Prøv avisen

Overblik: Disse markante personer mistede vi i 2018

Prins Henrik, digteren Benny Andersen og musikeren Kim Larsen er nogle af dem, vi har mistet i år. Foto: Patrick Katwijk, Jeppe Bøje Nielsen og Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Prins Henrik, Benny Andersen og Kim Larsen er blandt dem, vi har mistet. I 2018 har Danmark mistet nogle indflydelsesrige og værdsatte personligheder. Her et et overblik.

Jens Okking

Skuespilleren Jens Okking døde den 21. januar 2018. Den 78-årige skuespiller sov stille ind omgivet af sin nærmeste familie. Han har i årenes løb medvirket i mange kendte film og tv-serier, blandt andet i tv-serien "Riget". Derudover husker mange ham nok fra hans rolle i filmen "Skytten" fra 1977. Han efterlod sig seks voksne børn og otte børnebørn.

Om den afdøde skuespiller fortæller instruktør Lasse Spang Olsen: "Han kunne ikke drømme om at få særbehandling, men han skulle behandles ordentligt - men det skulle lysfolkene også. Hvis det ikke var sådan, så var han den første til at gå på barrikaderne for, at der skulle rettes op på tingene."

Ole Thestrup

Skuespiller Ole Thestrup døde den 2. februar 2018. I de fleste af sine roller spillede han med sin østjyske dialekt, som blev hans kendetegn som skuespiller. Ole Thestrup var syg af lungekræft og talte åbent om sin sygdom. Han spillede blandt andet med i "Blinkene lygter", "Adams æbler" og "Busters verden."

Om sit liv fortalte Ole Thestrup i 2012 til Kristeligt Dagblad, at: "Jeg har gået en lang omvej. Sådan er det bare, og jeg er kommet frem til, at det ikke kunne være anderledes. Jeg bruger ikke tid på at ærgre mig eller fortryde ting, der alligevel ikke kan gøres om, men tænker i stedet, at hele omvejen var nødvendig for, at jeg kan være der, hvor jeg er i dag."

Den folkekære og originale skuespiller blev 69 år.

Prins Henrik

Prins Henrik døde om aftenen den 13. februar 2018 på Fredensborg Slot, og hele Danmark vågnede op til nyheden om, at han var sovet ind omgivet af kronprins Frederik, prins Joachim og dronning Margrethe.

Han udtalte i Euromann i 2014 således om døden: "Jeg tænker på døden hver dag, men som en naturlig ting. Som et mål med at leve. Vi lever for at dø. Jeg er ikke bange for at dø. Jeg har kendt mange personer, der har tænkt så meget på døden, at de har glemt at leve."

Prins Henrik blev 83 år gammel.

Niels Anker Kofoed

Den tidligere politiker døde den 6. maj 2018 i en alder af 89 år. Niels Anker Kofoed blev første gang valgt ind i Folketinget i 1968 og var landbrugs- og fiskeriminister i Poul Hartlings smalle Venstre-regering fra 1973 til 1975. Hans hustru, Rita Kofoed, døde 2 dage efter politikeren.

Per Kirkeby

Den danske maler og kunstner Per Kirkeby sov stille ind onsdag den 9. maj 2018. Per Kirkeby var ved sin død en af de mest betydelige malere og billedhuggere i Europa med et væld af udsmykninger både i og uden for Danmark. Multikunstneren kunne også skrive forfatter, filmmager og grafiker på sit CV.

Prinsesse Elisabeth

Prinsesse Elisabeth døde den 19. juni 2018 omgivet af sin nærmeste familie. Hun var datter af arveprins Knud og arveprinsesse Caroline-Mathilde. Prinsesse Elisabeth var parrets første barn og blev senere storesøster til grev Ingolf af Rosenborg og grev Christian af Rosenborg.

Mens begge brødre mistede titlen som prins, da de giftede sig borgerligt, blev prinsesse Elisabeth aldrig gift. Dermed beholdt hun titlen som prinsesse.

Hun blev 83 år gammel.

Merethe Stagetorn

Den tidligere forsvarsadvokat Merethe Stagetorn døde søndag den 29. juli 2018, omgivet af sine børn.

Merethe Stagetorn har ført retssager for kontroversielle personligheder som Tvind-leder Mogens Amdi Petersen og Farum-borgmester Peter Brixtofte (V) samt for kunstmuseet Trapholt, der til manges forargelse udstillede guldfisk i en blender, som var sat til stikkontakten.

