Pengene værd? Danmark sætter dyr verdensrekord i corona-tests

Danskerne er blevet testet op til 13 gange mere end indbyggerne i sammenlignelige lande. Da flest blev testet, kostede det samfundet to milliarder kroner om måneden

Danskerne er blevet corona-testet langt mere end indbyggerne i flere sammenlignelige lande. Sundhedsøkonomer er kritiske over for, om det har været pengene værd.
Danskerne er blevet corona-testet langt mere end indbyggerne i flere sammenlignelige lande. Sundhedsøkonomer er kritiske over for, om det har været pengene værd. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Herhjemme er vi mere end villige til at blive podet i næse og svælg for at blive testet for covid-19.

Hver eneste dansker – fra baby til olding – er i gennemsnit blevet testet 13,7 gange. Det er en suveræn verdensrekord, hvor der er et pænt stykke ned til nummer to, som er miniputstaten Gibraltar med cirka 10 tests pr. indbygger. Nærmeste sammenlignelige land er Østrig, hvor hver indbygger er blevet testet lidt over otte gange, hvilket giver landet en tredjeplads. Det fremgår af den samlede opgørelse over coronatests hos den anerkendte statistikside Worldometer.

Storbritannien ligger nummer 11 i verden med 3,8 tests pr. indbygger. Syv lande i top-10 – inklusive Færøerne – er europæiske. Kun De Forenede Arabiske Emirater, Bermuda og den caribiske østat St. Barth klemmer sig ellers ind i top-10.

”Vi ligger som det eneste større land exceptionelt højt. Forklaringen er, at statsminister Mette Frederiksen (S) har bedt befolkningen om at blive testet – og det gerne to gange om ugen,” siger professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Selv i nogle af de hårdest corona-ramte europæiske lande som Italien og Spanien er hver borger i gennemsnit kun blevet testet halvanden gang. I Norge, Sverige og Finland er hver borger i snit testet lidt over én gang.

Danmark har et meget højt testniveau, selvom andelen af smittede og døde hører til i den lavere ende i Europa.

”De mange tests har bidraget til dette i et vist omfang, men spørgsmålet er, om effekten er markant i forhold til andre sammenlignelige lande som Norge eller Tyskland. Og der vil jeg sige, at denne massebaserede rutinetestning ikke er pengene værd. Det er ret voldsomt, at der er brugt så enormt mange penge på det,” siger Jakob Kjellberg.

Han henviser til, at da Danmark gennemførte flest tests, kostede det samfundet omkring to milliarder kroner om måneden.

Professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet Jes Søgaard er ligeledes overrasket over, at det danske testniveau er så meget højere end i nogle andre lande.

”Men forklaringen er, at vi har mange testcentre, og at testene er gratis. Og det har også været et krav, at man kunne fremvise en negativ test til forskellige ting. Så det er en bevidst, men også en meget dyr strategi,” siger han.

Jes Søgaard medgiver dog, at der er folkelig opbakning til brugen af tests.

”Jeg sagde i maj, at man godt kunne reducere testkapaciteten, men det kritiserede mange mig for. Det var dog ikke ment som en kritik af tests som sådan, men en betragtning over, at de mange tests var blevet økonomisk overflødige, i takt med at flere blev vaccineret,” siger han.

Ifølge professor Jakob Kjellberg er den danske test-strategi ikke alene udtryk for et politisk valg – den er også et resultat af en magtkamp mellem Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut, SSI.

”Det var i høj grad Statens Serum Instituts daværende direktør Kåre Mølbak, der anbefalede den strategi, hvorimod Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, arbejdede for en mere proportionel strategi. Jeg tror, det havde set anderledes ud, hvis Sundhedsstyrelsen havde været den centrale rådgiver,” siger Jakob Kjellberg.

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at kommentere den danske verdensrekord i tests. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).