På ti dage er stemningen vendt på Christiansborg. Nu rejser SF og en række andre partier ”vigtigt” krav om et nyt kolonihistorisk museum 

Danmarks dystre kolonihistorie er så underbelyst, at SF og Enhedslisten nu rejser krav om et nyt i museum i Vestindisk Pakhus i København. Socialdemokratiet er åbne for forhandlinger

Rasmus Nordqvist (SF) og Christian Juhl (EL) er begge positivt stemt over for nyt museum for kolonihistorie. Det samme er Venstre, mens De Konservative også gerne tager en debat om muligheden for et museum.
Rasmus Nordqvist (SF) og Christian Juhl (EL) er begge positivt stemt over for nyt museum for kolonihistorie. Det samme er Venstre, mens De Konservative også gerne tager en debat om muligheden for et museum. Foto: Niels Christian Vilmann/Christian Lindgren og Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Politik er en foranderlig størrelse. For ti dage siden afviste SF at bruge en halv million kroner på at undersøge, om det imposante Vestindisk Pakhus skulle huse et nyt kolonihistorisk museum i hjertet af København.

Nu går partiet til efterårets finanslovsforhandlinger med et ”rigtig vigtigt” krav på kulturområdet: Danmark skal have et kolonihistorisk museum, og det skal ligge i det 7000 kvadratmeter store Vestindisk Pakhus.

”Vores kolonihistorie er i dén grad underbelyst. Vi har haft en tendens til at se på det, man kunne være glad for, i stedet for at se på det, vi ikke er stolte af. Derfor vil vi gøre dele af Vestindisk Pakhus til et museum, hvor danskerne kan lære om hele kolonihistorien, som er en rigtig grim historie om slaveri og salg af mennesker,” siger Rasmus Nordqvist, SF-ordfører for international udvikling.

For ti dage siden ikke ville bruge en halv million kroner på at undersøge projektet. Nu vil I afsætte millioner til et kolonihistorisk museum – hvad har fået jer til at ændre mening siden da?

”Det har hele den debat om racisme og historie, som både globalt og herhjemme kører. Hvad skal man eksempelvis gøre med statuer, hvis de hylder en fortid, man ikke er stolt af? Det har ført os til erkendelsen af, at der er brug for et kolonihistorisk museum.”

Så I er blevet klogere af de sidste ugers debat?

”Ja. Vi vil have et kolonihistorisk museum og ønsker at prioritere det på næste års finanslov,” siger Rasmus Nordqvist.

Debatten om Danmarks fortid som kolonimagt har boblet i kølvandet på de amerikanske bølgeskvulp fra Black Lives Matter-bevægelsen, som ramte Danmark via politidrabet på George Floyd.

Historiker Anders Juhl, næstformand i Foreningen for Kolonihistorisk Center, rejste tidligere på ugen i Kristeligt Dagblad ønsket om at bruge Vestindisk Pakhus som et kolonihistorisk ”samvittighedssted” i stil med den tidligere nazistiske kz-lejr Auschwitz.

”Der er en blanding af smerte og skam, men også stolthed og modstandskraft i kolonitiden, så der er også brug for et rum til at arbejde med forsoning og eftertanke,” sagde han til Kristeligt Dagblad.

Og på Grønlands nationaldag blev en statue af den dansk-norske missionær Hans Egede forleden overhældt med rød maling og påskriften ”decolonize” – afkolonisér.

Vestindisk Pakhus er ifølge SF og Anders Juhl et oplagt sted til det nye museum, fordi bygningen oprindeligt var et kaffelager etableret af Vestindisk Handelsselskab og derfor har tætte bånd til den danske slaveri- og kolonihistorie.

Forfatter og historiker Michael Böss har i Kristeligt Dagblad kaldt det ”overdrevent” at lave et dansk kolonihistorisk museum ”når vi trods alt var så lille en kolonimagt i forhold til Belgien, Frankrig, Holland".

Men det er et dårligt argument at vaske sig ren i andres skidt, mener Rasmus Nordqvist.

”Du kan ikke gå rundt i Frederiksstaden (historisk bykvarter i indre København, red.) uden at se bygninger bygget af penge, der er tjent i kolonierne, og dermed på slavers arbejde. Det handler ikke om, at andre lande var større og værre end os – kolonierne er en vigtig del af vores historie, som vi er nødt til at lære af.”

SF bakkes op af Enhedslisten, der nu også ønsker et kolonihistorisk museum sat på finansloven.

”Kolonimuseet er meget vigtigt, ikke mindst med Danmarks baggrund som kolonimagt. De aktuelle debatter om racisme, symbolske skulpturer i det åbne rum understreger behovet for, at vi vedligeholder, udvikler og formidler viden om kolonitiden,” siger partiets kulturordfører Christian Juhl. Han peger ligeledes Vestindisk Pakhus, som i dag indeholder blandt andet Den Kongelige Afstøbningssamling, som den perfekte placering.

Radikale Venstre og løsgænger Uffe Elbæk har tidligere udtrykt sig positivt om muligheden for at omdanne Vestindisk Pakhus til et kolonihistorisk museum, mens der på højrefløjen heller ikke lukkes døre.

”Venstre er positivt stemt, for det er absolut relevant med mere viden om vores kolonihistorie. Vi har ikke lagt os fast på noget, men foreslår en politisk drøftelse om det her. Hvad der mangler af oplysning om kolonihistorien, og hvad der i forvejen er dækket af på vores rigtig gode museer,” siger Venstres kulturordfører, Britt Bager.

Konservative vil gerne debattere muligheden for et nyt kolonihistorisk museum. Men det er for tidligt at sætte på finansloven, fordi der mangler ”et overblik over, hvad er behovet for at lave et nyt museum,” siger kulturordfører Birgitte Bergman.

Kulturminister Joy Mogensen (S) er endnu ikke vendt tilbage på Kristeligt Dagblads henvendelse. Ifølge Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, er partiet villig til at drøfte idéen.

”Meget taler for, at vores kolonihistorie skal fortælles bedre end i dag. Det kunne sagtens være i rammen af et nyt museum, men det kunne også være inden for rammen af Nationalmuseet. Det er en drøftelse, vi må tage til finanslovsforhandlingerne til efteråret.”

Fortælles vores kolonihistorie da ikke godt nok i dag?

”Over de sidste par år er der kommet et stigende fokus på at fortælle om vores kolonihistorie. Det fylder mere i skolerne, og der er skrevet gode bøger om det. Men ja, der er plads til at fortælle bedre og mere om det, end der gøres i dag,” siger Kasper Sand Kjær.