Overblik: Disse sager vil vi huske det første år med MeToo for

Mandag er det et år siden, hashtagget MeToo første gang blev delt på Twitter, efter beskyldningerne mod den anerkendte filmproducer Harvey Weinstein kom ud. Her er et overblik over nogle af sagerne

Et år med #MeToo har ført mange ting med sig. Flere højtstående instruktører og skuespillere har mistet deres arbejde og agtelse.
Et år med #MeToo har ført mange ting med sig. Flere højtstående instruktører og skuespillere har mistet deres arbejde og agtelse. . Foto: Mihai Surdan/Scanpix.

MeToo er blevet en del af de flestes ordforråd, og begrebet har endda fået sin egen wikipedia-side. Der har været positive røster, der mener, at det er godt, at kvinderne endelig deler ud af deres oplevelser, mens kritikere taler om en offentlig gabestok. Her er et overblik over nogle af sagerne, der kom frem i løbet af det første år med MeToo.

Der er ikke faldet dom i alle sager.

Skuespillerinden Alyssa Milanos tweet kom i kølvandet på New York Times-artiklen udgivet d. 5. oktober 2017. Artiklen handler om Harvey Weinstein, der havde forsøgt at købe kvinder til tavshed, efter han havde krænket dem seksuelt. Tweetet blev startskuddet for hele MeToo-bevægelsen, vi kender i dag.

Reaktionerne blev mange, og det 10 år gamle udtryk fik vild medfart fra særligt kvinder i filmbrancen, der er blevet krænket. Udtrykket blev oprindeligt brugt af advokaten Tarana Burke, men efter Alyssa Milanos budskab om at skrive "#MeToo" for at vise, hvor udbredt problemet med seksuel chikane er, kom det ud til hele verden.

Harvey Weinstein mistede sin kone, blev fyret fra sit eget filmselskab, smidt ud af Oscar-akademiet og er nu sigtet for en voldtægt i 2013 og to overgreb i 2004. Flere kendte og ukendte kvinder beskyldte ham efter udgivelsen af New York Times' artikel for seksuelle krænkelser – blandt andre hollywoodskuespillerinderne Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow. I maj 2018 valgte Harvey Weinstein at melde sig selv til politiet og skal den 8. november i retten, hvor retten skal afgøre, om man vil gå videre med tiltalen.

I lyset af Weinstein-skandalen kom flere sager frem. Én af de kvinder, der anklagede filmproduceren, er Asia Argento. Hun blev dog selv senere anklaget for overgreb på sin ”filmsøn” Jimmy Bennett, der påstår, at de havde sex, da han var 17 år gammel. Hun afviser anklagen.

Det amerikanske medie CNN skrev den 3. november, at otte personer beskyldte "House of Cards"-stjernen Kevin Spacey for overgreb og upassende opførsel. En ung kollega beskyldte ham for overgreb, og Kevin Spacey valgte at undskylde på Twitter.

”Hvis jeg optrådte, som han siger, så skylder jeg ham en stor undskyldning for at have udvist, hvad der måtte have været en stærkt upassende, beruset opførsel,” står der i tweetet. Anthoney Rapp, som beskyldningen her kom fra, var 14 år, da overgrebet fandt sted, mens Kevin Spacey var 26 år. Da beskyldningerne kom frem, benyttede Kevin Spacey lejligheden til at fortælle, at han er homoseksuel.

Imidlertid fik det ikke opmærksomheden rettet mod hans seksualitet. Flere mænd stod frem og fortalte deres historier om, at han havde forgrebet sig på dem. Det har blandt andet kostet skuespilleren en Emmy og hovedrollen i den anmelderroste serie ”House of Cards”.

81-årige Bill Cosby, der er kendt som familiefaderen i tv-serien "Cosby & Co.", er blevet idømt tre til ti års fængsel for tre seksuelle overgreb mod Andrea Constand for 14 år siden.<strong> </strong>Mere end 60 kvinder stod frem og fortalte om skulespillerens overgreb, som havde stået på siden 1960'erne. Mange af kvinderne fortalte, at han havde bedøvet dem og derefter udsat dem for seksuelle overgreb. Den danske journalist Karen Thisted genkender godt den fornemmelse. Hun har fortalt, at hun holdt nytårsaften med skuespilleren og derefter ikke kunne huske noget, før hun vågnede op på hans hotelværelse dagen efter. Selv siger hun om episoden, at ”det er jeg ligeglad med, ligegyldigt, hvad der er sket, så havde han ikke behøvet at bedøve mig”.