Merethe Stagetorn opfattede sine klienter som mennesker ”skabt i Guds billede”, og det betød, at hun med egne ord aldrig tog anstød af dem – hvilket ikke var det samme, som at hun forsvarede deres gerninger, understregede hun.


Benny Andersen

Digteren Benny Andersen døde den 16. august 2018, 88 år gammel. Han døde i sit hjem i Sorgenfri, hvor han boede med sin hustru, juristen Elisabeth Ehmer. Den folkekære digter er særligt kendt for ”Snøvsen” og ”Svantes viser”.

”Timerne føles så korte, ingenting varer ved. Mor jer nu godt, når jeg er borte. Jeg ønsker jer sange og kærlighed.” Sådan skrev Benny Andersen i ”Svantes svanesang”.

Kim Larsen

Musikeren Kim Larsen sov søndag den 30. september 2018 stille ind. Han var omgivet af sin kone og sine børn. Han har leveret hits som ”Joanna”, ”Midt om natten” og ”Kvinde min”. Hele Rådhuspladsen i København var fyldt, da Danmarks Radio holdt en mindekoncert en uge efter hans død.

Den afdøde "spillemand" sagde således om evigheden til BT i 2010: "For mig er evighedens øjeblik, når man bliver ramt af Helligånden. Hvad sker, når man har stillet skoene. Det er der ingen, der aner. Helligånden er, når man pludselig i et øjebliks lammelse bliver inspireret til en sang. Forglemmer sig selv. Det samme, når man bliver forelsket. Når man er totalt opslugt. De smukkeste øjeblikke i ens liv er jo mærkeligt nok, når man glemmer sig selv. Det stille, evige øjeblik, hvor tiden holder op med at eksistere."

Han blev 72 år gammel.

Morten Grunwald

Skuespilleren Morten Grunwald døde efter længere tids sygdom den 15. november 2018. I gennem 14 Olsen-banden-film har han fremsagt replikken "Skide godt, Egon", som er blevet en del af den danske sproglige kulturav. Han har vundet mange priser, og han har medvirket i mere end 50 film.

Han blev 83 år gammel.

Det er ikke kun Danmark, der har mistet store personligheder. USA, England, Sverige og Sydafrika har også mistet prominente personer i løbet af året.

Ingvar Kamprad

IKEA-grundlæggeren Ingvar Kamprad døde den 27. januar 2018, 91 år gammel. De fleste vil kunne se et møbel, glas eller andet fra IKEA, hvis de kigger lidt rundt på deres arbejdsplads eller hjem. Ingvar Kamprad var ved sin død verdens fjerderigeste mand med – ifølge amerikanske Bloomberg – en formue på ikke mindre end 51,7 milliarder dollar.

Stephen Hawking

Den verdenskendte engelske fysiker Stephen Hawking døde den 14. marts 2018. Da han var 21 år gammel blev han diagnostiseret med den nervesvækkende sygdom Amyotrofisk lateral sklerose – ALS. Til trods for sygdommen levede han 55 år mere, selvom han blev spået ganske få år, da han blev syg. Han er især kendt for sin forskning i sorte huller, som er fascinerende og ekstremt kompakte objekter, der er blevet presset så meget sammen af tyngdekraften, at de ingenting fylder.

Han er blandt andet kendt for dette citat til sine børn: "Husk at kigge op på stjernerne og ikke ned for jeres fødder. Forsøg at forstå, hvad du ser, og tænk over, hvad der skaber universet. Vær nysgerrig. Og hvor vanskeligt livet end kan synes at være, er der altid noget, du kan gøre og lykkes med. Du skal ikke give op."

Winnie Mandela

Winnie Mandela døde den 2. april 2018. Hun var en forkæmper mod det hvide apartheidstyre i Sydafrika og var gift med Nelson Mandela, mens han sad fængslet på Robben Island. Hun døde efter længere tids sygdom.

Hun blev 81 år gammel.

Aretha Franklin

Soulmusikkens første og største legende døde den 16. august 2018. Aretha Louise Franklin blev af mange kaldt ”The Queen of Soul”, hun forbindes ofte med sangen ”R E S P E C T”, og hun var et forbillede for mange afroamerikanere.

