Bag navnet: Den første pave Frans

Den katolske kirkes nye overhoved har valgt et navn, ingen pave før ham har haft. Men ukendt for katolikker er navent Frans ikke

Bag navnet: Den første pave Frans
Foto: Arkiv.

Argentineren Jorge Mario Bergoglio vil fremover være kendt som pave Frans. Den første.

Ingen sydamerikaner har før været pave, og han er den første ikke-europæer, der indtager paverollen i over 1000 år. Han er også den første pave, der vælger navnet Frans. Dermed har paver og modpaver 50 gange siden apostlen Peter brugt et navn, som ingen andre paver senere har anvendt.

Selvom der ikke tidligere har været en pave med navnet Frans, er navnet langt fra fremmed for katolikker.

Frans af Assisi, der levede 1181-1226, stiftede munkeordenen franciskanerne, på dansk bedre kendt som Gråbrødrene.

TROENS HOVEDPERSONER: Frans af Assisi (181-1226)

Frans af Assisi var også først med flere ting: Han opstillede ifølge traditionen verdens første krybbespil og regnes for at være en af de første nogensinde til at skive digte på italiensk.

Han fik det første kendte tilfælde af stigmata - sår på egen krop, hvor Jesus fik nagler slået i sit kød, da han blev korsfæstet.

Han var også en dialogens mand. På et tidspunkt, hvor de fleste europæere førte krig og korstog mod muslimer, etablerede han dialog med muslimernes sultan, al-Kamil.

Frans af Assisis fulde fornavn var Francesco, der betyder "Den lille Franskmand". Oprindeligt hed han Giovanni efter Johannes Døberen; et navn hans mor gav ham, men hans far opponerede imod, fordi det var for kirkeligt.

Men rigmandssønnen Frans af Assisi besluttede i 1206 at bryde med sin rige far og give al sin ejendom fra sig for at leve i Kristi efterfølgelse. Han blev helgenkåret i 1228.

Franciskanerordenen, som han har lagt navn til, lægger stor vægt på fattigdom og bod, og munkenes arbejde består særligt i fattighjælp og mission.

LÆS OGSÅ: Tiggermunkene gik ud af klostrene

Franciskanerne har haft stor betydning for videnskab, kunst og litteratur og har altid haft en stærk tiltrækningskraft på både katolikker og protestanter.

Kilder
:kristendom.dk's leksikon, og Nikolaj Christensens portræt af Frans af Assisi

Fakta: De ti mest benyttede pavenavne er:

1. Johannes (23)
2. Benedikt (16)
3. Gregor (16)
4. Clement (14)
5. Leo (13)
6. Innocent (13)
7. Pius (12)
8. Stefan (9 eller 10)
9. Bonifatius (9)
10. Alexander og Urban (8 hver)

LÆS OGSÅ:
De 10 mest anvendte pavenavne