Prøv avisen

Overblik: Her er partiernes spidskandidater til europa-parlamentsvalget

Europa-Parlamentet skal snart have sine medlemmer skiftet ud. Det kommer til at ske den 26. maj og der er rigeligt med kandidater at stemme på. Foto: Reuters/ Ritzau scanpix

Til maj skal Danmark vælge 14 nye medlemmer til Europa-Parlamentet. Men hvem stiller op for hvilke partier? Kristeligt Dagblad har samlet et overblik over de 10 spidskandidater.

Hvis du står nede i stemmeboksen den 26. maj og måske ikke kan sætte ansigt på alle navnene på stemmesedlen, så er der hjælp at hente. Med blot fem minutter af din tid og denne artikel, kan du måske ligefrem træffe en kvalificeret beslutning, i stedet for at stemme på samme parti, som du plejer til folketingsvalget. Med lidt held, kan du måske endda finde frem til en politiker, der mener noget af det samme som dig.

Jeppe Kofod (A)

Jeppe Kofod sidder allerede i Europa-Parlamentet og stiller op som spidskandidat for Socialdemokratiet. Han har både en bachelor i socialvidenskab fra RUC og en masteruddannelse fra Harvard universitet.

Jeppe Kofod støtter op om EU og lægger sine kræfter i bekæmpelsen af skattely og vedtagelsen af en langt strammere miljølovgivning i EU.

"Vi har brug for et paradigmeskift i europæisk skattepolitik for at bekæmpe skattely, skatteundgåelse og skatteunddragelse."- Jeppe Kofod, tale til Europa-Parlamentet.

Morten Helveg Petersen (B)

Morten Helveg Petersen sidder ligesom Jeppe Kofod allerede i Europa-Parlamentet og er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet.

Morten Helveg Petersens ståsted er pro-europæisk, han kæmper for bindende aftaler for CO2-reduktion, han vil ophæve retsforbeholdet og han vil få Danmark med i det europæiske politisamarbejde.

"I Europa-Kommissionens forslag til EU’s budget for den næste syvårsperiode lægges der op til, at EU-støtte fremover kan tilbageholdes, hvis modtageren overtræder EU’s grundlæggende rettigheder. (...) Jeg foreslår, at vi går skridtet videre og tilsvarende stiller krav om, at det skal have konsekvenser, hvis medlemslandene ikke overholder deres klimaforpligtelser."- Morten Helveg Petersen.

Pernille Weiss (C)

Det Konservative Folkeparti udvalgte Pernille Weiss som spidskandidat. Hun er uddannet sygeplejerske og selvstændig erhvervsdrivende.

Pernille Weiss bakker op om EU og kæmper for, at Europas samlede energiressourcer bør deles indenfor Europas energiunion, sådan at man kan mindske afhængigheden af energi fra Rusland. Derudover skal hvert land selv bestemme, hvor mange og hvilke asylansøgere de vil tage imod.

”Der er en stor opgave i at arbejde med den bekymring mennesker har til migrationen og til det ydre grænseområde, som ikke fungerer. Den bekymring skal vi have gjort noget ved”- Pernille Weiss.

Margrethe Auken (SF)

Margrethe Auken har været en del af Europa-Parlamentet siden 2004 og stiller op til Europa-Parlamentet som spidskandidat for SF.

Margrethe Auken støtter op om EU og har især fokus på, at EU skal gå forrest imod klimaforandringerne. Derudover mener hun, at EU skal have en fælles udlændingepolitik.

"Det er klimaet, der er det vigtigste for os. Vi skal være på niveau med problemets omfang."- Margrethe Auken, Sagt til Berlingske Tidende i 2009.

Mette Bock (I)

Liberal Alliance har Mette Bock som spidskandidat, som har kandidatuddannelser i både filosofi og statskundskab.

Mette Bock er positiv overfor EU og hun vil afskaffe forsvarsforbeholdet som stadfæster, at Danmark ikke skal stille med soldater, eller være med til at finansiere EU´s militære operationer. Derudover vil hun også refomere Schengen-aftalen, der gør det muligt for inspektører at foretage uanmeldt besøg ved nationale grænser, for at stoppe ulovlig grænsekontrol.

Hvis den nuværende regering i Danmark bliver genvalgt og Mette Bock igen får tilbudt en ministerpost, vil hun trække sit kandidatur til Europa-Parlamentet tilbage.

”Hvis der kom folketingsvalg i det tidlige forår, og det førte til, at jeg blev spurgt, om jeg ville være minister, ville jeg sige ja. For det fineste, man kan gøre, er at repræsentere sit land,”- Mette Bock.

Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU)

Rina Ronja Kari stiller op for Folkebevægelsen mod EU og har slået sine folder i Europa-Parlamentet siden 2014.

