Pave Frans kommer til Skandinavien

Til efteråret får Sverige besøg af den katolske kirkes overhoved, der vil markere Reformationen sammen med lutheranere. Landet har ikke haft besøg af en pave siden 1989. Opdateret klokken 17.50

Den 31. oktober 2016 kommer pave Frans til Lund i Sverige i forbindelse med 500-året for Reformationen.
Den 31. oktober 2016 kommer pave Frans til Lund i Sverige i forbindelse med 500-året for Reformationen. Foto: REUTERS/Tony Gentile.

I det forgange år lagde pave Frans blandt andet vejen forbi Filippinerne, Cuba og flere konfliktramte lande i Afrika.

Den 31. oktober 2016 vil turen så komme til Lund i Sverige i forbindelse med 500-året for Reformationen. Det skriver det Lutherske Verdensforbund i en pressemeddelelse.

Det Lutherske Verdensforbunds præsident, Munib Younan, og generalsekretær, Martin Junge, vil stå i spidsen for den økumeniske højtidelighed sammen med Svenska Kyrkan og det katolske stift i Stockholm.

Og selvom der ikke er tale om et særligt svensk besøg – Lund er blot værtsby for den globale markering mellem katolikker og lutheranere – er det alligevel ikke tilfældigt, at det netop er Sverige, som pave Frans besøger. Den svenske lutherske kirke har i langt højere grad end Danmark dyrket forholdet til Rom i de seneste mange årtier.

Det vurderer Jakob Egeris Thorsen, postdoc i teologi på Aarhus Universitet og ekspert i den katolske kirke. Han nævner blandt andet Danmarks modtagelse af pave Johannes Paul II i 1989, som adskilte sig markant fra svenskernes. 

”De danske biskopper ville ikke arrangere andet end en aftensang for paven. I Sverige var de begejstrede for besøget, og der blev holdt fællesgudstjenester, hvor en af biskopper udtalte, ’jeg er glad for, at Peter er her’ med henvisning til apostlen Peter. På den måde har man ikke samme antiromerske reflekser i Sverige,” siger han. 

Reformationsfejringen skal ses som en anledning til at styrke den økumeniske dialog, og begivenheden kommer i forlængelse af den nyligt udsendte ”En Fælles Bøn for fælles luthersk-katolsk Reformationsfejring i 2017”, en slags håndbog udviklet af Det Lutherske Verdensforbund sammen med Vatikanets råd for kristen enhed.

Generalsekretær i Det Lutherske Verdensforbund, Martin Junge, vil med egne ord tilgå reformationsfejringen i Lund med økumenisk ansvarlighed.

”Jeg er af den overbevisning, at vi ved at arbejde hen imod forsoning mellem protestanter og katolikker arbejder hen imod retfærdighed, fred og forsoning i en verden splittet af konflikter og vold,” siger han.

Den svenske ærkebiskop Antje Jackelén ser også frem til den fælles reformationsfejring til efteråret.

”Vi skal sammen med hele den økumeniske familie i Sverige bede til, at fejringen vil bidrage til kristent sammenhold - i vores land og i hele verden,” siger Antje Jackelén.

Arrangementet i Lund skal ses i forlængelse af rapporten ”Fra konflikt til fællesskab”, som Det Lutherske Verdensforbund og Vatikanets råd for kristen enhed udsendte i 2013. Rapporten er for begge parters vedkommende det første forsøg – på internationalt niveau – på i fællesskab at beskrive historien og intentionerne bag Reformationen.

Men det er ikke nyt, at lutheranere og katolikker forsøger at nærme sig hinanden. Det er sket gennem flere årtier, men er blevet intensiveret under pave Frans.

”Han er mere dristig end pave Benedikt, og han forsøger at handle i stedet for bare at tale. Men tiden er også med pave Frans, for i lutherske kirker som den finske, svenske og amerikanske er der kommet en større interesse for at lave fælles ting med katolikkerne,” siger Jakob Egeris Thorsen og tilføjer, at pave Frans vil signalere, at fællesskabet fylder mere end splittelsen:
 
”Der er velvilje fra begge sider, så det kan næsten kun blive en succes. Lutheranere og katolikker har haft en splittet fortid, men måske er der håb for en fælles fremtid.”

Det er første gang, en pave er i Sverige, siden Johannes Paul II lagde vejen forbi i 1989.