Pludselig havde Kain en kone, men hvordan?

Gud skabte Adam i sit billede, og Eva skabte han af Adams ribben. Deres ældste søn hed Kain, der med sin kone fik sønnen Enok. Men hov, hvor kom Kains kone fra? Det spørger to læsere om, og Kirsten Nielsen, professor emeritus i Det Gamle Testamente, svarer.

Gud mærker Kain efter brodermordet på Abel. Herefter tager i Kain i eksil med sin kone. Men som det tredje menneske på jorden, der i tillæg har dræbt det fjerde, er det en smule uklart, hvor Kain har fået sin kone fra. Maleri af Julius Paulsen, 1891

Spørgsmål:
Kære Spørg Kristendom

Min hustru og jeg er i færd med at læse Det Gamle Testamente i Bibelen 2020. I har sikkert været inde på det følgende spørgsmål mange gange:

Første Mosebog, kapitel 4 vers 16:

"Kain måtte nu rejse væk fra Gud, og han slog sig ned i landet Nod, øst for Eden, hvor hans kone blev gravid og fødte sønnen Enok."

Hvordan kan det være, at der ved kanoniseringen af Det Gamle Testamente ikke var lærde folk, der reagerede på, at der mangler en fortælling til forklaring af, at der nu optræder et fjerde menneske, Kains hustru?

Venlig hilsen
Ewa & Torben

Svar:
Kære Ewa og Torben!

Tak for jeres spørgsmål. Ja, det er da et spørgsmål, som må melde sig, når der pludselig er tale om en hustru for Kain.

Professor Eduard Nielsen, som har skrevet kommentaren til Første Mosebog i Bibelselskabets serie, skriver bare, at "fortælleren har overset... at der på dette tidspunkt egentlig ikke skulle være mere end tre personer på jorden, Adam, Eva og Kain."

Hos en gammel tysk forsker, Hermann Gunkel, står der, at fortælleren ikke siger noget om, hvor Kain fik sin kone fra; men hvis man spurgte, ville han svare, at hun var hans søster.

Jeg mener selv, at fortælleren selvfølgelig godt ved, at han kun har nævnt de tre personer. Men da det drejer sig om stamtavlestof, har han fokuseret på den mandlige linje. Kvinderne er der igen grund til at nævne, de skal "blot" føde mandens børn. Kains hustru har heller ikke noget navn.

Der er da heller ikke navngivne kvinder i stamtavlen i kapitel 5, hvor sønnerne har navn, men døtrene blot omtales generelt som "døtre".

Så fortælleren går måske bare ud fra, at Adam og Eva også fik døtre, sådan som Gunkel mener.

Fortsat god fornøjelse med at læse Bibelen 2020!

Med venlig hilsen
Kirsten Nielsen
Professor emeritus i Det Gamle Testamente

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.