Overblik: Her finder du programmer om tro og eksistens i radio og tv efter nytår

Fra januar træder det nye medieforlig i kraft, og det betyder en ommøblering af trosprogrammerne på Danmarks Radio. Her er et overblik over radio- og tv-fladen om tro og eksistens i en forandret medievirkelighed med en ny aktør på FM-båndet og en revideret public service-kontrakt

Hver dag klokken 8.05 på radiokanalen P2 kan man høre morgenandagten direkte fra Københavns Domkirke.
Hver dag klokken 8.05 på radiokanalen P2 kan man høre morgenandagten direkte fra Københavns Domkirke. . Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

Fra januar vil tros- og eksistensprogrammerne på Danmarks største public service-medie radikalt forandres.

Når du efter årsskiftet tænder din radio på P1 tirsdag og torsdag formiddag klokken 11, vil du ikke længere kunne høre ”De højere magter” og ”Tidsånd”. De to programmer, der begge behandler tros- og eksistensstoffet, er nemlig ikke længere at finde i æteren. Det sker som led i en ny omlægning, der vil øge behandlingen af tro og eksistens på DR’s kanaler.

Omlægningen er foranlediget af det nye medieforlig, som træder i kraft fra nytår, som blå blok var initiativtager til. Den kristne kulturarv var et centralt tema for særligt Dansk Folkeparti under forhandlingerne, og det kan man nu ser virkningen af i praksis.

Men hvor skal man gå hen, hvis man vil finde programmer om tro og eksistens i de danske public service-medier efter nytår? Kristeligt Dagblad giver her et overblik.

P1
DR’s radiokanal P1 vil samle alle programmer om tro og eksistens søndag formiddag i både nye formater og med nye værter. Det betyder, at der foruden den ugentlige radiogudstjeneste søndag klokken 10 fremover vil lanceres et samtaleprogram med værten Iben Maria Zeuthen, hvor livets store overgange behandles med en ugentlig gæst. Her vil de tale om eksistens, livsværdier og livsudfordringer søndage klokken 11. Det genudsendes torsdage klokken 11.

Derudover vil selvsamme kanal lancere et aktualitetsprogram med trosfokus med værterne Christoffer Emil Bruun og Paula Larrain. Programmet sendes søndag klokken 9 og vil sætte nyheder fra den religiøse verden under journalistisk lup og lægge et tros- og eksistensfokus på aktuelle sager i den brede nyhedsstrøm. Ugens gæst kan være en politiker, der med udgangspunkt i trosdogmer og livsværdier behandler en politisk problemstilling. Det genudsendes mandage klokken 11.

Som en følge af de nye ændringer vil kanalen skære ni minutter af radiogudstjenesten.

En ikke ubetydelig ændring af et radiopolitisk landskab, hvor selv små ændringer i sendeplanerne kan få bølgerne til at gå højt. I 2011 eskalerede kritikken blandt andet, da den daglige transmission af morgenandagten fra Vor Frue Kirke i København i en periode blev fjernet fra FM-båndet, som kostede kanalen 80 procent af sine lyttere.

P2
På DR’s radiokanal P2 kan man hver morgen klokken 8.05 høre ”Morgenandagten” fra Vor Frue Kirke i København.

DR2
DR K lukker ved årsskiftet, men det betyder ikke et farvel til tro og eksistensstoffet. Fremover vil DR 2 lancere en "kultursøndag", hvor helt nye serier som ”Jeg har slået ihjel – Samtaler med en synder’ og ”Præsten og hedningen” har fundet vej til sendefladen. DR 2 vil også være det nye hjemsted for gudstjenester, der sendes hver søndag klokken 14.

Derudover vil DR 2 sende ’Før søndagen’ lørdag klokken 19.50 og ’Morgenandagten’ alle årets dage undtagen søn- og helligdage.

Radio4
På den nye Radio4, der har overtaget sendetilladelsen på FM-båndet fra den hedengangne Radio 24syv, kan man hver lørdag fra 14-15 finde programmet ”Tro på det” med sangeren Isam B, der selv er praktiserende muslim. Programmet sætter spot på det troende menneske. Her møder han troende og ikke-troende i et forsøg på at finde fælles fodfæste mellem anskuelser og religiøse praksisser.