Petra Nagel: Tre råd, jeg ville give mig selv som ung

Som teenager havde tv-vært Petra Nagel travlt med at gå i byen og ligne de smarte piger. Selvom det kan være svært at hvile i sig selv, når krop og sind forandrer sig, ville hun ønske, at hun havde brugt mere tid på at hygge med familien og nyde barndommen, fortæller hun i dette uddrag af bogen "Taler til ungdommen"

Jeg får nærmest ondt af mig selv, når jeg tænker på, hvor meget krudt og unødvendig energi, jeg har brugt på at være frustreret over mit udseende, siger den 33-årige tv-vært Petra Nagel.
Jeg får nærmest ondt af mig selv, når jeg tænker på, hvor meget krudt og unødvendig energi, jeg har brugt på at være frustreret over mit udseende, siger den 33-årige tv-vært Petra Nagel. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR.

1. Husk at nyde tiden derhjemme med din familie

Jeg gad godt, at jeg med en cool stemme kunne sige til mig selv som teenager: 'Du skal nyde at være derhjemme med din mor og far. Vær barn, se en film med dem og hyg dig!' For da jeg var ung, fyldte det meget for mig, at jeg hver weekend skulle kæmpe for at få lov til at gå i byen med mine venner.

En dag tog jeg til fest i Roskilde uden at have fået lov af mine forældre. Pludselig kunne jeg bare se min far komme kørende for at hente mig. Jeg husker, hvordan jeg stormede op mod skoven med tårer i øjnene, da vi kom hjem, mens jeg tænkte: Det her, det er dråben!

Det eneste vi ikke fatter som teenagere, er, at vores forældre rent faktisk vil os det bedste. Dengang bildte jeg mig ind, at de kun ville mig det værste.

Jeg ville ønske, at jeg havde vidst, at det var fint nok at slappe af og spise nye kartofler og kirsebær fra haven med mine forældre derhjemme i stedet for at have så travlt med at drikke mig fuld – for der har været masser af fester sidenhen. Senere blev de skilt, så i dag er jeg er aldrig sammen med begge mine forældre på en gang.

2. Lad være med at gå så meget op i, hvordan du ser ud

Alle børn vil gerne være som alle de andre. Det er faktisk underligt, for når vi bliver lidt ældre, vil vi alle sammen være unikummer. Men dengang ville jeg bare gerne ligne de smarte piger. Mange af dem gik i trompetbukser og havde sådan noget glat hår, som de satte op i en knold og lod et par totter hænge ned foran. Jeg havde store krøller, og dengang var der ikke noget, der hed et glattejern. Derfor strøg jeg engang mit hår med et strygejern. Det var ingen succes, for noget af håret blev helt brændt af. Jeg får nærmest ondt af mig selv, når jeg tænker på, hvor meget krudt og unødvendig energi, jeg har brugt på at være frustreret over mit udseende.

Jeg ville ønske, at jeg havde kunnet sige til mig selv:'Du kommer til at få et godt liv med dejlige veninder, og du kommer til at blive en af de eneste, som kan lige præcis det, som du kan.'

Der, hvor der virkelig er stor forskel på at være teenager og at være 33 år, som jeg er nu, er, at man som teenager synes, at ens virkelighed er det vigtigste. Alt drejer sig om en selv. Derfor tror jeg også, at jeg ville have haft svært ved at overbevise mig selv om, at jeg bare skulle hvile i mig selv dengang. Nu er jeg voksen, og det er jeg ikke ked af. Jeg synes, at jeg er ved at finde ind til de ting, jeg gerne vil, og som gør mig glad.

Som teenager gik Petra Nagel meget op i sit udseende. Hvide jeans og glat hår var en af modedillerne omkring årtusindskiftet.
Som teenager gik Petra Nagel meget op i sit udseende. Hvide jeans og glat hår var en af modedillerne omkring årtusindskiftet.

3. Du kommer ikke til at være single for evigt

Da jeg var i slutningen af 20erne, hvor jeg ikke havde nogen kæreste, begyndte alle mine veninder så småt at få børn. Når jeg kom på besøg hos dem, kunne de finde på at sige: 'Fortæl så om alt det vilde, du har lavet i weekenden.' Og så skulle jeg underholde med en eller anden historie fra weekenden, hvor jeg havde kysset med en fyr i byen. Der kunne jeg let blive ramt af en følelse af, at toget bare var kørt.

Jeg har altid gerne villet have børn, og jeg kunne bare se, hvordan tiden gik, uden at jeg mødte den rigtige at få dem med. Jeg har virkelig været ked af det og ligget på min sofa og haft ondt af mig selv og været ensom.

Jeg gad godt, at jeg allerede kunne sige til mig selv som ung:'I dit liv kommer du til at være single i nogle år, men du skal ikke være nervøs, for du skal nok nå det hele. Fyr den af, hyg dig og gør nogle gode ting for dig selv.'

Hvis man holder fast i, at der skal være nogle værdier og nogle ting, som man sætter pris på ved en mand, så er det altså et spørgsmål om kemi. Jeg kan selvfølgelig ikke sige til alle, at kærligheden kommer. Men det gjorde den for mig.