Hun blev 76 år gammel.

John McCain

Den mangeårige senator og tidligere præsidentkandidat døde den 25. august 2018 af hjernekræft.

Han var præsidentkandidat for det republikanske parti i det amerikanske præsidentvalg i 2000, men tabte til George W. Bush.

Han blev 81 år.

Kofi Annan

Den tidligere generalsekretær i FN og modtager af Nobels fredspris, Kofi Annan døde den 18. august 2018 efter kort tids sygdom. Kofi Annan var generalsekretær for FN i en voldsom periode i verdenshistorien med blandt andet terrorangrebene i New York og Washington samt krigene i Irak og Afghanistan.

Han blev 80 år.

Lisbeth Palme

Lisbet Palme døde den 18. oktober 2018 på grund af sygdom. Den uddannede psykolog stod ved siden af sin mand, Sveriges tidligere statsminister Olof Palme, da han blev skudt og dræbt i 1986 efter en biograftur. Hun fastholdte til sin død, at den alkoholiserede Christer Pettersson var manden, der rettede pistolen mod parret. Sagen er fortsat uopklaret.

Hun blev 87 år.

George H.W. Bush

George Herbert Walker Bush døde den 30. november 2018. USA's tidligere præsident døde i sit hjem i Houston, Texas. Han indtog en særlig plads i amerikansk politik og har blandt andet været leder af efterretningstjenesten CIA og særlig udsending til Kina.

Den tidligere præsident Barack Obama sagde i et mindeord til George H.W. Bush, at han banede vejen for den kolde krigs afslutning.

Han blev 94 år.

Jens Okking medvirkede blandt andet i "At klappe med een hånd", "Riget" og "Strømer". Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix
Den folkekære skuespiller tog som 25-årig mod til at søge ind på skuespillerskolen ved Aarhus Teater og kom ind i første forsøg. Foto: Heidi Lundsgaard
Prins Henrik var omgivet af dronning Margrethe og parrets to sønner, da han sent tirsdag aften den 13. februar gik bort. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Niels Anker Kofoed nåede at være minister, medlem af Folketinget og medlem af EU-Parlamentet. Foto: Lina Kastrup
"Skulle jeg falde død om i morgen, så ville jeg dø fuldstændig lykkelig." Sådan sagde Benny Andersen til Kristeligt Dagblad i 2009. Han skule leve ni år længere. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Kim Larsen skrev gennem sit liv mange store hits. Blandt andre "Jutlandia", som han var over et år om at skrive. Foto: Karl Høver/Ritzau Scanpix
Ingvar Kamprad, grundlæggeren af IKEA, kigger i et af de berømte kataloger. Foto: Søren Andersson
Prinsesse Elisabeth var nummer 12 i tronfølgen. Billedet er fra 2015. Foto: Thomas Lekfeldt/arkiv/Ritzau Scanpix
Stephen Hawking har forsket i sorte huller. Foto: Elizath Dalziel
Winnie mandela var gift med Sydafrikas tidligere præsident og frihedskæmper Nelson Mandela. Foto: Gulsan Khan/AP/Ritzau Scanpix
Aretha Franklin døde i sit hjem i Detroit efter længere tids sygdom. Hun led af kræft i bugspytkirtlen. Foto: Molly Riley/AP/Ritzau Scanpix
John McCain var en af de skarpeste konservative Trump-kritikere. Foto: Charles Dharapak
Lisbet Palme var gift med afdøde statsminister Olof Palme, der blev skudt og dræbt i 1986. Foto: TT News Agency/Reuters
Kunstneren Per Kirkeby studerede geologi fra 1957 til 1965, hvilket blandt andet førte ham ud på flere ekspeditioner til Grønland i 1960'erne. Foto: Leif Tuxen
Selvom Merethe Stagetorn var bedst kendt i sin egenskab af forsvarsadvokat, var hun også fra 1978 til 1989 indehaver af det historiske konditori La Glace i København. Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix
Sammen med FN fik han Nobels fredspris i 2001. Foto: Charles Neibergall/Ritzau Scanpix
Morten Grundwald var særligt kendt for sin rolle som Benny i Olsenbanden. Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
På sin 18-års fødselsdag i 1942 lod Bush sig hverve til den amerikanske flåde, hvor han blev oplært som hidtil yngste pilot Foto: Lawrence Jackson