Pandemien har drænet vores energi. Derfor trænger vi ekstra meget til sommerferie i år

Rikke Bay Haaber, der er chef for strategisk sundhed i PFA Pension, har gode råd til, hvordan man kan holde en stressfri ferie efter mere end et år under pandemiens pres

"Det har været en crazy år,” siger Rikke Bay Haaber, der oprindelig har studeret økonomi og ledelse, men i 20 år har arbejdet med sundhed på arbejdspladsen.
"Det har været en crazy år,” siger Rikke Bay Haaber, der oprindelig har studeret økonomi og ledelse, men i 20 år har arbejdet med sundhed på arbejdspladsen. Foto: PFA.

Åh, endelig sommerferie! Sådan burde de fleste med fast arbejde tænke i denne tid, mener Rikke Bay Haaber, der er chef for afdelingen for strategisk sundhed i PFA Pension. Men her oplever man, at flere medarbejdere i de virksomheder, som de rådgiver om sund virksomhedskultur, hellere vil rejse til udlandet end holde ferie i et sommerhus i Danmark. Og derfor venter de med at tage ferie, til der er faldet mere ro på coronasituationen rundtomkring i verden, så de kan komme af sted.

Men det er en dårlig idé, siger Rikke Bay Haaber.

”Det her år med coronaepidemien har krævet noget ekstra af os. Det har drænet på nogle energidepoter, som skal fyldes op. Og vi har brug for at blive grounded og få en pause fra hele tiden at skulle være på både privat og arbejdsmæssigt.”

Ifølge Rikke Bay Haaber er der hvert år god grund til, at man så vidt muligt holder en stressfri sommerferie. For tallene viser, at stress topper blandt danskerne i efteråret, og derfor kan man ved at koble af i ferien gøre sit for at undgå at blive en del af den triste efterårsstatistik.

”Men det har vi endnu mere brug for nu efter mere end et år med coronapandemi. Vi er fra mediernes side blevet bombarderet med et trusselsbillede, samtidig med at vi har skullet omstille os. Nogle har måttet sidde hjemme i små lejligheder og arbejde, og mange har været isolerede. Mennesker har brug for mennesker, og vores sociale sundhed har lidt under den manglende menneskelige kontakt. Det spiller en ekstra rolle.”

”Jeg møder selv venner og kolleger, der normalt er sociale væsener, der siger ’puha, jeg har lige haft to sociale arrangementer, nu skal jeg lige puste ud’. Vi er blevet både lidt socialt hæmmede og drænede.”

”Sidste år var præget af, at vi arbejdede i en meget stor omstillingsproces, fra corona brød ud og frem til en pause sidste sommer. Nu har vi været igennem et helt år med frem og tilbage i forhold til nedlukninger af samfundet. Det er sket samtidig med, at man som leder og medarbejder har skullet skabe en ny struktur i hverdagen. Nogle har følt et pres, fordi de har levet i en pandemi med frygt for smitte. Og det at arbejde hjemme har stillet øgede krav til den enkelte,” siger Rikke Bay Haaber.

Hun anerkender, at man mange steder har forsøgt at holde dampen oppe ved at arrangere virtuelle bingospil og fredagsbar for venner og kolleger.

”Men det har været et crazy år – et år, der går over i historien. Det har været vildt at befinde sig i og at erfare, hvad der har kunnet lade sig gøre også arbejdsmæssigt. Nogle steder har der været høj produktivitet på trods af situationen. Der er også nogle, der har været glade for at arbejde hjemme, hvor de kunne få mere fra hånden, fordi de ikke blev forstyrret, og har følt, at de fik mere ro på hverdagen. Man kan godt holde dampen oppe med bingo og gå-møder, men på et tidspunkt bliver det svært, og så har vi bare brug for at se hinanden.”

Rikke Bay Haaber har oprindelig studeret økonomi og ledelse, men har i 20 år arbejdet med sundhed på arbejdspladsen for blandt andre International Health Insurance, Tryghedsgruppen og Falck. I 2013 kom hun til PFA Pension, der på det tidspunkt iværksatte en ny strategi på området. Den bygger på evidens og en metodisk tilgang til virksomhederne i forhold til, hvad deres udfordringer er, og hvad det er, der skaber udfordringer, for eksempel at flere og flere medarbejdere går ned med stress.

”Årsagen til problemet er forskelligartet – det er ikke bare sådan en hyldevare, vi hiver ned fra lageret. Noget kan være forankret i virksomhedskulturen. Der kan være tale om en nulfejlskultur, organisationen kan være trusselsdrevet, der er manglende kommunikation eller en mødekultur, hvor man sidder i væg-til-væg-møder hele dagen og må sidde uden for normal arbejdstid og arbejde for at nå sine opgaver. Sådan noget kan man arbejde med til fordel for både ledelse, medarbejdere og i sidste ende produktiviteten.”

”Vi samarbejder med mere end 250 virksomheder, hvor vi yder rådgivning på det her område, som ikke udelukkende handler om stress. Som udgangspunkt har virksomhederne mange medarbejdere, der trives, men de vil gerne sikre sig, at de er langtidsholdbare. I forbindelse med corona har vi også tilbudt coaching og stressforebyggelse, ikke fordi problemet er opstået, men for at forebygge. Og det har mange taget imod.”

”I PFA har vi selvfølgelig et mål om, at så få som muligt bliver langtidssygemeldte og dermed ender på en tab af erhvervsevne-forsikring. For det er en stor økonomisk byrde for os, men også et menneskeligt tab for den, der ender i en langtidssygemelding. For PFA handler det også om social ansvarlighed og om at give noget tilbage. Og så skal vi også gå ud og have nogle holdninger og deltage i debatten. Det gør vi gerne med noget, der ligger os på hjerte,” siger Rikke Bay Haaber.

Og det gør budskabet om at sørge for at få holdt en god sommerferie.

”Man skal i hvert fald overveje som minimum at holde noget ferie her i sommer, for der er lang tid til oktober, hvis man tænker at holde ferien i efteråret i stedet. Hvis man ikke vil det, skal man være opmærksom på, at for at komme ned i gear har man brug for nogle dage. Det er selvfølgelig individuelt, så man skal mærke efter, om man er o.k. eller trænger til ferie.”

”Det er, når vi er helt nede i gear, at der er tid til at reflektere, stoppe op og gøre status. Det er sundt en gang imellem at tænke over, om man er der, hvor man gerne vil være, eller om der er noget, der skal ændres. Måske har man behov for helt grundlæggende at overveje, om det, man gerne vil anderledes, kan lade sig gøre på den arbejdsplads, hvor man er ansat, og hvor meget det betyder for en. Foretage et lille servicetjek.”

Selv skal Rikke Bay Haaber holde ferie med familien i sommerhus i Blåvand i det vestjyske, og det glæder hun sig til.

”På grund af de mange forskellige coronarestriktioner har jeg valgt ikke at rejse ud af Danmark i år, men venter, til det er blevet mere normaliseret. Så det bliver rent sommerhus, familiehygge, lange gåture og nede i gear. Og med en klar intention om at lægge mobilen væk.”