætte frugt. Det er godt at vide. Selv der, hvor vi ser sølle ud, vil kraften fra træet strømme over i os og få os til at sætte frugt.

Det giver os håb de dage, hvor vi ingen frugter har at komme med. Frugterne skal vi ikke selv skabe. Det skal træet med den kraft, der strømmer ud i grenene. Frugterne er træets ansvar. Vi skal bare som grene lade kraften strømme igennem os. Da vil frugterne komme af sig selv.

Billedet af det knudrede vintræ med dets forskellige grene er i sidste ende et billede på livet i Gud. Gud er vinbonden, der passer træet. Jesus er træet. Vi er grenene. Det kan også siges kortere: Gud er i Jesus, som er i os. Eller endnu kortere: Gud i Jesus i os.

Læg mærke til ordet ”i”, som Jesus gentager igen og igen. Bliv i mig, og jeg bliver i jer. Ordet ”i” skaber rum. I Jesus skabes der rum for Gud. I Jesus skabes der rum for os. I ham får vi adgang til livets kilde, der strømmer fra Gud ud i os og gør os nye, så vi kan bære frugt. Kærlighedens frugt. Sådan bliver vintræet et billede på den dybe sammenhæng i livet, som er Guds kærlighed.

Vi lever i en tid, hvor vi kan og vil selv. Vi stikker af fra sammenhængen. Vi visner.