søndagsordet

"Jeg er helt sikker på, at den modgang, vi mødte undervejs i livet, og som vi ved Guds, medmenneskers hjælp og egen vilje overvandt, er med til at berede os på den store og sidste modgang," skriver Elisabeth Dons Christensen
"Jeg er helt sikker på, at den modgang, vi mødte undervejs i livet, og som vi ved Guds, medmenneskers hjælp og egen vilje overvandt, er med til at berede os på den store og sidste modgang," skriver Elisabeth Dons Christensen.

”VÆR BARMHJERTIGE, som jeres far er barmhjertig. Døm ikke, så skal I ikke selv dømmes; fordøm ikke, så skal I ikke fordømmes. Tilgiv, så skal I få tilgivelse.”

Det er sådan set meget enkelt. Alligevel er vi lynhurtige til at finde splinter i folks øjne. Det begynder som regel med et rygte. Rygtet tager til. Fjeren bliver til fem høns. Til sidst stirrer vi os helt blinde på de splinter, som andre taler om. Hvis bare splinten kom væk, ville alt blive godt. For tiden er splinten de onde og enfoldige ”Giro 413”-lyttere i Jylland, der har stemt på de ikke-stuerene partier ved valget. Splinten skal fjernes.

”Hyklere” siger Jesus. ”Hvorfor ser du splinten i din brors øje og ikke bjælken i dit eget?”. Man skulle tro, at bjælken først og fremmest forhindrede os i at se ud. Det gør den også, men den forhindrer os også i at se indad. Bjælken spærrer både for synet på andre mennesker, men også på os selv. Begge dele er lige galt.

Hvad skal der til for, at bjælken kommer væk, så vi kan se klart? ”Hykler”, siger Jesus: ”Tag først bjælken ud af dit eget øje, så kan du se klart nok til at tage splinten ud af din broders øjne.”

Jesus vil, at vi skal vende blikket fra de andre og begynde med os selv. Derfor skal vi begynde med at se ind i hans øjne og se, hvem vi er. Da vil vi se, at vi ikke er mennesker, der er skabt til at finde splinter i andres øjne.

Vi er skabt i Guds billede til at være barmhjertige ligesom vores Gud og far. ”Vær barmhjertige, som jeres far er barmhjertig.” Guds barmhjertighed er, at Jesus er kommet til os. Jesus kunne have peget den ene splint ud efter den anden i vore øjne. Han kunne have forbandet vores hykleri fra korset. Han gjorde det ikke. Han så Guds billede i os, da vi korsfæstede ham og sagde: ”Far, tilgiv dem, for de ved ikke, hvad de gør.” Tilgiv. Vær barmhjertig.

I denne tilgivelse og barmhjertighed bliver alting nyt. Vi begynder at ane, hvad det er at være skabt i Guds billede. Det er at se med Guds øjne og da være barmhjertig.

Søren Kierkegaard siger et sted, at det handler om, at vi skal skjule syndens mangfoldighed. Derfor anbefaler han os tre ting: tavshed, en mild forklaring og tilgivelse. Vi skal tie stille med medmenneskets synd. Vi skal herefter komme med en mild forklaring. Endelig skal vi tilgive. Tilgivelsen er, at vi skjuler synden og ikke lader den komme imellem os. Sådan er vi barmhjertige, ligesom vores Gud og far er barmhjertig mod os.

Søndagsordet skrives på skift af sognepræst i Varde Morten Fester Thaysen, sognepræst i Jægersborg Lea Skovsgaard, lektor, cand.theol. Leif Andersen og pastor emeritus Lisbeth Smedegaard Andersen