Påstand om juridisk brøler i sag om flere ton kokain

En af de albanske tiltalte i sagen om "Operation Goldfinger" har været embedsmand i hjemlandets ministerier.

Politiet har omtalt sagen om "Operation Goldfinger" som den hidtil største narkosag i Danmark. Tiltalen handler om, at der gennem flere år blev indført 4,5 ton kokain, som blev opblandet til den dobbelte mængde og solgt i Danmark, Sverige og Norge. 12 mæn
Politiet har omtalt sagen om "Operation Goldfinger" som den hidtil største narkosag i Danmark. Tiltalen handler om, at der gennem flere år blev indført 4,5 ton kokain, som blev opblandet til den dobbelte mængde og solgt i Danmark, Sverige og Norge. 12 mæn. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

I danmarkshistoriens største narkosag forsøger forsvareren for en af de tiltalte albanske mænd fredag at stikke en kæmp i anklagemyndighedens hjul.

Det er i sagen om "Operation Goldfinger", hvor der er sket en alvorlig juridisk fejl.

Det siger advokat Andro Vrlic i Københavns Byret under det sidste retsmøde inden dommen. I en tale til retten beder han om frifindelse af sin klient, en 47-årig mand. Han er en af de i alt 15 tiltalte mænd.

Fejlen er sket i forbindelse med klientens udlevering fra Holland til Danmark. Og derfor må en tiltale om cirka 1,8 ton kokain trille i grøften, lyder advokatens opfordring.

Den tiltalte er uddannet jurist. I 15 år var han ansat i Forsvars- og Miljøministeriet i Albanien. Men han har været bag tremmer i mere end to år siden anholdelsen en sommerdag i 2019, da han ankom til lufthavnen i Amsterdam.

Dansk politi mente, at han var involveret i smugleri. Der blev udfærdiget en arrestordre, og oktober samme år blev han udleveret fra Holland til Danmark.

Ifølge arrestordren handlede mistanken om fem smuglerture med kokain på i alt 76 kilo kokain. Og den blev godkendt af en domstol i Amsterdam.

Men efter yderligere efterforskning ønskede den danske anklagemyndighed i foråret 2020 at udvide grundlaget for udleveringen.

Nu voksede sagen til en sigtelse om i alt 1,8 ton kokain. Derfor skrev Rigsadvokaten i København til den lokale anklagemyndighed i Amsterdam, som hedder Operbaar Ministerie, og bad om en accept af den dramatiske udvidelse af sagen.

Svaret var ja, viser advokat Andro Vrlics gennemgang af forløbet i fredagens retsmøde.

Men det er ifølge advokaten ikke tilstrækkeligt i forhold til reglerne om den europæiske arrestordre.

Afgørelsen om at udvide den straffesag, som en udleveret person skal retsforfølges for, bør træffes af en uafhængig instans, altså af en domstol i Holland - og ikke på anklagemyndighedens skrivebord.

Det viser en dom fra sidste år fra EU-Domstolen, påpeger advokaten. I en helt lignende sag om udlevering fra Holland var det ikke godt nok, at et samtykke til at udvide straffesagen kun blev givet af anklagemyndigheden.

- Det fører mig til at sige, at man har begået en ganske eklatant fejl, fordi man ikke har fulgt den korrekte procedure. Derfor må sagen begrænses til det oprindelige grundlag for udleveringen, siger Andro Vrlic.

Anklagerne i sagen har krævet, at den 47-årige idømmes fængsel i 16 år.

For nogle af de tiltalte kom den samlede mængde helt op på ni ton kokain, hævdes det. Fire bør straffes med fængsel i 20 år, har de sagt på et tidligere retsmøde.

Dommen afsiges 15. december.

/ritzau/