Rina Ronja Kari er fortaler for mere gennemsigtighed i EU's systemer, sådan at borgerne kan opnå en forståelse for, hvordan medlemmerne af EU-Parlamentet bruger deres mandat. Derudover vil hun ændre i EU's regler på social dumpings området, sådan at personer i samme land, modtager lige løn for lige arbejde.

"Når jeg er ude til møder, kan jeg tydeligt mærke, at folk er virkelig trætte af, at EU blander sig så meget."- Rina Ronja Kari.

Peter Kofod (O)

Dansk Folkeparti kan ikke længere bruge den altid populære Morten Messerschmidt som spidskandidat til europa-parlamentsvalget. Istetedet har de valgt nuværende folketingsmedlem, Peter Kofod.

Peter Kofod er fortaler for, at hvert medlemsland i EU har ret til egen grænsekontrol. Der skal ikke være noget fælles europæisk system, hvor EU tildeler immigrationskvoter til landene. Derudover vil Kofod skære i budgettet og afskaffe Strasbourg som sæde for Europa-Parlamentet, sådan at det kun har sæde i Bruxelles.

"Der er behov for nogle kræfter i Europa-Parlamentet, der i langt højere grad end idag forener sig og spiller imod det pres, der er fra alle de her jublende EU-tilhængere, der tror, at svaret på alle nationalstaternes problemer er at overføre mere suverænitet til EU-systemet."- Peter Kofod.

Morten Løkkegaard (V)

Morten Løkkegaard er uddannet journalist og blev en del af Europa-Parlamentet efter valget i 2009. Løkkegaard manglede popularitet blandt den danske befolkning og blev ikke valgt ind i 2014. Han sneg sig dog alligevel ind igen, da han tog over efter Ulla Tørnæs i 2016. Derfor er han at finde i Europa-Parlamentet idag.

Morten Løkkegaard støtter op om EU og arbejdet for et fælles stop for salg af diesel- og benzinbiler i 2030. I 2050 ønsker han, at EU skal være CO2-neutralt. Han ønsker også et nyt migrationssystem i EU, hvor asylansøgere allerede håndteres ved EU's ydre grænser.

"Der er ikke noget at sige til, at dansk EU-politik er i krise. Al saglighed er støvsuget ud af det offentlige rum. Danmarks fremtid i Europa behandles som en gang Paradise Hotel. Præmissen for den politiske debat om EU sættes af et EU-kritisk, populistisk parti."- Morten Løkkegaard.

Nikolaj Villumsen (Ø)

Enhedslisten stiller for første gang op til europa-parlamentetsvalget her i 2019, og til det vil partiet benytte nuværende folketingsmedlem Nikolaj Villumsen som spidskandidat.

Nikolaj Villumsen er skeptisk overfor EU og vil sætte klimaet som absolut førsteprioritet for sin politik. Derudover vil han også kæmpe for at afskaffe social dumping og sætte en stopper for banker der går i skattely.

"Vi står med en række akutte problemer, som er skabt af EU. Vi har kæmpestore problemer med social dumping, og vores forbrugerrettigheder er under pres."- Nikolaj Villumsen.

Rasmus Nordqvist (Å)

Nuværende folketingsmedlem Rasmus Nordqvist er spidskandidat for Alternativet. Han stiller op som spidskandidat for Alternativet til det kommende europa-parlamentsvalg.

Rasmus Nordqvist er positiv overfor EU og vil arbejde for en grøn omstilling i Europa, hvor bæredygtighed skal komme til at vægte stærkere end BNP-vækst. Derudover vil han bekæmpe den øgede ulighed i Europa og ønsker en fælles europæisk udlændingepolitik.

"Hvis vi virkelig vil have en stemme på de store dagsordener som klima og miljø og migration og flygtninge, skal vi jo have EU med. Det nytter ikke noget kun at diskutere det som et indenrigspolitisk spørgsmål"- Rasmus Nordqvist

Foto: Olafur Steinar / Reuters/ Ritzau scanpix
Foto: Thomas Lekfeldt/ Reuters/ Ritzau scanpix
Foto: Linda Kastrup/ Reuters/ Ritzau scanpix
Foto: Claus Bech/ Reuters/ Ritzau scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/ Reuters/ Ritzau scanpix
Foto: Henning Bagger/ Reuters/ Ritzau scanpix
Foto: Simon Læssøe/ Reuters/ Ritzau scanpix
Foto: Henning Bagger/ Reuters/ Ritzau scanpix
Foto: liselotte Sabroe/ Reuters/ Ritzau scanpix
Foto: Thomas Lekfeldt/ Reuters/ Ritzau scanpix