Prøv avisen
Ordet

Hagar opdagede en brønd

”Så åbnede Gud hendes øjne, og hun opdagede en brønd.”

Første Mosebog 21, 19

EN BEVÆGENDE HISTORIE udspiller sig i Det Gamle Testamente mellem Abraham, Sara, trælkvinden Hagar og hendes søn med Abraham, Ismael.

Udgangspunktet er den barnløshed, som får Sara til at henvise Abraham til at sove med hendes egyptiske trælkvinde Hagar, så Sara kunne ”få en søn ved hende” (1. Mos. 16, 2). Men det arrangement medfører jalousi; Hagar ”begyndte at se ned på sin frue”, og Sara behandler Hagar dårligt, så hun flygter.

En Herrens engel får hende imidlertid til at vende tilbage. Da Sara senere selv har født en søn, Isak, blusser jalousien op igen. Det mishager Sara at se Isak og Ismael leger med hinanden, og hun overtaler Abraham til at jage Hagar og Ismael bort, ”for denne trælkvindes søn skal ikke arve sammen med min søn Isak”.

Abraham tog sig det meget nær, står der, men han hørte Gud tale beroligende til sig: Gør bare, som Sara siger; Isak fører din slægt videre, men også Ismael bliver til et folk. Så Abraham gav Hagar brød og en lædersæk med vand og sendte hende væk med drengen.

I ørkenen for Hagar vild, vandet slap op. Hun lagde drengen under en busk og satte sig grædende et stykke derfra, for hun ville ikke se ham dø. Men Gud er med dem: ”Gå hen og løft ham op, og pas på ham, for jeg vil gøre ham til et stort folk.”

Og da åbnede Gud hendes øjne, så hun opdagede en brønd og kunne fylde lædersækken med vand. De bosatte sig i Parans ørken; Ismael blev bueskytte, fik en kone fra Egypten og blev et folk.

Hverken Hagar, Sara eller Abraham er uskyldsrene. Deres spil er ikke smukt. I den hårdeste klemme kommer Hagar med sin søn; som træl af anden etnisk herkomst, som vi siger nu, er hendes udgangsposition også den mest sårbare. Men hun får hjælp af Himlens Gud, bliver set, det bliver barnet også (”løft ham op, og pas på ham”), og hendes øjne åbnes for den brønd, den kilde til liv, hun ellers ikke ville ænse midt i ørkenen.

Gud er en Gud, der ser os og åbner vore øjne i de ørken-standsninger, der kommer i vores liv. Der er mere til os, end vi af os selv kan se.

Johannes Værge er pastor emeritus og forfatter.