Bill Cosby blev idømt tre til ti års fængsel for tre seksuelle overgreb, som han begik mod en kvinde
Bill Cosby blev idømt tre til ti års fængsel for tre seksuelle overgreb, som han begik mod en kvinde Foto: Ritzau/Scanpix


Domstolen har besluttet, at Bill Cosby skal regnes for en 'voldelig seksualforbryder', der skal i livslang behandling og resten af livet skal registeres som sexforbryder. Ifølge CNN vil han anke dommen.

Efter skuespilleren James Franco vandt en Golden Globe for sin rolle i ”The Disaster artist” pointerede flere kvinder på twitter det ironiske i den pin, som James Franco havde sat på brystet til awardshowet. Der stod nemlig ”Time's up”, som refererer til en kampagne mod seksuelle krænkelser og undertrykkelse. Fem kvinder stod frem og fortalte, at skuespilleren blandt andet havde fjernet det beskyttende plastik, kvinderne havde på under sexscener.

James Toback, som er manuskriptforfatter, beskyldtes af 300 kvinder for seksuelle overgreb eller blufærdighedskrænkelse. De kendte skuespillerinder Selma Blair og Rachel Mcadams beskyldte også manuskriptforfatteren for blufærdighedskrænkelser. Han afviser alle anklager.

Amerikas præsident havnede også midt i MeToo-skandalen. Allerede i 2016 startede anklagerne mod den daværende præsidentkandidat. En video, hvor han talte grimt om kvinder, blev offentliggjort midt i præsidentkampagnen. Donald Trump valgte at lægge vægt på belejligheden af videoen, da den ville skade hans egen kampagne og måske fremme Hillary Clintons. I kølvandet på MeToo blev Donald Trump - af mindst 22 kvinder - beskyldt for at have befamlet dem mellem 1970’erne og 2013. Donald Trump benægter alle anklager og kalder de fleste ”Fake News”.

Brett Kavanaugh blev i juli nomineret af præsidenten til at blive højesteretsdommer, og derefter kom det frem, at han angiveligt havde forsøgt at voldtage en kvinde. Kvinden er Christine Ford, som er forsker på Palo Alto Universitet. Hun påstår, at hun i 1982 som 15-årig blev seksuelt krænket af den dengang 17-årige Brett Kavanaugh. Hun fortalte til Washington Post, at Brett Kavanaugh og en kammerat under en fest lokkede hende ind i et soveværelse og holdt hende nede på sengen. De var alle fulde, og vennen til Brett Kavanaugh så, ifølge Christine Ford, på, mens Brett Kavanaugh befamlede hende og forsøgte at klæde hende af. Det lykkedes hende at komme fri, da en tredje mand kom ind i lokalet og sprang op i sengen.

Aktivister samles for at støtte Christine Ford, der beskylder Brett Kavanaugh for voldtægt
Aktivister samles for at støtte Christine Ford, der beskylder Brett Kavanaugh for voldtægt Foto: Stephen Yang/Ritzau/Scanpix

Yderligere to kvinder påstår, at de har oplevet noget lignende. Brett Kavanaugh benægter alle anklager og blev efter senatshøringer valgt som højesteretsdommer i oktober, hvilket skabte meget debat i USA.

Det er ikke kun i USA, MeToo har skabt røre. Danske filmfolk er også blevet anklaget for seksuelle krænkelser. Blandt andre filmproducent og medstifter af Zentropa Peter Aalbæk blev anklaget for at have givet en kvindelig anmelder et klask i numsen og for at have spildt øl ud over hende, hvorefter han forsøgte at tørre det af hendes bryster igen. Selv siger ”Ålen”, at han ”ikke aner, hvem hun er før for to år siden. Åbenbart har jeg for 15-20 år siden givet hende et klask i røven og tørret noget øl af hendes bryster. Hvis det er et problem for Nanna Frank Rasmussen i dag, så tror jeg, hun skal snakke med en om det.” Derefter kom der adskillige beretninger fra ansatte på Zentropa om Peter Aalbæks upassende adfærd og et generelt dårligt arbejdsmiljø på filmselskabet.

