PET ønsker dialog med tilsyn efter skarp kritik

"Overordentligt kritisabelt", lyder tilsyns dom over PET's manglende svar om it-infrastruktur.

Tilsynet med Efterretningstjenesternes formand er landsdommer Michael Kistrup. Han skriver i den årlige redegørelse, at der påhviler PET "et stort ansvar" for at overholde love og regler, da "reglerne på samme tid beskytter den enkelte borgers retssikkerh
Tilsynet med Efterretningstjenesternes formand er landsdommer Michael Kistrup. Han skriver i den årlige redegørelse, at der påhviler PET "et stort ansvar" for at overholde love og regler, da "reglerne på samme tid beskytter den enkelte borgers retssikkerh. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

I PET ærgrer man sig over skarp kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne.

PET har ifølge tilsynet opført sig "overordentligt kritisabelt" ved at undlade at besvare spørgsmål om it-infrastrukturen og nogle udvalgte systemer i den hemmelige tjeneste.

Tilsynet har simpelthen måtte opgive sin kontrol, fordi PET ikke svarede på nogle spørgsmål.

I en pressemeddelelse fra PET erkender den juridiske chef mandag, at en sagsbehandlingstid på 480 arbejdsdage er for lang tid.

- Men en væsentlig del af forklaringen er, at PET - for at undgå ressourcespild - ønskede at inddrage resultatet af en allerede igangsat ekstern undersøgelse, lyder det fra Rasmus Kieffer-Kristensen.

I PET er man "kede af at få så hård en kritik", meddeler den juridiske chef. Han ønsker nu en dialog med tilsynet for at undgå en lignende situation.

I øvrigt fastslår tilsynet, at PET fortsat har problemer med at overholde reglerne om behandling og sletning af personoplysninger. Blandt andet afslører tilsynets kontrol, at seks personer sidste år var registreret alene på baggrund af deres lovlige politiske virksomhed - hvilket er forbudt.

I PET's svar på tilsynets redegørelse koncentrerer den juridiske chef sig om problemerne med at få slettet oplysninger i tide. På dette område er der fremgang at spore, fremhæver han.

- Vores akilleshæl er fortsat, at processerne i vidt omfang er bundet på tunge manuelle processer, hvor risikoen for fejl er stor, siger Rasmus Kieffer-Kristensen.

Fremover vil sletning i øget omfang ske automatisk. Nemlig om et par år, når en ny it-platform er på plads.

Den juridiske chef forsikrer, at man tager kritik fra tilsynet "meget alvorligt", og at man forsøger at tage ved lære af den. Pletfri bliver PET dog aldrig, lyder budskabet:

- Med antallet af oplysninger, som behandles i PET, kan det ikke undgås, at der sker fejl.

/ritzau/