Peter Aalbæk erkendte, at han havde klasket flere bagi og har til flere medier sagt, at det ligger i hans natur, og at han ikke fortryder det. Den udtalelse har resulteret i, at det svenske filmselskab Film i Väest og Zentropa har indgået en aftale om, at han ikke længere må være producent på film, der støttes af Film i Väest. Ledelsen i Zentropa har efterfølgende besluttet, at Aalbæk ikke længere må udtale sig om Zentropa, ej heller have med filmselskabets elever at gøre.

Den verdensberømte filminstruktør Lars Von Trier blev også beskyldt for seksuelle krænkelser. Her er det den islandske sangerinde Björk, der i et Facebookopslag beskyldte ”en dansk instruktør” for sexchikane, da de arbejdede sammen under et film. Lars Von Trier er den eneste danske instruktør, Björk har arbejdet sammen med, og han benægter enhver anklage.

I en dokumentar dykkede TV 2 ned i en sag om danske filmbørn, der i 1970’erne blev seksuelt misbrugt af den danske filminstruktør Lasse Nielsen. Han forbrød sig på små drenge. Flere mænd stod frem og fortalte om deres oplevelser, heriblandt Anders Lund Madsen. Han husker, at Lasse Nielsen spurgte, om han blev nervøs, når han rørte ved ham. Anders Lund Madsen svarede nej og blev så spurgt, om han var klar til at være helt nøgen på film. Det svarede han ja til, da han vidste, at Lasse Nielsen ledte efter en dreng, der godt turde være nøgen. Dog havde den dengang 14-årige Anders Lund Madsen ikke kunnet skjule, at han ikke brød sig om berøringen, og noget tid efter mistede instruktøren interessen for ham.

Til sommerens Roskilde Festival var MeToo også et tema. Festivalen satte i år ekstra fokus på seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd gennem en holdningskampagne om gråzoner, der skulle forhindre krænkende adfærd blandt festivalens mange gæster.

Danske skuespillere underskrev et manifest mod seksuelle overgreb. Over 1100 skuespillere, instruktører og forfattere underskrev manifestet, der krævede et opgør med sexisme, krænkelser og overgreb. ”Jeg skriver under for at gøre noget ved magtmisbrug, komme overgreb og sexisme til livs og for at skabe trygge og sunde arbejdsmiljøer i min branche,” sagde skuespiller Ditte Hansen, der er kendt fra filmen ”Ditte og Louise” til Politiken.

Det Svenske Akademi kom i modvind, da rygter om seksuelle overgreb fra en ”kulturprofil” med tilknytning til akademiet kom frem. 18 kvinder fortalte, at de enten selv eller deres døtre havde været udsat for krænkelser. ”Kulturprofilen” er Jean-Claude Arnault, der er gift med et medlem af akademiet. Flere medlemmer af akademiet valgte at forlade deres livslange medlemskab i protest over hans opførsel. Han blev idømt 2 års fængsel for voldtægt.

MeToo-kampagnen satte også gang i hashtagget MosqueMeToo, hvor Mona Elthaawy delte sin fortælling om overgreb under hajj. Hashtagget spredte sig på sociale medier, hvor flere hundrede kvinder fra den arabiske verden stod frem med deres krænkende oplevelser på pilgrimsrejser til Mekka.

Senest er en af verdens bedste fodboldspillere blevet beskyldt for voldtægt. Cristiano Ronaldo anklages for at have voldtaget en amerikansk kvinde i Las Vegas i 2009. Han skulle efter sigende have tilbudt hende penge for hendes tavshed. Kathryn Mayorgas, som kvinden hedder, påstår, at de var i byen i Las Vegas, hvor Cristiano Ronaldo inviterede hende og hendes veninde ind i et VIP-område. Efterfølgende inviterede han hende med på sit hotel, hvor de skulle bade. Kathryn Mayorgas havde dog ikke noget badetøj og skulle derfor låne noget af fodboldstjernen. Mens hun klædte om, kom Ronaldo ind på badeværelset og forgreb sig på hende, selvom hun afviste ham. Derefter voldtog han hende angiveligt. Et par timer efter kontaktede hun politiet. Nu blusser sagen op igen, og fodboldstjernen nægter alle anklager.